Johannes Dürr je bil ujet že med olimpijskimi igrami v Sočiju pred šestimi leti. V dokumentarnem filmu televizijske postaje ARD je podrobno opisal postopke in s tem sprožil
Johannes Dürr je bil ujet že med olimpijskimi igrami v Sočiju pred šestimi leti. V dokumentarnem filmu televizijske postaje ARD je podrobno opisal postopke in s tem sprožil "operacijo Aderlass". Foto: EPA

32-letni Dürr se je izrekel za krivega uporabe krvnega dopinga, ni pa priznal vsega, kar so mu očitali na tožilstvu. Priznal je uporabo nedovoljenih poživil, zanikal pa, da je povezal kolega iz smučarskega teka Maxa Haukeja in Dominika Baldaufa z nemškim zdravnikom, ki ga sumijo, da je vodil široko dopinško mrežo.

Lani je Dürr priznal, da je v Nemčiji dobil krvni doping, kar je vodilo do racij med nordijskim svetovnim prvenstvom v Seefeldu ter tudi v Nemčiji. Odkritje te mreže so poimenovali afera Aderlass, v njej pa so se znašli še številni drugi športniki, ne samo smučarji tekači.
Preiskava je že pripeljala do več obsodb, med drugim sta bila kaznovana Hauke in Baldauf.

Čeprav so Dürra pri nečednem početju ujeli že med olimpijskimi igrami leta 2014 v Sočiju, pa je, kot je povedal na sodišču, nadaljeval svoje dopinško ravnanje. Tako je shranil kri pri nemškem zdravniku (trenutno je v priporu v Münchnu) v Erfurtu, da bi jo lahko uporabil za poznejšo vrnitev v tekmovalno karavano.

"Nemogoče je tekmovati na najvišji ravni brez dopinga," je dejal Dürr.