Vranješ je na novinarski konferenci v Zrečah povedal, da je zadovoljen z opravljenim delom v preteklih dneh, zato se v Göteborg odpravlja optimističen. Tudi zaradi obetavnih predstav in zmag na pripravljalnih tekmah s Severno Makedonijo (33:28) in Črno goro (37:22).

46-letni Ljubomir Vranješ bo Slovenijo vodil na evropskem prvenstvu v svojem rojstnem mestu Göteborgu na zahodni obali Švedske:
46-letni Ljubomir Vranješ bo Slovenijo vodil na evropskem prvenstvu v svojem rojstnem mestu Göteborgu na zahodni obali Švedske: "Januar v Göteborgu je hladen in deževen, a Göteborg je kljub temu lepo mesto, ravno prav veliko in ima vse, kar je potrebno." Vranješ je v Göteborg povabil tudi slovenske navijače. Foto: www.alesfevzer.com

Največja moč Slovenije: ekipa 18 igralcev

"Naša največja moč bo ekipni duh. Imamo 18 enakovrednih igralcev. In to bo naš največji adut. Ne bi želel govoriti o tem, kako daleč lahko pridemo. Najpomembnejša je prva tekma proti Poljski in naredili bomo vse, da jo dobimo. Šele potem bomo razmišljali naprej. Vsekakor pa bomo šli vsako tekmo na zmago. Ekipa je v dobri formi in pripravljena tako kondicijsko kot tudi rokometno oziroma tehnično," je nadaljeval Vranješ in pojasnil, da so na treningih več pozornosti namenili obrambi.

Nisem nervozen. Veliko težkih tekem sem odigral.
Šved, ki je šele konec decembra prevzel Slovenijo, pravi, da ni nervozen. "Ne, saj sem takšnih tekem odigral kakšnih 500 ali 600. Bolj kot nervoza bi dejal, da imam veliko volje in tako kot igralci komaj čakam, da se prvenstvo začne. Vzdušje v slačilnici je sijajno. Res pa je, da se pravi karakter ekipe pokaže takrat, ko ti ne gre vse po načrtu," je povedal Vranješ.

Kavtičnik: Dobili smo na širini. Mlajši igralci so napredovali.

Kapetan Slovenije Vid Kavtičnik upa, da bo reprezentanca pod Vranješem nadaljevala tako, kot je začela, torej pozitivno in uspešno. "Tako kot vedno imam velika pričakovanja. Zadovoljilo bi me to, da se borimo po najboljših močeh na vsaki tekmi in da gremo korak za korakom. Želimo si dobiti vsako tekmo. Naša največja moč je to, da smo dobili na širini. Mlajši igralci so namreč izredno napredovali. Naredili so korak naprej, kar se je videlo tudi na obeh pripravljalnih tekmah, upam, da se bo to videlo tudi na evropskem prvenstvu. Verjamem, da se bo. Hitrost in rotacija sta naša aduta. Vsekakor smo pokazali, da imamo pozitivno energijo. Za zdaj vse dobro funkcionira in upam, da bo tako tudi naprej."

Kastelic: Želimo si kvalifikacije za olimpijske igre

Vranješ zadovoljen le, če vedno premaga vse: To je moja želja

Vratar Urh Kastelic si želi, da bi se reprezentanca prebila v olimpijske kvalifikacije: "Vzdušje je pozitivno in super. Pod Vranješem je nekaj več sproščenosti, kot je je bilo pod Vujovićem. Komaj čakamo, da se prvenstvo začne. Slovenija si je v zadnjem letu naredila določen ugled. Naš cilj so kvalifikacije za olimpijske igre. Ko bi to dosegli, pa lahko gledamo višje. Upam, da nam bo uspelo. Želim si, da vsi pokažemo vse, kar znamo."

Zarabec: Vzpostavili smo super energijo

Marguč: O ciljih je nehvaležno govoriti, saj se lahko hitro opečeš
Desno krilo Gašper Marguč pravi, da s soigralci že nestrpno čakajo prvenstvo in uvodno tekmo proti Poljski: "Veselimo se. Vsi si želimo dobrega začetka in seveda potem tudi tako nadaljevati. Menjava selektorja je prinesla neki nov zagon. Vidi se to z novo energijo, kar se je lepo videlo na prijateljskih tekmah. Upam, da bomo tako tudi nadaljevali. Mislim, da zelo dobro treniramo. Verjamem, da lahko skupaj naredimo veliko. Težko je govoriti o ciljih, saj se lahko hitro opečeš. Zagotovo imamo v glavi visoke cilje, kvalifikacije za olimpijske igre pa so neki realen cilj."

