Navijači bodo lahko olimpijsko dogajanje spremljali
Navijači bodo lahko olimpijsko dogajanje spremljali "od daleč". Foto: Reuters

Japonski organizatorji so po pogovorih z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) sporočili novico, ki bo razočarala marsikaterega olimpijskega navdušenca iz Japonske. Že pred časom so se organizatorji odločili, da ne bo navijačev iz tujine, danes pa še, da ne bo niti domačih ljubiteljev športa, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Za ta korak so se odločili, ker je Japonska v olimpijskem mestu Tokiu uvedla izredne razmere zaradi vse več okužb z novim koronavirusom. Predsednik vlade Jošihide Suga je pred tem sporočil, da bodo izredne razmere začele veljati v ponedeljek, 12. julija, in bodo predvidoma trajale do 22. avgusta.

Na Japonskem so mnogi upali, da bo lahko na tribunah vsaj do 50 odstotkov domačih gledalcev, a je danes olimpijski minister Tamajo Marukava sporočil, da tudi teh ne bo. "Nismo imeli druge izbire," je po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo News pojasnila predsednica organizacijskega odbora OI Seiko Hašimoto.

Dodala je: "Zelo obžalujemo, da bodo OI v tako omejenem obsegu zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom. Obžalujem, da tisti, ki so že kupili vstopnice, in drugi tamkajšnji prebivalci, ki so si želeli ogledati tekme v živo, tega ne bodo mogli storiti."

Predsednik MOK-a Thomas Bach je bil tudi na sestanku, na katerem so sprejeli odločitev o OI brez gledalcev, znova pa je zatrdil, da si bodo skupaj z organizatorji prizadevali za varno izvedbo iger. "To zavezo kažemo že od lani, ko smo igre prestavili za leto dni. Pa tudi danes, ko smo podprli ukrepe, ki so v trenutnih zdravstvenih razmerah nujne."

V deželo vzhajajočega sonca je prispel danes, ko je Suga sporočil odločitev o izrednih razmerah. Ta je sledila zelo nizki javni podpori izvedbi OI-ja, tudi zdravstvena stroka je vse bolj zaskrbljena, precepljenost prebivalstva je zelo nizka, po nekaterih podatkih le okrog desetodstotna, poleg tega pa so oktobra napovedane tudi parlamentarne volitve na Japonskem.

Med ključnimi predvolilnimi temami je bila poleg covida-19 tudi organizacija OI ob porastu števila okužb. Koalicija je zagotavljala, da bodo igre varne, na drugi strani pa so v stranki tokijske guvernerke pozivali k OI v celoti brez obiskovalcev.

Odločitev, da ne bo gledalcev zunaj japonskih meja, so lokalni organizatorji sporočili že 20. marca po videosestanku s predstavniki vlade, MOK-a in Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC). Bach je že predtem po skupščini MOK-a napovedal tak razplet in dodal, da je odločitev o gledalcih v rokah japonskih oblasti, tako političnih kot zdravstvenih.

Olimpijske igre so bile zaradi pandemije prvič v zgodovini prestavljene iz lanskega v letošnje leto in se bodo začele 23. julija, olimpijski ogenj pa je svojo pot po Japonski začel 25. marca v Fukušimi s strogimi varnostnimi in higienskimi ukrepi.

Po zdaj načrtovanem časovnem okviru izrednih razmer se bodo te v Tokiu sicer končale tik pred začetkom paraolimpijskih iger, ki tradicionalno sledijo olimpijskim igram na istem prizorišču. Paraolimpijske igre bodo potekale od 24. avgusta do 5. septembra.

Vsi olimpijski boji bodo potekali pred praznimi tribunami