Kristijanu Korenu očitajo dopinške prekrške v letih 2011 in 2012, ko je bil še član moštva Liquigas-Cannondale. Foto: EPA
Kristijanu Korenu očitajo dopinške prekrške v letih 2011 in 2012, ko je bil še član moštva Liquigas-Cannondale. Foto: EPA
Koren in Božič suspendirana zaradi vpletenosti v dopinško afero Aderlass

Za prepoved so se na krovni kolesarski organizaciji odločili zaradi povezav z dopinškim obročem, ki ga je razkrila protidopinška operacija Aderlass.

Spomnimo, operacija Aderlass se je v javnosti razkrila med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu, ko sta nemška in avstrijska policija izvedli več racij, pri čemer so med drugim med samo krvno transfuzijo v navideznem frizerskem salonu zalotili avstrijskega smučarskega tekača Maxa Haukeja.

Milan Eržen zaradi dopinških povezav pod drobnogledom UCI-ja

Videoposnetek Haukeja s krvno transfuzijo je obkrožil svet, preiskovalci v Nemčiji in Avstriji so nato še več tednov poudarjali, da še zdaleč ni konec in da se bodo razkrila imena še številnih športnikov v različnih disciplinah.

Uporaba prepovedanih metod in snovi
Božič in Koren sta bila že od sredine maja suspendirana. V sredo je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) v sporočilu za javnost poudarila, da sta oba kolesarja kaznovana s prepovedjo nastopanja v naslednjih dveh letih: Koren zaradi kršitev protidopinških pravil (uporaba prepovedanih metod in snovi) v letih 2011 in 2012, ko je bil član moštva Liquigas-Cannondale, Božič zaradi enakih kršitev leta 2012. Na končno odločitev so vplivali podatki, ki jih je krovna kolesarska zveza pridobila od avstrijskih organov pregona.

Kaj zajema kazen?

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) med prepovedjo nastopanja kaznovanim kolesarjem ne dovoljuje nastopov na katerem koli tekmovanju pod svojim okriljem, bodisi na klubski bodisi na državni ravni. Obenem kaznovani kolesarji ne smejo nastopati na državnih tekmovanjih.

Božič že nekaj časa ne nastopa
Na odločitev se lahko pritoži pristojna nacionalna protidopinška organizacija in Svetovna protidopinška agencija, zato odločitev še ni dokončna. Božič sicer že nekaj časa ne nastopa, nazadnje se je udeležil Binck Bank Toura avgusta lani, novembra je postal pomočnik športnega direktorja Gorazda Štanglja pri ekipi Bahrain Merida. Koren je nazadnje pedala poganjal na letošnji Dirki po Italiji, ki jo je zapustil pred začetkom 5. etape v Frascatiju. Kazen se bo omenjenima kolesarjema iztekla 14. maja 2021.