Horžen: Boljšega začetka leta si ne bi mogel želeti

Igralci (levo kapetan Vid Kavtičnik) priznavajo, da je Vranješ v reprezentanco prinesel več sproščenosti in novo energijo. Foto: www.alesfevzer.com
Igralci (levo kapetan Vid Kavtičnik) priznavajo, da je Vranješ v reprezentanco prinesel več sproščenosti in novo energijo. Foto: www.alesfevzer.com

Najmlajši v slovenski reprezentanci je debitant na velikih tekmovanjih, 20-letni krožni napadalec Kristjan Horžen. "Zelo sem vesel. Boljšega začetka leta si ne bi mogel želeti, saj sem vpisal krstni nastop za reprezentanco in dosegel krstni zadetek. Želimo se pokazati v najboljši luči. Poskusil bom izkoristiti vsako minuto, ki mi jo bo selektor namenil. Vzdušje je super. Soigralci so me odlično sprejeli. Za zdaj mislim, da smo na pravi poti, da naredimo dober rezultat. Dogovorili smo se, da gremo tekmo za tekmo in vsako na polno. Najprej Poljaki, potem pa Švedi in Švicarji, tako da nekih ciljev ne bom izpostavljal."

Cehte: Optimistično pričakujemo prvenstvo
Tudi Nejc Cehte upa, da bo prvič nastopil na velikem tekmovanju. Pred dvema letoma je bil na Hrvaškem že v kadru, a kot 17. igralec ni dobil priložnosti za igro: "Optimistično pričakujemo prvenstvo. Gremo tekmo za tekmo in upajmo, da pridemo čim dlje. Radi bi si izborili možnost, da se spet borimo za olimpijske igre."

Reprezentanca proti Göteborgu v sredo popoldne
Slovenska reprezentanca se bo na Švedsko odpravila v sredo popoldne, v Göteborg pa bo predvidoma prispela okoli 10. ure zvečer. Dan pozneje bo v dvorani Scandinavium opravila prvi trening.

Seznam slovenskih rokometašev za EP 2020

Vratarja: Klemen Ferlin (Celje Pivovarna Laško), Urh Kastelic (Göppingen).

Krilni igralci: Blaž Janc (Vive Kielce), Gašper Marguč (Veszprem), Mario Šoštarič (Pick Szeged), Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško), Darko Cingesar (Aix).

Zunanji igralci: Borut Mačkovšek (Veszprem), Dean Bombač (Pick Szeged), Nik Henigman (Pick Szeged), Miha Zarabec (Kiel), Rok Ovniček (Nantes), Vid Kavtičnik (Aix), Jure Dolenec (Barcelona), Nejc Cehte (Hannover).

Krožni napadalci: Kristjan Horžen (Celje Pivovarna Laško), Blaž Blagotinšek (Veszprem), Igor Žabić (Wisla Plock).

Slovenci so z dvema zmagama na pripravljalnih tekmah poskrbeli za lepo popotnico. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so z dvema zmagama na pripravljalnih tekmah poskrbeli za lepo popotnico. Foto: www.alesfevzer.com

Lov za enim od prvih dveh mest
Slovenija bo v skupini F s Poljsko, Švedsko in Švico lovila eno od prvih dveh mest, ki peljeta v drugi del. V drugem delu nato sledi križanje s po dvema najboljšima reprezentancama iz skupin D in E, v katerih med drugim igrajo Francija, Norveška, Danska, Islandija, Rusija ...

Prenos vseh tekem na TV Slovenija 2 in na MMC-ju
Slovenci bodo uvodno tekmo prvenstva odigrali v petek ob 18.15, ko se bodo pomerili s Poljsko. Prenos vseh tekem bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

SKUPINA F, Göteborg

Petek ob 18.15:
SLOVENIJA – POLJSKA

Ob 20.30:
ŠVEDSKA – ŠVICA

Nedelja ob 16.00:
ŠVICA – POLJSKA

Ob 18.15:
ŠVEDSKA – SLOVENIJA

Torek, 14. januarja, ob 18.15:
ŠVICA – SLOVENIJA

Ob 20.30:
POLJSKA – ŠVEDSKA

V drugi del napredujeta prvi dve reprezentanci.