Petra Majdič je v skupnem seštevku zbrala 1.022 točk in zaostaja le za Justyno Kowalczyk, ki jih ima 1.089. Poljakinja bo prednost zagotovo povečala na tekmah v Rusiji, kjer Petre ne bo. Foto: Reuters
Petra Majdič je v skupnem seštevku zbrala 1.022 točk in zaostaja le za Justyno Kowalczyk, ki jih ima 1.089. Poljakinja bo prednost zagotovo povečala na tekmah v Rusiji, kjer Petre ne bo. Foto: Reuters
Justyna Kowalczyk
Bo Justyna Kowalczyk zdržala peklenski tempo? Foto: Reuters
Majdičeva po sijajni turneji pogleduje proti OI
Majdičeva stopničko višje kot lani

Celo dodala je, da je Kranjec konkurenco ugnal za več centimetrov kot ona. Ko je na Alpe Cermisu dobila vsa priznanja, ki so ji pripadala za vseh osem tekem v desetih dneh na tej turneji, je znova vprašala pa dosežku "letečega Kranjca". Sam sem ji rekel, saj veš, kateri bo, enostavno ti bo sledil. In ko se je vse skupaj uresničilo, je bilo smeha in zadovoljstva na pretek.

Izjemen napredek v drsalnem koraku
Marsikdo bi po njeni sobotni prednosti pripomnil, da je Petra včeraj na Alpe Cermisu izgubila. V osnovi to drži, toda tisti, ki jo spremljajo, dobro vedo, kaj je pred štartom pomenilo tiste pol minute pred Kowalczykovo. Tudi šampionka sama je takoj povedala, koliko bi bilo zanesljive prednosti za končno zmago. Navdušuje predvsem njen trenutni tek v drsalnem koraku, kjer je napredek očiten tudi laiku, ki ni nikdar stal na tekaških smučeh.

Ob končnem dosežku so izjemno pomembne tudi točke, ki si jih je nabrala v tej dekadi. Prav ona in že omenjena Poljakinja, ki brani lanski veliki kristalni globus, pa sta že ob polovici sezone svetovnega pokala zbrali več kot 1.000 točk. Mnogi že zdaj razmišljajo, da bo vse do konca sezone to le še dvoboj za končno zmago.

Kowalczykova ne bo izpustila nobene tekme
Zanimivo je, da bo Kowalczykova letos navzoča na vseh tekmah. Vsaj tako trenutno pravijo v njenem taboru. V slovenskem je glavni trener Ivan Hudač že razmišljal, da bi s svojo varovanko izpustil kar naslednji dve tekmi na Vzhodu – v Otepääju in Ribinsku. Končna odločitev je, da se v Estonijo potuje, Rusija pa bo Petro pozdravila šele v poolimpijski sezoni, če bo še v tekaški smučini.

Začetek operacije Vancouver
Operacija Vancouver se torej začenja naslednji ponedeljek. Kanadski sneg se bo preizkusil na predolimpijski tekmi v Canmoru, največ razmišljanj pa je zdaj povezanih s tem, ali gre za prave odločitve. Dve odlični in tudi že zelo izkušeni tekmovalki, Norvežanka Marit Björgen in Finka Virpi Kuitunen, sta, denimo, že povsem usmerjeni v najpomembnejše tekme za vsakega športnika. Norvežanka je v celoti spustila letošnji Tour in je na lestvici celotne sezone zdrsnila na 8. mesto. Olimpijska odličja bodo za to veliko zadoščenje. Enako razmišlja še nekaj tekmovalk, tudi estonska povratnica Kristina Šmigun Välli. Toda v vrhunskem športu je pač tako, da te cenijo in spoštujejo le na osnovi zadnjega dosežka. In tako bo tudi, ko bodo v Vancouvru ugasnili letošnji olimpijski plamen.

Dare Rupar, Jutranja športna zgodba, Val 202

Majdičeva po sijajni turneji pogleduje proti OI
Majdičeva stopničko višje kot lani