Ana Drev je na prvi progi veleslalomske tekme v Lienzu premagala vso konkurenco, v finalu pa je zdrsnila s proge in ostala brez uvrstitve. Foto: EPA
Ana Drev je na prvi progi veleslalomske tekme v Lienzu premagala vso konkurenco, v finalu pa je zdrsnila s proge in ostala brez uvrstitve. Foto: EPA

Zame je bil to zelo lep dan, saj sem dobila potrditev, da se lahko borim tudi z najboljšimi.

Lara Gut in Ana Drev
Po odstopu Ane Drev se je zmage v Lienzu veselila Lara Gut, ki pa je v trenutkih zmagoslavja našla čas za to, da je potolažila nesrečno Ano Drev. Foto: Reuters

V drugem teku so bile izjemno težke razmere. Zaradi difuzne svetlobe se podlaga tako rekoč ni videla. Zato je bila tudi verjetnost za napake večja.

Ana Drev
Med novoletnimi prazniki je bila 30-letna smučarka iz Šmartnega ob Paka dva dni prosta in je že pogrešala treninge ... Foto: Osebni arhiv Ane Drev

Obstajata dva modela vezi Marker, na katerih smučamo tekmovalci na Voelklu. Na začetku sezone sem uporabljala bolj agresivne, a sem jih nato zamenjala z manj agresivnimi. Takoj sem se počutila bolje. Bolj ustrezajo mojemu načinu smučanja.

30-letnica je po odločitvi Tine Maze, da v tej sezoni ne tekmuje, najboljša slovenska alpska smučarka, le redkokdo pa je še verjel, da je sposobna poseči v vrh svetovnega veleslaloma. V Lienzu ji je na prvi progi to uspelo, a je v finalu odstopila. "Na progi se je naredila smučina, ki je nisem dobro videla, zato sem s smučarskim čevljem nasedla na snežni rob," je pojasnila težavo, ki jo je stala verjetno prvih stopničk kariere. Toda dobila je dokaz, da se lahko kosa z najboljšimi. "Najlepše je, ko sebi dokažeš, česa si zmožen," je med drugim povedala v pogovoru za MMC.


Kako tekma, kot je bila v Lienzu, vpliva na športnika? Mine sploh kakšen trenutek dneva, ko ne bi pomislili na zapravljeno priložnost?
Večkrat se še spomnim na to, a z vsakim dnem manj. Pa vendar sem si že na dan tekme rekla, da ničesar ne obžalujem. Če bi znova stala na štartu drugega teka, bi naredila isto. Napadla sem in se borila po najboljših močeh. Zame je bil to zelo lep dan, saj sem dobila potrditev, da se lahko borim tudi z najboljšimi.

Kakšen je bil odziv tekmic, ko ste vodili po prvi vožnji, in kaj so rekle po odstopu?
Dobila sem kar nekaj prijaznih besed tako po prvem kot drugem teku. Ko sem po odstopu prišla v ciljno areno in čestitala Lari, Viktorii in Tini, so mi dejale, da sem kljub odstopu opravila dobro delo in da bo priložnost še prišla. Tudi od preostalih deklet sem dobila veliko spodbudnih besed, saj se z večino zelo dobro razumem.

Vsekakor ste zelo razvneli slovensko javnost, ki je bila že precej otopela in prepričana, da od sedanjega rodu slovenskih smučark presežkov ni mogoče pričakovati. Vam veliko pomeni, da so se številni motili o vas?
Niti ne. Noben rezultat mi ne prinaša zadoščenja v smislu, da sem se dokazala drugim. Najtežje je prenašati lastne strahove in nezaupanje, zato je najlepše, ko sebi dokažeš, česa si zmožen. Ko verjameš sam in ne verjamejo drugi, to zame ni težava. Težava je, kadar niti sam ne verjameš. Tudi takšni dnevi se najdejo.

Ste naredili kakšno analizo, kako hitri ste bili do odstopa? Zdelo se je, da niste bili tako suvereni kot na prvi progi. Menite, da bi lahko stopili na zmagovalni oder ali celo zmagali, če ne bi bilo te napake?
Na progo sem se podala z mislijo, da lahko zmagam. Svojo prednost sem do odstopa povečala, kar se lahko vidi na posnetku. Moram pa povedati, da so bile v drugem teku izjemno težke razmere. Zaradi difuzne svetlobe se podlaga tako rekoč ni videla. Zato je bila tudi verjetnost za napake večja. Iskrene čestitke najboljšim, saj so bile tudi v takšnih okoliščinah sposobne smučati hitro in brez večjih napak.

Nastopili ste v prvi jakostni skupini in vodili po prvi vožnji. So vas morda vendarle nekoliko izdali živci, ker v takšnem položaju še niste bili, ali pa je šlo pač za klasično veleslalomsko napako?
Pred drugim tekom sem bila popolnoma osredotočena na nastop, zaupala sem v svoje sposobnosti. Prišla sem nekoliko pozno v zavoj in malce povečala nagib v želji, da se bo sešlo brez odrsavanja v začetni fazi zavoja. Nisem čutila, da preveč tvegam, zato sem bila nad zdrsom presenečena. Na progi se je naredila smučina, ki je nisem dobro videla, zato sem s smučarskim čevljem nasedla na snežni rob.

Če bi naslednjič lahko izbirali: bi si želeli, da po vašem vodstvu finalno progo postavi Denis Šteharnik? Z drugimi besedami: je to prednost ali ne?
Meni se je postavitev zdela v redu. V Lienzu je teren, na katerem zaradi same konfiguracije težko postaviš bistveno drugačno progo. Teren neprestano zavija in je precej ozek. Drugače je na primer v Mariboru, kjer je teren dovolj širok za širši spekter postavitev.

