Borut Mačkovšek je proti Nizozemski dosegel dva zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Borut Mačkovšek je proti Nizozemski dosegel dva zadetka. Foto: www.alesfevzer.com

Potem ko je Slovenija Nizozemsko nadigrala v gosteh (23:34), je imela tokrat precej več dela. Nizozemci, ki jih je razigraval predvsem Luc Steins, so se izkazali za trd oreh, gostiteljem niso dovolili prevlade na igrišču, v prvem polčasu so bili vselej blizu, nekajkrat so tudi povedli, a na odmor odšli z zaostankom dveh zadetkov (15:13).

Medtem ko so se slovenski rokometaši večkrat mučili v napadu, so Nizozemci dosegli kopico lahkih zadetkov iz hitrih protinapadov. Foto: www.alesfevzer.com
Medtem ko so se slovenski rokometaši večkrat mučili v napadu, so Nizozemci dosegli kopico lahkih zadetkov iz hitrih protinapadov. Foto: www.alesfevzer.com

Varovanci Ljubomira Vranješa, ki so se zanašali predvsem na krožna napadalca Mateja Gabra in Blaža Blagotinška, so v drugem polčasu vodili že s +5, a so nato rokometašem iz dežele tulipanov po vrsti zapravljenih priložnosti z delnim izidom 5:0 dovolili vrnitev (25:25).

Recept za uspeh so Nizozemci našli v strnjeni obrambni vrsti ter bliskovito hitrih protinapadih, iz katerih so dosegli kopico lahkih zadetkov. Slovenci so "trčili" ob zid, kar nekaj časa niso dosegli zadetka, v 57. minuti je v igri z dvema igralcema več vendarle mrežo zatresel Jure Dolenec za 26:25.

Prav luknje v obrambi zaradi dveh izključitev so izdatno škodovale gostujoči ekipi, ki je kmalu zatem iz protinapada prejela še gol po strelu Dragana Gajića.

Dejstvo je, da smo tekmo deset minut pred koncem nadzorovali. Mogoče nismo igrali najboljše, vodili smo s 25:20, potem pa v dveh minutah izgubili štiri žoge, naredili nerazumljive poteze, nerazumljive strele, še nekaj začetniških napak - in na koncu je rezultat tole.

Jure Dolenec, kapetan

A tudi to ni bilo dovolj za miren zaključek obračuna, Slovenci so zapravili prednost, 25 sekund pred koncem je imela Nizozemska napad za izenačenje, ob sireni je zadel Kay Smits (27:27).

Prav Smits je bil najučinkovitejši posameznik srečanja v Zlatorogu, dosegel je devet zadetkov, na drugi strani je bil najuspešnejši Gajić, ki je bil natančen sedemkrat. Po petkrat so zadeli še Dolenec in Gaber (oba Slovenija) ter Samir Benghanem (Nizozemska).

Selektorja Ljubomirja Vranješa čaka pred začetkom svetovnega prvenstva še kar nekaj dela, z igro svojih varovancev ne more biti povsem zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com
Selektorja Ljubomirja Vranješa čaka pred začetkom svetovnega prvenstva še kar nekaj dela, z igro svojih varovancev ne more biti povsem zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija, ki z grenkim priokusom odhaja na svetovno prvenstvo v Egipt, bo naslednjo kvalifikacijsko tekmo za EP 2022 igrala 9. marca, ko bo gostila Poljsko. Nato se bo 27. aprila pomerila s Turčijo v gosteh ter 2. maja doma, na Poljskem pa bo gostovala 29. aprila.

Vranješ: Zaušnica v pravem trenutku
"Za nami je težka tekma. V drugem polčasu smo se v določenem trenutku uspeli oddaljiti na pet golov razlike. V končnici so v zelo kratkem času Nizozemci dosegli nekaj zadetkov, mi pa bili nenatančni pri odprtih strelih. Nisem zadovoljen z našo igro. Več bi morali pokazati v obrambi in napadu. V pravem trenutku smo prejeli zaušnico," je povedal slovenski selektor Ljubomir Vranješ.

Dolenec: Zelo slaba popotnica za prvenstvo
"Dejstvo je, da smo tekmo deset minut pred koncem nadzorovali. Mogoče nismo igrali najboljše, vodili smo s 25:20, potem pa v dveh minutah izgubili štiri žoge, naredili nerazumljive poteze, nerazumljive strele, še nekaj začetniških napak – in na koncu je rezultat tole," je po tekmi za Televizijo Slovenija povedal kapetan slovenske reprezentance Dolenec in nadaljeval: "V naslednjih štirih dneh bomo morali kar precej popraviti, drugače imamo lahko velike težave že na prvi tekmi prvenstva." Hkrati je povedal še, da je rezultat nedeljske tekme "zelo slaba popotnica" za prvenstvo v Egiptu.

Vranješ: Zaušnica je morda celo dobrodošla pred SP-jem

KVALIFIKACIJE ZA EP 2022

SKUPINA 5:
SLOVENIJA – NIZOZEMSKA 27:27 (15:13)

Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 4, Henigman, Janc, Dolenec 5, Cehte 1, Kodrin 1, Gajić 7, Gaber 5, Zarabec 1, Ovniček, Bombač, Mačkovšek 2, Suholežnik.

Nizozemska: Ravensbergen, L. Steins 2, van den Beucken, Sluijters 1, Benghanem 5, Schagen 4, I. Steins, Schoenaker, Versteijnen, K. Smits 9, J. Smits 1, Boomhouwer 1, Jerry, Smit, Ten Velde 1, Baijens 3.

Sedemmetrovke: 3/3; 2/3
Izključitve: 6 min; 10 min
Rdeči karton: /.

POLJSKA - TURČIJA 35:24

Vrstni red: Poljska 4, Slovenija in Nizozemska po 3, Turčija brez točk.

Zadnjih 5 minut tekme Slovenija - Nizozemska
Jure Dolenec po tekmi Slovenija - Nizozemska
Gajić: Dobili smo lekcijo iz hitrosti
Rokomet (M): kvalifikacije za EP 2022 - Slovenija : Nizozemska, prenos iz Celja