Peking stavi na izkušnje iz leta 2008, ko so odlično izpeljali poletne olimpijske igre. Foto: EPA
Peking stavi na izkušnje iz leta 2008, ko so odlično izpeljali poletne olimpijske igre. Foto: EPA
Denis Ten
Umetnostni drsalec Denis Ten je vodil predstavitev Almatyja. Foto: EPA

Odločitev o prireditelju bo znana konec julija. Kazahstanci in Kitajci so danes imeli na voljo po 45 minut za uradno predstavitev svojih kandidatur, potem pa so odgovarjali še na vprašanja članov Moka.

"Izjemno lepo je videti, da sta obe mesti tako upoštevali navodila naše Agende 2020. Šele šest mesecev je, odkar smo uvedli te reformne ukrepe. Obe kandidaturi sta pokazali, da sta mesti osredotočeni na možnost raznolikosti ponudbe. Obe ponujata usklajena proračuna, predstavniki obeh so pokazali, da vedo, kaj bi radi dosegli. V skladu z Agendo 2020 so ponudili projekt, ki bo po olimpijskih igrah koristil širšemu okolju in družbi," je ob predstavitvah dejal prvi mož Moka Thomas Bach.

Mok bo prireditelja teh iger izbral na 128. zasedanju skupščine, ki bo konec julija in v začetku avgusta v Kuala Lumpurju. Zmagovalec kandidature bo lahko računal tudi na 880 milijonov dolarjev, ki jih bo Mok namenil prireditelju zimskih iger čez sedem let.

Kazahstanci nimajo veliko izkušenj
Kandidaturo Almatyja sta članom Moka predstavila premier Karim Masimov in dobitnik bronaste medalje v umetnostnem drsanju Denis Ten. Njihovi poudarki so bili prikaz Alamatyja kot zimskošportnega središča, ponujajo pa tekmovanja na naravnem snegu. Kot glavno pomanjkljivost so opazovalci našli pomanjkanje izkušenj, saj do zdaj ta država ni imela velikih športnih tekmovanj, ter morebitne težave pri nastanitvah.

V Pekingu velika onesnaženost in oddaljenost med prizorišči
Kitajci so bili na vrsti drugi, delegacijo je vodil podpredsednik vlade Jandong Liu, športno plat je predstavljala hitrostna drsalka Jang Jang. Poudarili so izkušnje z izvedbo poletnih iger leta 2008, 300 milijonov potencialnih zimskih športnih navijačev in zmožnost hitrega ustvarjanja umetnega snega. Pekinške pomanjkljivosti so onesnaženost, oddaljenost med posameznimi načrtovanimi središči zunaj Pekinga in strah, da ne bodo mogli zagotoviti dovolj umetnega snega na visokogorskih prizoriščih.

"Obe predstavitvi kandidatur sta bili dobri, profesionalni. Za nas prideta v poštev obe mesti," je po predstavitvah dejal predsednik Mednarodne smučarske zveze Gian Franco Kasper.

Stockholm, Oslo in München umaknili kandidature
Za zimske igre leta 2022 sta v igri ostala le še dva kandidata. Stockholm in Oslo sta se umaknila zaradi finančnih preprek, v Münchnu pa so načrte preprečili prebivalci z zavrnitvijo na referendumu.