Krožni napadalec Blaž Blagotinšek v akciji na črti. Na koncu je dosegel tri gole. Foto: www.alesfevzer.com
Krožni napadalec Blaž Blagotinšek v akciji na črti. Na koncu je dosegel tri gole. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor Ljubomir Vranješ v ekipo za obračun z Makedonci ni uvrstil Jureta Dolenca, Blaža Janca, Klemna Ferlina in Mihe Zarabca. Uvod je postregel z izenačenim izidom, v drugi polovici prvega dela pa so se Slovenci počasi odlepili.

Ljubomir Vranješ (prvi z leve) je uspešno prestal ognjeni krst na slovenski klopi. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubomir Vranješ (prvi z leve) je uspešno prestal ognjeni krst na slovenski klopi. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci ob polčasu vodili z 19:12
Ko je Gašper Marguč v 21. minuti iz protinapada zabil za 11:7, je gostujoči selektor Danilo Brestovac vzel minuto odmora. A ta ni pomagala. Slovenci so namreč še dodali nekaj plina in do konca polčasa povečali prednost na +7 (19:12). Izid prvega dela je z golom nekaj sekund pred koncem postavil Igor Žabič.

Po zadetku Šoštariča semafor v 41. minuti kazal +9
Slovenija je v nadaljevanju brez večjih težav ohranjala visoko prednost. Največ je vodila v 41. minuti, ko je Mario Šoštarič zabil za 26:17, s čimer je bilo vseh dvomov o zmagovalcu konec. Makedonci so v nadaljevanju le še ublažili poraz.

Cingesar dosegel pet golov

Darko Cingesar je bil s petimi goli najučinkovitejši v slovenski reprezentanci:
Darko Cingesar je bil s petimi goli najučinkovitejši v slovenski reprezentanci: "Pred tekmo je bila večina dogovorov posvečena obrambi, saj smo na treningih na njej najbolj delali. Morda smo v napadu nekatere stvari še skrili, a tudi tu dobro izpeljali dogovorjeno. V drugem polčasu je morda raven naše igre nekoliko padla, a nič ne de. Lahko smo zadovoljni!" Foto: www.alesfevzer.com

V slovenski izbrani vrsti je bil sicer na koncu s petimi zadetki najuspešnejši Darko Cingesar, po štiri gole so dodali Nik Henigman, Gašper Marguč in Borut Mačkovšek. Na drugi strani je osem golov prispeval Dejan Manaskov. V Športni dvorani v Slovenj Gradcu se je zbralo 1.100 gledalcev.

Marguč: Na Švedskem imamo realne možnosti za odmeven izid
"Odigrali smo korektno tekmo, vseskozi smo imeli nadzor nad tekmeci. Pozna se, da se pri nekaterih stvareh še lovimo. Čaka nas še tekma s Črnogorci, nekaj treningov in podrobnosti še lahko izpilimo, da bomo pripravljeni za evropsko prvenstvo. Naši cilji so še višji od makedonskih, zato smo hoteli pokazati, da smo boljša ekipa. Hočemo tekmovati z najboljšimi in verjamem, da imamo na Švedskem realne možnosti za odmeven izid,"
je ocenil krilni igralec Gašper Marguč.

Vranješ: Zadovoljen sem z nekaterimi stvarmi
"Po dobrem dopoldanskem treningu smo prikazali še dobro igro. Zadovoljen sem z nekaterimi stvarmi, ki so jih prikazali naši fantje. To je v tem trenutku najpomembnejše. Proti koncu smo sicer nekoliko popustili, padla je raven osredotočenosti, a to je za ta del priprav povsem običajno. Priložnost za igro so dobili vsi moji igralci,"
pa je dejal selektor Vranješ.

Vranješ bo prečrtal še štiri imena
Slovenci se bodo v soboto v Trbovljah pomerili še s Črno goro. Po obeh tekmah bo Vranješ prečrtal štiri imena s seznama 20 oziroma določil 16 igralcev, ki bodo 8. januarja potovali v Göteborg, kjer jih čez dva dni čaka prva tekma prvenstva proti Poljski. Srečanje iz Trbovelj si boste lahko od 17.20 naprej ogledali na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Slovenci v Slovenj Gradcu porazili Makedonce

Pripravljalni tekmi, Slovenj Gradec:
SLOVENIJA - SEVERNA MAKEDONIJA 33:28 (19:12)

Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 3, Henigman 4, Marguč 4, Kavtičnik 1, Cingesar 5, Cehte 2, Kodrin 1, Šoštarić 2, Horžen 2, Žabić 2, Ovniček 2, Bombač 1, Mačkovšek 4, Mlakar.

Severna Makedonija: Ristovski, Mitrevski, Tomovski, D. Manaskov 8, Velkovski 1, Stoilov 4, K. Lazarov, Taleski 4, V. Markoski, N. Markoski, Kuzmanovski 3, Kosteski, Tankoski 2, Georgievski, Krstevski, Popovski, Peševski 2, Mađovski 2, Serafimov 2, Miševski.


Sobota ob 17.30 (Trbovlje):
SLOVENIJA - ČRNA GORA
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.