Postala je pionirka. Foto: Reuters
Postala je pionirka. Foto: Reuters

Kimberly Daniels je sicer sodila že na olimpijskih igrah v Riu leta 2016, sama pa je spremembo spola prvotno nameravala izvesti po koncu olimpijskih iger v Tokiu, ki naj bi potekale lansko leto. Ker je zaradi pandemije covida-19 prišlo do enoletnega zamika, se je odločila, da bo ta korak vseeno naredila lani. Tako pa se lahko šteje za prvo transspolno sodnico na olimpijskih igrah.

Sodila je že na prejšnjih olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Sodila je že na prejšnjih olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Sorodna novica V Tokiu prva transspolna športnica v zgodovini

"Očitno sem danes tu pionirka," je dejala sodnica slaloma na divjih vodah in dodala, da je upala, da ne bo pritegnila preveč pozornosti. "Moj cilj je bil vedno, da sem videna kot ženska, zdaj pa moram sebe videti kot transspolno žensko, in tudi to je velik korak," je še priznala Danielsova.

"Moj oče 65 let ni mogel živeti, kot si je želel," je poudarila njena hči Haley, ki jo je pri odločitvi popolnoma podpirala, in zatrdila, da Kimberlyjin cilj ni bil, da se zapiše v zgodovino, temveč, da postane oseba, ki ve, kdo je. Mednarodni olimpijski komite sicer nima nobenih omejitev glede transspolnih sodnikov ali sodnic.

Tudi njena hči se zapisuje v zgodovino

Kimberly Daniels sicer ocenjuje slalom na divjih vodah, kjer so letos uvedli novo kategorijo, v kateri tekmujejo ženske. V kategoriji, ki jo je Mednarodni olimpijski komite uvedel kot poskus uravnoteženja števila moških in ženskih predstavnikov športa in števila tekem, pa Kanado zastopa tudi njena hči Haley.

"Moja hči se že večino svoje veslaške kariere bojuje za spolno enakost," je dejala K. Daniels, ki je lani poudarila, da bo 2021 za njeno družino predvsem zgodba o spolni enakopravnosti. Staršem je sicer v tej kategoriji dovoljeno biti sodnik, saj naj bi bil sistem oblikovan tako, da se v takih primerih izogne morebitnim spornim odločitvam.

Vzor Kimberly Daniels je sicer Caitlyn Jenner, ki je pred leti dobila olimpijsko zlato medaljo, sama pa ima glede transspolnih žensk, ki tekmujejo v nekaterih ženskih kategorijah, mešane občutke. "Visoka sem okoli 182 centimetrov, imam ogromne roke, nekoč sem igrala nogomet," je dejala Daniels, a dodala, da je po drugi strani izgubila veliko mišične mase, izjemno pomembno pa se ji zdi, da ljudje izrazijo, kdo so.