Ognjen Backović bo po tekmi tudi gost podkasta SOS-odmev. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Ognjen Backović bo po tekmi tudi gost podkasta SOS-odmev. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič

Slovence na današnjem obračunu (ob 17.50 na TV SLO 2) vodi v četrtfinale le zmaga, a do nje bo pot vse prej kot lahka. Razen na eni tekmi so bili Egipčani izjemno prepričljivi. Medtem ko se je Slovenija mučila tako proti Rusiji kot Belorusiji je Egipt oba tekmeca premagal prepričljivo. Edini spodrsljaj so si privoščili proti Švedom, ko so po vodstvu za štiri gole padli v drugi polovici. V Egiptu sanjajo medaljo. Leta 2001 so bili v Franciji v polfinalu, a so ostali brez medalje. Tokrat imajo zanjo vse primesi.

Menim, da bo hitro jasno, kam ta tekma pelje. Odločilnih bo prvih 15 minut. Če tu uspemo vsiliti svoj ritem in rezultatsko kontrolirati tekmo, smo na dobri poti. V kolikor dopustimo Egipčanom, da se odlepijo na začetku, jih bo zelo težko loviti in se vračati.

Ognjen Backović

Srce ekipe je 36-letni Elahmar
"Najbolj izkušeni igralec oziroma tisti, od katerega vse poteka, je desni zunanji, 36-letni Ahmed Elahmar. On je vodja in nanj se najbolj zanašajo. Ima zelo neugodno, atipično preigravanje in upam, da ne bo delal našim fantom prevelikih preglavic. Drugih ne bi poimensko izpostavljal, bolj delujejo kot ekipa. Vidim podpis selektorja Parronda in španske rokometne šole, ki je zelo taktična. Dostikrat igrajo z dvema krožnima napadalcema in poskušajo ustvariti situacije dva na dva, ko igra zunanji igralec s krožnim napadalcem, in potem tu rešujejo akcije. So tudi dobri strelci od daleč, prav tako so izjemno hitri. Delujejo res zelo dobro. Kar me je še posebej presenetilo, je njihov bliskoviti prehod v protinapad. Hitro kaznujejo napako nasprotnika," meni Backović, nekdanji slovenski reprezentant, zdaj pa strokovni analitik na Televiziji Slovenija.

Gre za mladega, izjemno obetavnega trenerja. Je zelo studiozen, predstavnik španske šole taktičnega rokometa. Ta pečat se vidi na njihovi reprezentanci, v katero je vnesel tudi disciplino in odgovornost v igri.

Ognjen Backović

Selektor Parrondo popeljal Vardal na vrh Evrope
Na klopi Egipta je Španec Roberto García Parrondo, ki je Vardar leta 2019 popeljal do naslova evropskega prvaka in takoj zatem prevzel faraone. "Parronda poznam iz mladinskih časov. On je moj letnik. Takrat je igral pri Ademar Leonu, kjer je bil njegov trener znani Manolo Cadenas. Gre za mladega, izjemno obetavnega trenerja. Je zelo studiozen, predstavnik španske šole taktičnega rokometa. Ta pečat se vidi na njihovi reprezentanci, v katero je vnesel tudi disciplino in odgovornost v igri," je povedal Backović.

Pred prvenstvom so me vprašali, ali je to najboljša slovenska reprezentanca vseh časov. Odgovoril sem jim, da kakor je dobro, da fantje igrajo v vrhunskih klubih, je včasih tudi prednost, če jih več prihaja iz enega kluba. Ko smo mi osvojili srebrno medaljo v Sloveniji, nas je okoli deset prišlo iz Prul in večina ostalih iz Celja. To je pomenilo večjo uigranost, poznali smo se med seboj.

Ognjen Backović

Večina igralcev iz dveh klubov
Le pet Egipčanov igra v Evropi – dva v Franciji (Nimes), dva v Romuniji in eden na Madžarskem (Veszprem). Ostali prihajajo iz dveh klubov Al Ahlyja in Zamaleka. "Njihova uigranost je velik plus. Pred prvenstvom so me vprašali, ali je to najboljša slovenska reprezentanca vseh časov. Odgovoril sem jim, da kakor je dobro, da fantje igrajo v vrhunskih klubih, je včasih tudi prednost, če jih več prihaja iz enega kluba. Ko smo mi osvojili srebrno medaljo v Sloveniji, nas je okoli deset prišlo iz Prul in večina ostalih iz Celja. To je pomenilo večjo uigranost, poznali smo se med seboj," pravi Backović.

