Nepopustljivi Švedi so si polfinale priigrali v zadnjih trenutkih tekme. Foto: EPA
Nepopustljivi Švedi so si polfinale priigrali v zadnjih trenutkih tekme. Foto: EPA

Španci so se morali popoldne zelo potruditi proti že odpisanim Poljakom, ki so v skupini II osvojili le točko. Na koncu so zmagali zgolj za gol, bilo je 28:27. Začetek sicer ni kazal na to, saj so si hitro priborili štiri gole prednosti (6:2). A Poljaki se niso dali, tekmecem so ves čas dihali za vrat, nekajkrat izenačili, v prednosti pa niso bili nikoli. V zadnji minuti so imeli dvakrat priložnost, da bi iztržili točko, a se je obakrat izkazal španski vratar Rodrigo Corrales.

Agustin Casado in Ferran Sole sta pri zmagovalcih zbrala štiri zadetke, Corrales je imel osem obramb. Arkadiusz Moryto je bil s šestimi goli najboljši strelec Poljske.

Norveška zapravila veliko prednost
V večernem obračunu sta se za drugo polfinalno vstopnico iz skupine II v neposrednem obračunu v Bratislavi udarili Norveška in Švedska. Norvežani so si do polčasa priigrali pet golov prednosti in kazalo je, da se bodo gladko uvrstili v polfinale kot zmagovalci skupine.

Toda Švedi so v drugem polčasu pokazali zobe. Počasi so topili prednost sosedov in jih v sami končnici tudi ujeli, čeprav so zaostajali (18:22). Dobri dve minuti pred koncem so izenačili izid na 23 in nato dosegli zmagoviti zadetek, ki jih je popeljal v polfinale. Junak srečanja je bil Valter Chrintz z odločilnim golom 15 sekund pred koncem s sedemmetrovke. Po izidu 2:1 je bilo to njihovo drugo vodstvo na srečanju. Norvežani so imeli še priložnost za izenačenje, toda Sander Sagosen je štiri sekunde pred koncem zadnji strel na tekmi zgrešil.

Prva strelca sta bila Chrintz in Norvežan Harald Reinkind s po šestimi goli.

V sredo bo padla odločitev o drugem polfinalistu v skupini I v Budimpešti. Ob predpostavki, da bo Islandija popoldne premagala Črno goro, mora zvečer Francija premagati Dansko, sicer se bodo morali olimpijski prvaki posloviti od turnirja. Prenos tekme bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Skupina II, zadnji krog:
POLJSKA - ŠPANIJA 27:28 (13:14)
NEMČIJA - RUSIJA 30:29 (16:12)
ŠVEDSKA - NORVEŠKA 24:23 (9:14)

Vrstni red: Španija in Švedska po 8, Norveška 6, Nemčija 4, Rusija 3, Poljska 1.

Skupina I, zadnji krog, sreda:
ČRNA GORA - ISLANDIJA 15.30
NIZOZEMSKA - HRVAŠKA 18.00
DANSKA - FRANCIJA (TV SLO 2/MMC) 20.30

Vrstni red: Danska 8, Francija 6, Islandija 4, Nizozemska, Črna gora in Hrvaška po 2.