Zlata lisica bo že konec januarja. Koliko vam pomeni to slovito domače tekmovanje?
V Mariboru se odlično počutim, čeprav mi teren ne ustreza najbolj. A se vsako leto po koncu Zlate lisice zavem, da takšnega vzdušja ne doživiš na nobeni drugi tekmi v svetovnem pokalu. To sem doživela le še na svetovnem prvenstvu v Schladmingu. In zaradi tega vzdušja se zelo rada vračam.

Na ORF-u so analizirali vašo prvo vožnjo Lienza in napovedali, da boste še krojili veleslalomski vrh. Je težko ponoviti takšne vožnje? Vam na treningu pogosto uspevajo?
Na treningu mi večkrat uspejo takšne vožnje, v decembru sem jih prikazala kar nekaj. Počaščena sem nad besedami, da bom še krojila veleslalomski vrh. Nisem jasnovidna, pa vendar menim, da lahko še kdaj odsmučam hitro.

Mimogrede: zelo dobro govorite nemško. Ste se naučili v šoli ali v praksi?
Nekaj v šoli, nekaj v praksi. Maturo sem opravljala tako iz nemškega kot angleškega jezika, od takrat naprej pa še tu in tam govorim. Potrebovala bi še malo kilometrine, saj v zadnjem času nisem govorila veliko.

Med pomembnejše vzroke, da ste ujeli stik z elito, je tudi zaupanje v material. Lahko razložite, kaj točno je bilo prej narobe in kaj ste naredili, da je zdaj vse v redu?
Verjamem, da imam najboljši material na svetu. Povsem mu zaupam. Voelkl mi nudi najboljše, kar imajo. Tudi Eva Maria Brem in Nina Loeseth smučata na enakih smučeh. Je pa res, da sem zadnje tri tekme tekmovala z drugimi smučarskimi vezmi. Obstajata dva modela vezi Marker, na katerih smučamo tekmovalci na Voelklu. Na začetku sezone sem uporabljala bolj agresivne, a sem jih nato zamenjala z manj agresivnimi. Takoj sem se počutila bolje. Bolj ustrezajo mojemu načinu smučanja.

V Söldnu je Andrea Massi ocenil, da ste bili že takrat zreli za zmagovalni oder, vendar je bilo vaše smučanje oziroma razpoloženje, kot se je slikovito izrazil, podobno dehidrirani slivi. Kako bi komentirali te besede?
V dneh pred Söldnom sem smučala dobro. Menim, da se na tekmi nisem znašla zaradi ledene snežne podlage. Do tekme nisem imela možnosti smučati niti enega treninga na takšni površini, na tekmi pa so bile razmere brutalne. Moj način smučanja temelji bolj na občutku kot pa na moči, in ker občutka na takšni podlagi nisem imela, je bilo moje smučanje posledično slabo.

Jeseni ste slovenske reprezentantke s spletno kampanjo iskale donatorje, da bi si lahko privoščili fizioterapevta. Kako uspešni ste bili? Imate ob sebi fizioterapevta ali ne?
Zbrale smo nekaj denarja in znova bi se zahvalila vsem, ki so nam pomagali. V mesecu novembru smo si na podlagi tega denarja lahko privoščile, da je bila z nami fizioterapevtka. V mesecu decembru nam je pomagal naš kondicijski trener Uroš Jelen, ki je prav tako kinezioterapevt. Prav tako smo od podjetja Semos dobile v uporabo terapevtski laser znamke K-laser, ki je tudi sponzor francoske smučarske reprezentance. Iskra Medical nam je dal v uporabo ultrazvok, terapevtske kreme pa nam je omogočilo podjetje Koželj. Letošnja sezona je terjala že ogromno poškodb, čeprav ima vsaka reprezentanca stoodstotno navzočnost fizioterapevta in kondicijskega trenerja. Zaradi napornega ritma in vseh sil, ki so pri smučanju čedalje večje, se poškodbe dogajajo vsakodnevno. Pri nas pa si lahko privoščimo strokovno pomoč samo občasno, v približno desetih odstotkih.

Kako je z vašim kolenom, s katerim ste imeli v preteklih zimah precej težav?
V tej sezoni je zaradi boljše oskrbe v novembru in decembru v solidnem stanju. Srečo imam, da mi zaradi dobrih odnosov z drugimi reprezentancami na pomoč priskočijo njihovi terapevti, kadar nimamo svoje oskrbe.

Do naslednjega veleslaloma sta slaba dva tedna. Kako boste izkoristili ta čas? Vam zelo pomaga, da je končno prišla zima?
Pomaga nam toliko, da bomo mogoče lahko trenirali bližje domu. Trenerji so mi dali dva dni počitka, zdaj pa se posvečam predvsem kondiciji. V torek se spet vrnem na smuči in že komaj čakam!

Zame je bil to zelo lep dan, saj sem dobila potrditev, da se lahko borim tudi z najboljšimi.

V drugem teku so bile izjemno težke razmere. Zaradi difuzne svetlobe se podlaga tako rekoč ni videla. Zato je bila tudi verjetnost za napake večja.

Obstajata dva modela vezi Marker, na katerih smučamo tekmovalci na Voelklu. Na začetku sezone sem uporabljala bolj agresivne, a sem jih nato zamenjala z manj agresivnimi. Takoj sem se počutila bolje. Bolj ustrezajo mojemu načinu smučanja.