Ne sme se ponoviti začetek iz prejšnjih tekem
Poudarja pa še en pomemben vidik tekme. "Vprašanje je, koliko izkušenj imajo Egipčani z odločilnimi tekmami na vrhunski ravni. Tu se skriva priložnost Slovenije. Za razliko od vseh naši dosedanjih tekem, bomo morali začeti od prve minute izjemno zbrano. Tu imam predvsem v mislih, da se izognemo delanju nevsiljenih napak. To nas je spremljalo na uvodih praktično vseh tekem v Egiptu. V želji, da bi narekovali hiter tempo, smo delali napake pri podajah in jim dajali žoge v roke. S tem smo nasprotniku omogočali lahke zadetke. Praktično na vseh tekmah smo lovili tekmece in pri tem porabljali veliko energije. Če bomo začeli tako proti Egiptu, se nam ne piše dobro. Od začetka bo treba iti v tekmo z vročim srcem in hladno glavo. Naša priložnost je v tem, da pritisk prenesemo na Egipčane, ki so domačini in se od njih pričakuje uvrstitev v četrtfinale. Tudi oni bodo čutili pritisk, ne smemo jim pustiti, da se razigrajo. Moramo narekovati tempo igre, biti rezultatsko v prednosti. Menim, da bodo pod pritiskom začeli delati napake in nam omogočali nekatere lažje gole. V kolikor bodo Egipčani povedli in se sprostili, nam bo zelo, zelo težko," je povedal Backović.

Trenerji vedo, da je treba zapreti slovensko desno stran
Slovenci so s krilnih položajev proti Švedom zabili le en gol, poskusili so trikrat. Zakaj ne znamo razširiti igro na krila? "Nekajkrat smo odigrali na Henigmana, ki je imel v zadnjih minutah dve 100-odstotni priložnosti, pa jih ni izkoristil. Desno stran, kjer sta Gajić in Janc, so nam zaprli, saj tudi nasprotniki vedo, od kje preti največja nevarnost. Tudi zato se je odpiral višek na levo stran, kjer Henigman ni po poklicu krilni igralec. Taktika Švedov je bila, da če že mora počiti obramba, naj poči na levi strani ne na desni. Pozneje se je poznalo tudi, da je Cehte prišel na zunanji položaj, on pa ni tako osredotočen na krilne igralce. Je pa treba povedati, da naši srednji igralci veliko bolj iščejo rešitve s prodori in podajami na krožnega napadalca. Tu so še rezerve," je povedal Backović.

Proti Švedom le en gol iz protinapada
Proti Švedski so manjkali tudi lahki goli. Le enega smo dosegli iz protinapada. "Moramo še bolj trdo igrati v obrambi in nasprotnika prisiliti v napake. Švedi so igrali pametno. Čeprav jih je naša obramba prisiljevala v dolge napade, so Švedi raje izgubljali žoge zaradi pasivnega napada, kot da bi streljali iz neizdelanih položajev. Potem je težko razviti protinapad, ki sem ga tudi jaz pogrešal. Ko dobimo žogo, se mi zdi, da imamo še precejšnje rezerve. V pol protinapadih smo počasnejši, kot smo bili na lanskem evropskem prvenstvu. Pozna se tudi, da v obrambi igramo precej z Blagotinškom, Gabrom, Mačkovškom, ki so težji igralci. S tem smo na račun trše obrambe žrtvovali tudi hitrejši prehod v napad," pravi Backović.

In napoved? "Menim, da bo hitro jasno, kam ta tekma pelje. Odločilnih bo prvih 15 minut. Če tu uspemo vsiliti svoj ritem in rezultatsko kontrolirati tekmo, smo na dobri poti. V kolikor dopustimo Egipčanom, da se odlepijo na začetku, jih bo zelo težko loviti in se vračati. Sem optimist. Mislim, da je čas, da tudi mi prikažemo predstavo z manj napakami, hitro in kombinatorno igro," zaključuje Backović.

SKUPINA IV, 3. krog, Kairo

Danes ob 15.30:
BELORUSIJA – SEVERNA MAKEDONIJA

Ob 18.00:
SLOVENIJA – EGIPT
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Ob 20.30:
RUSIJA – ŠVEDSKA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Pred Slovenci dan D: obračun z Egiptom za četrtfinale