Bo zibelka poletov dočakala tudi svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah? Foto: BoBo
Bo zibelka poletov dočakala tudi svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah? Foto: BoBo
Luca di Montezemolo
Luca di Montezemolo je v Barceloni zastavil svoj glas za Cortino d'Ampezzo. Foto: EPA
V četrtek znan prireditelj nordijskega SP-ja 2019

Zanimivo dogajanje je vse od nedelje mogoče spremljati v zapriseženem športnem, tudi olimpijskem mestu. Če si radoveden, na poti proti prizorišču kongresa lahko obenem uzreš mogočnost stadiona Barcelone in slovitega Montjuica, kjer se bohoti palača Saint Jordi in še vedno tam stoji stolp, na katerem je pred več kot dvema desetletjema plapolal olimpijski ogenj.

Veliko črnila prelitega o zamenjavi oblasti
Tedaj je bil španski zastavonoša princ Felipe, ki je v torek prevzel vse obveznosti španskega suverena, tudi pred vojsko. To je bila poglavitna tema v celotnem časopisju in na TV-ekranih, tudi v Kataloniji, ki bi se po besedah mnogih rada odcepila od španske nadvlade. Juan Carlos je prav zaradi sestopa s prestola tudi odpovedal predviden obisk druženja smučarske družine tu na obali Sredozemskega morja, ki bo čez dve leti v še bolj mondenem Cancunu v Mehiki. Pred dobrim desetletjem pa so smučarski funkcionarji zavili tudi k nam v Portorož.

Pravljično obarvana kandidatura Planice
Obilo dela so si v teh dneh naprtili v vseh odborih Mednarodne smučarske zveze. Obenem so se v torek predstavili vsi kandidati za organizacijo svetovnega prvenstva 2019. Med tistimi, ki si želijo gostiti nordijski del družine, je tudi Planica, ki je svojo kandidaturo na koncu pravljično obarvala, in le želimo si, da je to v tem svetu, ko je pomemben le denar, tudi kdo razumel.

Predstavitev Petre Majdič in Francija Petka
Naše 300-letne tradicije ne pozna ali pa je noče sprejeti nihče. Na mnogih druženjih s kolegi novinarji, kjer so predstavljali tudi zgodovino smučanja, našega bloškega junaka ni bilo omenjenega. Tu pa si je skozi besede Petre Majdič in Francija Petka zaželel, da bi le dosanjal sanje in da bi nordijci čez pet let prišli k nam. Konkurenca je ubrala drugo smer in morda je po koncu izzvenelo, da 80-letne tradicije Planice prav zares ne spoštuje nihče.

Navzoč tudi prvi mož Ferrarija
Ko so k predstavitvi alpskega dela tekmovanj pristopili Italijani, se je v odpravi Cortine d'Ampezzo bohotil prvi mož Ferrarija Luca Cordero di Montezemolo in najmanj vsi pomembneži dežele, ki ji pripada kraj pod Dolomiti, ki se tudi že ponaša z olimpijsko tradicijo.

Brez južnokorejskega pridiha
Primerjave so se dale hitro potegniti. Sploh, ker je na strani Planice tudi Beljak, kar mu Tirolci s Seefeldom gotovo zamerijo. Ideja odprtih meja in sodelovanja med ljudmi očitno ni zamrla, toda ali so jo vsaj zdaj prepoznali tisti, ki jo morajo. Prvi mož italijanskega vzpenjajočega konjička je bil nekdaj Gianni Agnelli, ki se ni znal ozirati na druge. Montezemolo tokrat ni neposredno vpet v izbor našega kandidata, in le želimo si lahko, da južnokorejskega pridiha dveh zadnjih izborov tokrat v Kataloniji ne bo. Če bo, ni pomagala niti pravljica niti želja možaka z Blok, odločalo pa bo le nekaj posameznikov. Ali tudi oni vidijo svet tako kot mi.

V četrtek znan prireditelj nordijskega SP-ja 2019