Nekdanji smučarski as Christian Ghedina je bil
Nekdanji smučarski as Christian Ghedina je bil "maneken" na predstavitvi. Foto: Reuters

Zračne blazine naj bi skrbele za večjo varnost tekmovalcev v hitrih disciplinah, ki dosegajo zelo visoke hitrosti. FIS že dalj časa sodeluje z italijanskim proizvajalcem Dainese, ki za različne športe pripravlja varovalno opremo. Dejavni so predvsem pri motoristih in gorskem kolesarstvu, zadnja leta pa preučujejo tudi možnosti sodelovanja pri alpskih smučarjih.

Direktor tekem moškega svetovnega pokala pri FIS-u Günter Hujara je ob tem dejal, da je potrebnega še nekaj časa, saj je nujno pridobiti čim več podatkov za uspešno nadgradnjo sistema. "Trenutno je najtežje oblikovati algoritem, ki bo varovalni opremi sporočil, da smučar ni več sam sposoben nadzirati svojega smučanja in da je padec neizbežen. Padci se bodo namreč še naprej dogajali, naš cilj pa je, da smučar ob tem ne utrpi poškodb," je dejal Hujara.

Prototip naj bi bil na voljo že konec tega leta, pri raziskavah pa se proizvajalci opirajo na pomoč smučarjev Aksla Lunda Svindala, Wernerja Heela, Christopha Innerhofa, Jana Hudeca in Erika Guayja.

Leto 2013 naj bi bilo namenjeno manjšim popravkom in oblikovanju dokončnega prototipa za igre 2014.

"Ščitniki so oblikovani tako, kot ti, ki jih uporabljamo zdaj, tako da tukaj nekih težav, še posebej z aerodinamiko, ne vidim," je ob tem dejal Svindal.