Vas sestavlja 21 objektov. Foto: EPA
Vas sestavlja 21 objektov. Foto: EPA

V Tokiu so 12. julija že četrtič uvedli izredne razmere, ki bodo veljale vse do 22. avgusta. Tako je deset dni pred začetkom iger uradno odprtje olimpijske vasi, ki je sicer običajno vesel, pisan dogodek in eden izmed najboljših znakov, da se igre bližajo, letos minilo v okviru poostrenih ukrepih proti covidu-19 in skrbeh zaradi širjenja virusa.

Veljala bodo stroga pravila. Foto: Reuters
Veljala bodo stroga pravila. Foto: Reuters

V olimpijski vasi, ki bo med olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami v japonski prestolnici začasen dom športnikov z vsega sveta, bo zato običajno druženje športnikov različnih panog okrnjeno. Udeleženci iger, ki bodo potekale od 23. julija do 8. avgusta, bodo morali namreč tudi v vasi upoštevati stroge varnostne ukrepe, tako pa bo celotna vas mirnejša. Letos torej veljajo strožja pravila bivanja – športniki tam ne bodo smeli prebivati celotno obdobje iger, temveč bodo lahko v vas prišli le nekaj dni pred svojimi nastopi in jo bodo morali po nastopih čim prej zapustiti, ves čas bodo morali držati socialno distanco, rokovanju in objemanju se bo potrebno izogibati, tako stiki z domačini kot tudi turistični izleti pa bodo prepovedani.

Pričakujejo sicer približno 18.000 športnikov in spremljevalcev, prvi športni predstavniki pa že prihajajo v Tokio. Do konca tedna naj bi jih bilo v vasi, ki jo sestavlja 21 objektov na 44 hektarov velikem območju ob Tokijskem zalivu, že približno 2200.