Ognjen Backović pri Švedih opozarja predvsem na MVP-ja evropskega prvenstva 2018 Jima Gotfridssona in švedsko hobotnico v vratih Andreasa Palicko. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Ognjen Backović pri Švedih opozarja predvsem na MVP-ja evropskega prvenstva 2018 Jima Gotfridssona in švedsko hobotnico v vratih Andreasa Palicko. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič

"Primerjava z letom prej je nehvaležna. Kot bi govoril o lanskem snegu. Imam pa dober občutek. Nisem videl nečesa, kar bi me zares skrbelo, čeprav so Švedi neugodni. Predvsem bo treba videti, koliko nam bo težav povzročala njihova obramba in kako razpoložen bo vratar Palicka. Švedi so delali proti Belorusom ogromno napak, vsaj v tistem začetnem delu. V obrambi jim ni uspelo prekinjati igre in Belorusi so dokaj enostavno prihajali do strelov. Švedi nedvomno imajo slabosti, a daleč od tega, da so slabi," meni Backović. Več pa v spodnjem pogovoru.

Kakšna je razlika med lanskimi in letošnjimi Švedi?
Pri Švedih manjka kar nekaj igralcev, tako da so zagotovo malce drugačna ekipa. Boljša ali slabša kot lani, je težko oceniti. Manjka nekaj izkušenih igralcev, ampak, kot smo videli, razen tekme z Belorusi igrajo dobro. Do zdaj so izgubili le eno točko. Izjemno nehvaležno je govoriti, ali so boljši ali slabši. Včasih za ekipo, v kateri manjkajo nekateri izkušeni igralci ali celo zvezdniki, pridejo tudi pozitivni učinki, saj imajo mlajši igralci dodaten motiv se dokazati in izkoristiti svojo priložnost. Zagotovo bi bilo zanje bolje, da bi imel v ekipi tudi izkušenejše igralce, saj bi lahko več rotirali. Za nas to ne pomeni kakšne večje vloge. Švedi bodo zagotovo izjemno neugodni.

Koga izmed Švedov ni na prvenstvu?
Ni vratarja Rhein Neckar Löwna Mikaela Appelgrena, manjka krožni napadalec Veszprema Andreas Nilsson, prav tako bombarder Rhein Neckarja Lukas Nilsson in desno krilo Kiela Niclas Ekberg. To je glavna četverica manjkajočih.

Kdo je njihov ključni mož?
Njihov najboljši igralec je srednji zunanji Flensburga Jim Gotfridsson. Tudi leta 2018, ko so bili Švedi srebrni, je bil izbran za najkoristnejšega igralca evropskega prvenstva. On je vodja ekipe tako na igrišču kot zunaj njega. Okoli njega se vrti vse. Izpostavil bi še vratarja Andreasa Palicko iz Rhein Neckarja. Gre za vrhunskega vratarja, ki bo zagotovo eden izmed ključnih dejavnikov nocojšnje tekme. Upam, da ga ne bomo "razbranili", saj lahko pade v serijo obramb in zaklene vrata. Je še eden v seriji izrednih švedskih vratarjev.

Švedi so se proti Egiptu izvlekli po -4, proti Belorusiji celo po -8 ...
To pomeni, da so žilavi, trdoživi in da se ne predajo do konca. Igrati bo treba na polno, ne glede na to, kakšen je rezultat. To je tudi opozorilo za naše fante, da se v nobenem trenutku ne smejo sprostiti. Mislim, da nas čaka dobra in zanimiva tekma.

Zanimivo, da je Vranješ začel prejšnjo tekmo z dvema organizatojrema igre Zarabcem in Bombačem. Je to pravi recept?
Mislim, da Vranješ še išče najbolj razpoloženo prvo šesterko oziroma išče, kako bi žoga tekla čim hitreje, da bi izkoristil prednosti, ki jih imamo glede na igralce v ekipi. Švedi igrajo obrambo 6-0, ki je zelo agresivna. Videli bomo, ali jih bomo lahko razbijali s temi manjšimi, hitrimi igralci, ali bo treba aktivirati tudi strel od daleč z Mačkovškom in Cehtetom.

Kaj lahko rečemo o obrambi? Drugi polčas proti Belorusiji in praktično celotno tekmo proti Makedoniji je bila izjemna. Deloval je osrednji blok z Gabrom in Blagotinškom, koga bi še izpostavili?
Ta tekma bo velik izziv za našo obrambo. Švedi igrajo tipično hitro skandinavsko igro. Moram priznati, da sem vseeno velik optimist. Nisem videl česa takega v švedskem napadu, kar bi me zares skrbelo. Predvsem bo treba igrati zbrano. Vem, da se s tem ponavljam, ampak tisti, ki bo delal manj napak, tisti, ki bo doslednejši pri izvajanju obrambnih nalog, tisti bo tudi zmagal. V vratih imamo Lesjaka, ki je bil odličen na zadnjih dveh tekmah. V obrambi ne bi izpostavljal imen. Všeč mi je, da so fantje od desete minute proti Makedoniji stopili skupaj in da se je videla ta želja, garanje in pomaganje. To je recept tudi za naprej. Imamo fiziko, kar se tiče centimetrov in kilogramov. Če bomo še gibljivi in zbrani, se nam ni treba nikogar bati.

Najbrž bosta za napredovanje potrebni dve zmagi. Kdo je boljši, Švedi ali Egipčani?
Oboji imajo določene odlike, oboji bodo neugodni. Švedi imajo tradicijo zlate generacije, prepoznavno rokometno šolo ... Po drugi strani so Egipčani gostitelji. Kljub temu da nimajo pomoči navijačev, so izjemno motivirani. Imajo španskega selektorja Roberta Garcio Parronda, ki je prinesel dodano vrednost v obliki taktike in odgovornosti, da ne bezljajo in izgubljajo žog, ampak se držijo dogovorov.