Osvojil je zlato olimpijsko medaljo. Foto: EPA
Osvojil je zlato olimpijsko medaljo. Foto: EPA

Za Primoža Rogliča je navijala vsa Slovenija, zanj so sicer trepetali in trpeli tudi njegovi najbližji – mama, oče, stari starši in številni prijatelji. "Vedno trpim, kadar Primož vozi," je priznala Anita Roglič, mama novega olimpijskega prvaka, oče Polde Roglič pa je dejal, da je bilo tekmo lepo spremljati, ves čas pa je verjel v svojega sina.

Zlato pravljico na olimpijskih igrah v Tokiu so praznovali tudi zvesti navijači, ki so za Primoža Rogliča s številnimi zastavami in napisi vneto navijali pred velikim zaslonom na glavnem trgu v domačem Zagorju, kjer je Val 202 pripravil organizirano spremljanje tekme. Njegovo zmago je pospremilo bučno veselje in praznično navdušenje. Navijači skoraj niso vedeli, kako bi še pokazali svoje občutke. "Danes je bilo res neverjetno," je dejal eden izmed navijačev, drugi pa je pripomnil, da so medaljo danes pravzaprav pričakovali. "Primož je priboril zlato z minuto naskoka in to z lahkoto. Čeprav vem, da je trpel, se drugi niso mogli kosati z njim."

Skupinsko navijanje v Zagorju
Za Rogliča navijala vsa Slovenija

Priprave na sprejem zlatega olimpijca

Roglič spisal izjemno olimpijsko zgodbo

Ob današnji olimpijski zmagi Primoža Rogliča se na Občini Zagorje ob Savi že pripravljajo na sprejem zlatega olimpijca v domačem kraju, ki ga bodo organizirali takoj, ko bo to mogoče. Zagorski župan Matjaž Švagan pa je že napovedal gradnjo kipa, ki ga bi postavili v čast Rogliča.

V Zagorju val navdušenja ob Rogličevem uspehu

Občina bo Pošti Slovenije tudi predlagala izdajo posebne spominske znamke, mestno krožišče se bo obarvalo v zlato. Po Rogliču se bo imenovala tudi najdaljša kolesarska pot v tem delu Slovenije, za katero je že objavljen razpis za gradnjo – trasa med Zagorjem in Orehovico bo namreč dolga skoraj 10 kilometrov.

Veselijo se vsi

Na zlat dosežek Primoža Rogliča so ponosni številni državljani Slovenije, ki so z budnim očesom spremljali njegov podvig. Morje čestitk je preplavilo družbena omrežja, Rogliču je čestitala tudi Vlada Republike Slovenija, ki je zapisala: "Iskrene čestitke za zlato olimpijsko medaljo, Primož Roglič!"

Slovenska olimpijska ekipa je bila navdušena, da je "zlato naše", uradni slovenski turistični portal Feel Slovenia pa je olimpijca oklical za kralja.

Olimpijskemu prvaku so čestitke izrekli tudi na družbenih omrežjih Toura de France, kjer je Roglič sicer že v tretji etapi nesrečno padel pri veliki hitrosti in dobil veliko odrgnin, po 8. etapi pa odstopil, in La Vuelte, kjer je leta 2019 kot prvi Slovenec dobil tritedensko dirko.

Tudi iz sveta zimskega športa dežujejo čestitke

Primož Roglič je, preden se je začel ukvarjati s kolesarstvom in se mu popolnoma posvetil, do leta 2012 tekmoval v smučarskih skokih. Tako je ob neverjetni priložnosti čestitke prejel tudi s Smučarske zveze Slovenije in z Mednarodne smučarske zveze, ki je izjemno pohvalila njegovo predstavo.

Navdušil je tudi norveškega smučarskega skakalca Halvorja Graneruda, ki ga je poimenoval za "najljubšega poletnega olimpijca oboževalcev smučarskih skokov", smučarski skakalec Jernej Damjan je celotno vožnjo opisal, kot da se je Roglič "strgal z verige", slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec pa si zaradi vzhičenosti ni mogla pomagati in je svoje občutje najlažje izrazila kar s kletvico. Nastop si je očitno ogledal tudi slovenski nogometaš Jan Oblak, ki se je kot mnogi prvaku prav tako poklonil na družbenih omrežjih.

Kolesarji od vsepovsod pošiljajo pohvale

Manjkalo ni tudi čestitk sotrpinov. Na družbenem omrežju Instagram so mu čestitali tudi slovenski kolesarji Luka Mezgec, Jan Tratnik in Tadej Pogačar, objavam, ki praznujejo Rogličevo zmago pa sta se pridružila tudi nizozemski kolesar Steven Kruijswijk, ki je objavil video Rogliča, kako je na stopničke pristal v telemarku, in britanski kolesar Alex Dowsett, ki je zapisal, da je bil Roglič že v preteklosti pravi vzor na kronometru, še vedno pa uspešno napreduje. "Glede na nedavne nastope je bil sicer namesto Pogačarja nenavadna izbira," je še zapisal Dowsett in dodal, da je, zgodovinsko gledano, Roglič pokazal to, kar je pokazal tudi danes.

Na družbenih omrežjih se je pošalil tudi upokojeni britanski paraolimpijski kolesar Colin Lynch, ki je v svoji objavi napovedal, kakšno opremo bo Roglič na tekmah nosil do naslednjih olimpijskih iger.

Nad dosežkom je navdušen tudi glasbeni svet

Novemu nosilcu naslova olimpijskega prvaka so čestitali tudi nekateri slovenski glasbeniki. Poskočni muzikanti so se razveselili "pisanja zgodovine", po njihovo pa se "še danes ne zavedamo, kakšne šampione premore velika Slovenija." Sašo Avsenik je pohvalil predvsem predanost, borbenost, osredotočenost in skromnost, Perpetuum Jazzile pa so njegov nastop navdušeno označili za eksplozijo.