Ljubomir Vranješ se je na slovenski klopi izkazal januarja s četrtim mestom na evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubomir Vranješ se je na slovenski klopi izkazal januarja s četrtim mestom na evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Švedski strokovnjak na slovenski klopi Ljubomir Vranješ bo svoje varovance prvič vodil po januarskem evropskem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji, kjer so osvojili četrto mesto. Zaradi pandemije covida-19 od tedaj naprej niso imeli nobene tekmovalne akcije, izjema je le enodnevni zbor v drugi polovici maja v dvorani na Kodeljevem.

Vranješ ima kar nekaj težav s sestavo izbrane vrste

Izbrana vrsta bo v svojem tradicionalnem pripravljalnem taboru v Zrečah bivala v t. i. mehurčku, na pripravah pa bodo nastopili le igralci, ki bodo uspešno opravili test na novi koronavirus. Prvo tekmovalno akcijo bo imela v četrtek v dvorani Zlatorog, kjer bo ob 19.15 gostila Poljsko, na nedeljski tekmi v Eskišehiru Turčijo, ki se bo začala ob 17.00, pa se bo s čarterskim poletom iz Maribora odpravila na dan tekme in se takoj po njej tudi vrnila v domovino.

Vranješ dodobra premešal igralski kader

Na začetku januarja prihodnje leto jo čakata še dve kvalifikacijski tekmi z Nizozemsko, konec aprila in na začetku maja pa še povratni tekmi s Poljsko in Turčijo. Na prvenstvo potujeta najboljši ekipi iz skupine. Slovenija bo med 13. in 31. januarjem prihodnje leto nastopila na svetovnem prvenstvu v Egiptu, kjer se bo v skupinskem delu najprej pomerila z Južno Korejo, Rusijo in Belorusijo. Med 12. in 14. marcem si bo v Berlinu skušala izboriti četrti nastop na poletnih olimpijskih igrah po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016, njene tekmice na morebitni poti do Tokia pa so Nemčija, Švedska in Alžirija.

Vranješ je v primerjavi z januarskim zaključnim turnirjem dodobra premešal igralski kader, na njegovem seznamu je kar pet novincev – Dragan Gajić, brata Staš in Sebastian Skube ter Gregor Potočnik in Matic Suholežnik. Selektor je na začetku tega tedna namesto okuženega udarnega krožnega napadalca Blaža Blagotinška na priprave povabil Igorja Žabića. Na njegovem seznamu so še vratarja Klemen Ferlin in Urh Kastelic, krilni igralci Blaž Janc, Darko Cingesar in Tilen Kodrin, zunanji igralci Jure Dolenec, Nejc Cehte, Dean Bombač, Miha Zarabec, Nik Henigman in Borut Mačkovšek ter krožni napadalci Kristjan Horžen, Igor Žabić in Matic Suholežnik.

Gajić se po štirih letih počuti kot debitant v reprezentanci

Skupina 5, četrtek ob 19.15 (Celje):
SLOVENIJA ‒ POLJSKA

Nedelja, 8. novembra, ob 17.00:
TURČIJA ‒ SLOVENIJA

6. ali 7. januarja 2021:
NIZOZEMSKA ‒ SLOVENIJA

9. ali 10. januarja 2021:
SLOVENIJA ‒ NIZOZEMSKA

28. ali 29. aprila 2021:
POLJSKA ‒ SLOVENIJA

2. maja 2021:
SLOVENIJA ‒ TURČIJA