Laurel Hubbard bo nastopila v Tokiu v najvišji kategoriji dvigalk uteži. Foto: Reuters
Laurel Hubbard bo nastopila v Tokiu v najvišji kategoriji dvigalk uteži. Foto: Reuters

43-letna Hubbardova je nastopala v moški konkurenci, preden si je leta 2013 zamenjala spol, poroča BBC.

Hubbardovi je bilo dovoljeno nastopati na olimpijskih igrah kot transspolni športnik od leta 2015, ko je Mednarodni olimpijski komite spremenil pravila. Za uvrstitev v Tokio ji je šla na roko tudi svetovna zveza dvigalcev uteži, ki je zaradi covida-19 znižala kvoto potrebnih nastopov na tekmovanjih s šest na štiri.

Hubbardova, ki nastopa v super težki kategoriji, je leta 2017 na svetovnem prvenstvu osvojila srebro. Na svetovni lestvici je na 17. mestu.

Nekaj tekmovalk, ki so uvrščene višje od nje, bo moralo igre izpustiti, saj je dovoljena le ena tekmovalka na kategorijo iz posamezne države.

Še pred njeno vključitvijo na seznam potnikov za olimpijske igre so se razvnele številne polemike, ali je njena prisotnost poštena do sotekmovalk. Belgijka Anna Vanbellinghen, ki nastopa v isti kategoriji, je njen nastop v Tokiu že ocenila za slabo šalo. "Spoštujem skupnost transspolnikov in nimam nič proti njim, toda njihova vključitev ni poštena do nas," je povedala Belgijka.

Po poročanju AFP je del ameriške ekipe v kolesarstvu BMX tudi transspolna oseba. Gre za športnico z imenom Chelsea Wolf, ki bo odpotovala v Tokio, a kot rezervna tekmovalka. Tekmovala bo le v primeru, če odpadeta sotekmovalki Hannah Roberts in Perris Benegas.