Izjemen verčer Verlina ni dobil pike na i. Foto: EPA
Izjemen verčer Verlina ni dobil pike na i. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše rokometno vprašanje. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1682. Klemen Ferlin je imel izjemen večer proti Egiptu. Zbral je 18 obramb, pa našim vseeno ni uspelo zmagati. Zanima me, koliko je najvišje število (in odstotek) obramb enega vratarja na tekmi, ko njegova ekipa ni zmagala? Pri tem upoštevajte, da so na njegova vrata sprožili vsaj 10 strelov.
Krištof Kovačič

Sorodna novica Slovenci v črnih minutah zapravili vstopnico za četrtfinale

Na tem svetovnem prvenstvu je le trem vratarjem na eni tekmi uspelo ustaviti po 18 strelov. Klemen Ferlin je bil s Slovenijo edini, ki se zmage ni veselil (25:25). Prav toliko obramb sta zbrala Francoz Wesley Pardin (pri zmagi nad Norveško z 28:24) in Španec Gonzalo Perez (zmaga nad Tunizijo s 36:30).

V spodnji tabeli je pet vratarjev, ki so na tem prvenstvu ubranili vsaj 14 strelov, a se niso veselili zmage.

VratarReprezentancaTekmaObrambe
Klemen FerlinSlovenijaSlovenija − Egipt 25:2518
Adam MorawskiPoljskaŠpanija − Poljska 27:2617
Gonzalo PerezŠpanijaŠpanija − Brazilija 29:2917
Yassine IdrissiMarokoPortugalska − Maroko 33:2015
Mohamed HusainBahrajnHrvaška − Bahrajn 28:1814

Če pa izbrane vratarje primerjamo po odstotku ubranjenih strelov (pri čemer je minimalni kriterij 10 sproženih strelov), je Ferlin z 49 odstotki obramb na drugem mestu. Višji odstotek je imel ob porazu Portugalske proti Norveški (29:28) le Humberto Gomes, ki je zaustavil šest od desetih strelov (torej 60 odstotkov). Večino tekme je branil njegov kolega Alfredo Quintana, ki je ubranil le 5 od 30 strelov (17-odstotna uspešnost).

O Ferlinovih obrambah in izpadu Slovenije smo govorili tudi v aktualni epizodi podkasta SOS-odmev, v katerem je gostoval Ognjen Backović.

047 Ognjena ocena - odgovornost po SP-ju nosi selektor