Jure Košir je bil podobno kot Alberto Tomba magnet za navijače in medije, čeprav ni imel takšnih uspehov. V svetovnem pokalu je zmagal trikrat, leta 1994 pa je v Lillehammerju osvojil bronasto olimpijsko medaljo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jure Košir je bil podobno kot Alberto Tomba magnet za navijače in medije, čeprav ni imel takšnih uspehov. V svetovnem pokalu je zmagal trikrat, leta 1994 pa je v Lillehammerju osvojil bronasto olimpijsko medaljo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jure Košir in njegov trenutek na Vitrancu
50 let pokala Vitranc

Italijan je bil seveda uspešnejši, saj je med letoma 1987 in 1995 v Kranjski Gori zmagal petkrat, kar je rekord v 50-letni zgodovini pokala Vitranc, a tudi Jure Košir je na domačem dvorišču pustil pečat. Leta 1995 je bil drugi, za Tombo je zaostal več kot sekundo, njegov trenutek pa je prišel leta 1999, ko se mu Alberta Tombe ni bilo treba več bati, saj je sezono prej s 50 zmagami v svetovnem pokalu končal kariero.

Spal slabo, smučal odlično
"Uresničile so se mi sanje, vedno sem si želel zmagati domačo tekmo. Razveselil sem se štartne številke številke 1, ki je pomenila prednost. Spomnim se, da nisem najbolje spal tisto noč in sem se zbudil precej utrujen. Spomnim se lepega števila gledalcev, pozitivnega vzdušja, bodrenja gledalcev in perfektne prve vožnje. To je bila ena najboljših voženj kariere! Za slavje po tekmi pa niti ni bilo časa, ker smo šli takoj naprej na nove tekme," se enega najlepših dni svoje kariere spominja Košir, ki je januarja 1999 dobil še slalom v Kitzbühlu.

Tomba vedno odlično finiširal
Kar je bil za Bojana Križaja Ingemar Stenmark in za Matejo Svet Vreni Schneider, to je bil za Koširja Alberto Tomba. Smučar, ki je tako prevladoval, da ga je bilo res težko premagati. "Pri njem je bilo najbolj fascinantno to, da je bil izjemen eksekutor. Ko je bilo treba dodati nekaj, česar mi nismo mogli, je on to storil. Običajno je bil to močan finiš. Spomnim se, da sem imel pogosto precejšnjo prednost pred njim na vmesnih časih, pa je vseeno tekmo končal sebi v prid. Znal je zabosti v srce!"

Če ne bi bilo Tombe ...
"Vsako obdobje ima tekmovalca, ki je dominanten. Na žalost je bil najboljši prav leta 1995, ko je bila tudi moja najboljša sezona," pravi Košir. Trikrat se je zgodilo, da je bil na tekmi svetovnega pokala Tomba prvi, Košir pa drugi. Vseeno sta bila in sta še vedno v dobrih odnosih, kar potrjuje tudi besede Alberta Tombe: "Ostala sva prijatelja, pogosto se srečujeva, sodelujeva tudi poslovno. Je zelo sposoben, simpatičen človek, eden redkih, s katerimi sem po karieri ostal prijatelj."

Eno zmago preprečila višja sila
Škoda, da je Koširju še eno zmago na Vitrancu preprečila višja sila: "Žal mi je za tekmo v veleslalomu, mislim da leta 1995 ali 1996, ko je bil prvi tek razveljavljen, jaz pa sem bil v krepkem vodstvu. Bil sem v izjemni formi, lahko bi zmagal. V zdajšnjih razmerah tekma ne bi bila razveljavljena." Ko se je tekma začela znova, je Košir v prvi vožnji odstopil in jezno s palico udaril ob vrata. Tedaj je bil v takšni formi, da bi res lahko zmagal in ponovil dosežek Borisa Strela, ki je še vedno edini slovenski smučar z zmago v veleslalomu.

Ligety v lovu na četrto zaporedno zmago
Seveda bosta tako Košir kot Tomba ob jubilejnem 50. pokalu Vitranc med gledalci. Tombo so organizatorji povabili celo za botra pokala Vitranc, saj ima največ, pet zmag. Sledi Avstrijec Benjamin Raich s štirimi veleslalomskimi zmagoslavji. Raich letos zaradi poškodbe ne bo mogel tekmovati, ga pa lahko po številu zmag ujame ameriški smučar Ted Ligety, ki je bil lani že tretjič zapored nepremagljiv.

Jure Košir in njegov trenutek na Vitrancu
50 let pokala Vitranc