Kim Džong Un na tridnevnem srečanju voditeljev delavske stranke. Foto: Reuters
Kim Džong Un na tridnevnem srečanju voditeljev delavske stranke. Foto: Reuters

To so njegove prve besede, usmerjene k administraciji ameriškega predsednika Joeja Bidna. Pjongjang je že večkrat zavrnil poskuse Bele hiše, ki je želela vzpostaviti diplomatske odnose med državama.

Kim je imel govor na srečanju centralnega komiteja vladajoče delavske stranke. Dejal je še, da si kot voditelj prizadeva za miroljubno okolje in varnost države. "Severna Koreja se bo ostro in takoj odzvala na vsak premik in se trudila, da bo položaj na Korejskem polotoku stabilen," je dodal po poročanju BBC-ja.

Napeti odnosi med državam

Odnosi med Pjongjangom in ZDA, odkar je na čelu države Joe Biden, so precej napeti. V predvolilni kampanji je Biden Kima označil za "nasilneža", pred inavguracijo v Washingtonu pa je Severna Koreja priredila veliko vojaško parado, na kateri je predstavila tudi novo raketo. Aprila je Biden to državo označil za resno grožnjo svetovni varnosti, na kar so se v Pjongjangu odzvali z besedami, da želi Biden ohranjati sovražno politiko.

Bidnova administracija je nedavno končala revizijo svoje strategije do Severne Koreje. V njej ZDA obljubljajo "praktičen, umerjen pristop", vključno z diplomatskimi prizadevanji in zlasti z namenom, da bi Pjongjang prepričali o odpovedi jedrskemu in raketnemu programu.

Kim se je z Bidnovim predhodnikom Donaldom Trumpom srečal trikrat, a pogovori o jedrski razorožitvi Severne Koreje so kljub temu zastali.

Kim je sicer pred dnevi priznal, da je v državi pomanjkanje hrane zaradi pandemije covida-19 in lanskega tajfuna. Opozoril je, da "položaj postaja napet" in da je treba "rzmere zaradi hrane" razrešiti. Sicer gospodarstvo v državi po njegovih besedah "kaže znake krepitve" v prvih šestih mesecih tega leta.