Simone Biles in Cecile Canqueteau-Landi. Foto: Reuters
Simone Biles in Cecile Canqueteau-Landi. Foto: Reuters

Kot je znano, se je Biles po prvem nastopu začasno umaknila s tekmovanja in se osredinila na svoje duševno zdravje, kar pomeni, da je kljub pritisku po izenačitvi (ali celo izboljšanju) dosežka štirih zlatih in ene bronaste medalje iz Ria 2016 izpustila štiri discipline.

Kljub vsemu je Biles ves čas trdno stala ob strani svojim reprezentančnih kolegicam in jih spodbujala s tribun. "Hotela je biti tam, nihče je ni silil. Spodbujala jih je po lastni želji in bila zelo ponosna nanje," je tik pred zadnjim finalom – na gredi –, v katerem je Simone na koncu osvojila bronasto medaljo, dejala njena trenerka Cecile Canqueteau-Landi.

Sorodna novica Simone Biles po bronu: Hvala za podporo, to mi pomeni vse na svetu

Ob tem je razkrila še, da je imela končno odločitev pri tem, ali bo tekmovala, tudi psihologinja, s katero se je Biles srečala dvakrat v zadnjih dneh. In ko ji je tudi strokovnjakinja dala zeleno luč, je Biles skoraj sesula tragična novica iz ZDA: umrla ji je namreč teta. "Pa je prišel še en udarec. Pomislila sem, da se mora ta teden čim prej končati," je dejala Canqueteau-Landi in dodala, da je Biles najprej vprašala, kako ji lahko pomagajo: "Rekla je, da potrebuje samo malo časa zase. Nato je poklicala starše in sklenila, da ne more storiti ničesar zanje iz Japonske: 'Zato bom končala ta teden in ko pridem domov, se bom ukvarjala s tistim, kar me čaka doma.'"

Biles se je na koncu zbrala in uspelo ji je osvojiti medaljo. Prav zaradi njene odkritosti jo njena trenerka še toliko bolj ceni. Tudi sama je namreč tekmovala na olimpijskih igrah (leta 1996 je tekmovala za Francijo) in priznala, da si ne more predstavljati, da bi takrat katera izmed tekmovalka rekla, da se umika iz tekmovanja zaradi varovanja psihičnega in fizičnega zdravja.

Sorodna novica Kako je Simone Biles zasenčila olimpijske igre

"Mislim, da si jaz ne bi upala reči, da nisem v redu. Verjetno bi samo enkrat padla in se hudo poškodovala. Ona je po mojem mnenju prva, ki si je na tako velikem dogodku upala povedali, da ni dobro. Mnogi tega ne razumejo, mi pa," je še dejala 41-letna nekdanja gimnastičarka.