Jeseničan Peter Lakota je bil prvi slovenski junak Vitranca. Z Blažem Jakopičem sta postala tudi prva Slovenca, ki sta osvojila točke svetovnega pokala. Foto: MMC RTV SLO
Jeseničan Peter Lakota je bil prvi slovenski junak Vitranca. Z Blažem Jakopičem sta postala tudi prva Slovenca, ki sta osvojila točke svetovnega pokala. Foto: MMC RTV SLO
Jean Claude Killy
Jean Claude Killy je leta 1967 v svetovnem pokalu dobil vse tekme z izjemo treh. Foto: EPA
50 let pokala Vitranc

Predhodnik pokala Vitranc je bil Bukovniški smuk, ki so ga Kranjskogorci prvič priredili leta 1949. Potekal je z vrha Vitranca in od tekmovalcev zahteval izjemen pogum. Proga ni bila zavarovana, oprema je bila veliko slabša kot danes in tekmovalci so se res "vrgli na glavo". Konec petdesetih let so smučarski navdušenci želeli, da bi smuk prerasel v uradno tekmovanje v slalomu in veleslalomu pod okriljem Mednarodne smučarske zveze.

Prvi pokal Vitranc leta 1961
Leta 1961 je 4. in 5. marca potekala prva večja mednarodna tekma v obeh tehničnih disciplinah po trasi nekdanjega Bukovniškega smuka, imenovani 'ror' in 'es', ki je štela za A-evropski pokal, iz katerega je potem nastal svetovni pokal. Tedaj se je tudi rodilo ime pokal Vitranc.

Stiegler prvi zmagovalec
Prvi junak Vitranca je bil Josef Pepi Stiegler, ki je zmagal na veleslalomu. Tekmovalci so vozili na progi od "kavarne" do "brsnine". Avstrijec je tri leta pozneje (1964) v Innsbrucku postal olimpijski slalomski prvak. Njegova hči Resi Stiegler je leta 2002 pri 16 letih debitirala v svetovnem pokalu, vendar ni dosegala vrhunskih uvrstitev.

Tudi Killy je pustil svoj pečat
Kakovostna izvedba in zavzetost organizatorjev je prepričala Mednarodno smučarsko zvezo, da jim je zaupala tudi prireditev tekem za svetovni pokal – prva je bila marca 1968, nekaj dni po koncu olimpijskih iger v Grenoblu, ki jih je s tremi zlatimi medaljami zaznamoval Jean Claude Killy. Francoz je svoj pečat z zmago leta 1967 pustil tudi na Vitrancu. Na koncu sezone je Killy postal prvi skupni zmagovalec svetovnega pokala in dosežek ponovil naslednje leto.

Lakota in Jakopič do prvih točk
Slovenci v uvodnih izvedbah pokala Vitranc niso zmogli priti v vrh, sta pa Peter Lakota (na prvem veleslalomu je zaostal 11 sekund, toda 13. mesto lahko označimo za uspeh) in Blaž Jakopič dosegla nekaj lepih uvrstitev in nenazadnje leta 1968 postala prva Jugoslovana, ki sta osvojila točke svetovnega pokala.

Stenmark leta 1978 dobil obe tekmi
Po letu 1971 je tekmovanje potekalo od "rora" do bencinske črpalke. Decembra 1978 so gledalci pozdravili dvojno zmago Ingemarja Stenmarka. 22-letni švedski smučar je bil pri Slovencih dobro zapisan, saj je vozil na smučeh Elan. V 50-letni zgodovini pokala Vitranc je Stenmark edini, ki je dobil obe preizkušnji v enem letu. Na slalomski tekmi je le za desetinko premagal Paula Frommelta, na veleslalomski pa za skoraj sekundo in pol Petra Luscherja. Tretji je bil Bojan Križaj.

Stenmark pozneje ni dobil več nobene tekme v Kranjski Gori, zato pa sta v 80. letih ponorelo množico navduševala Bojan Križaj (zmagi leta 1982 in 1986) in Rok Petrovič (1985). O teh nepozabnih časih Vitranca več v sredo, ko boste lahko podoživeli tudi nastop obeh slovenskih junakov.

50 let pokala Vitranc