Navijači Tine Maze so na Zlato lisico prišli opremljeni z vsemi potrebnimi rekviziti. Foto: RTV SLO
Navijači Tine Maze so na Zlato lisico prišli opremljeni z vsemi potrebnimi rekviziti. Foto: RTV SLO
Jaro Kalan
Jaro Kalan: "Menim, da so sol posuli kakšen dan prezgodaj!" Foto: RTV SLO
Sonja Maze
Sonja Maze, mati prve dame slovenske smučarije Tine Maze, je bila seveda tudi med gledalci. Foto: RTV SLO
Rdeče in modre zastavice so pobrali, izobesili pa - belo. Foto: Reuters

Marsikdo je jezen zapuščal Snežni stadion. To sezono je bilo že kar nekaj tekem izpeljanih v slabih razmerah, zato čudi, da se je Mednarodna smučarska zveza na čelu z vodjo ženskih tekem Atlejem Skardala tako hitro predala. V Kitzbühlu se kaj takega bržkone ne bi pripetilo, saj bi se vsi bali razočaranja številnih zelo uglednih gostov.

Enotna ocena tekmovalk je bila, da je bolje, da so tekmo odpovedali, kot da bi jo poskušali na vsak način pripeljati do konca, saj se je proga na nekaterih mestih predrla in je bila nevarna. Od posameznih reprezentanc se je le slovenska zavzemala za tekmo, čeprav je jasno, da v takšnih razmerah Tina Maze (ustrezajo ji trde proge) ne bi imela možnosti za zmago.

Kakšna je krivda prirediteljev?
Mariborčani so vedno sloveli po odlični pripravi proge. V še tako zelenih in toplih zimah je bila tekma brezhibna. Kako, da tokrat niso mogli ponoči dobro utrditi proge. So naredili napako? "Menim, da so sol posuli kakšen dan prezgodaj. Zaradi toplega vremena je bil sneg na spodnjem delu "mrtev", brez možnosti, da bi ga lahko utrdili," je povedal direktor Smučarske zveze Slovenije Jaro Kalan, ki je bil v četrtek na slalomu na Sljemenu tehnični delegat.

"Tudi pred tekmo v Zagrebu je deževalo in snežilo, vendar smo imeli tam več možnosti zaradi veliko večje nadmorske višine, kot v Mariboru, ki ima cilj na nadmorski višini dobrih 300 m. Temperature so bile štiri, pet stopinj pod ničlo. Ko smo odstranili zgornjo plast snega je na spodnji sloj prodrl hladnejši zrak, ta sneg pa smo lahko utrdili zgolj z vodo, brez vseh kemikalij," je povedal Kalan.

Skaardal je imel na račun prirediteljev le spodbudne besede: "Pohvalil bi organizatorje, ki so storili vse, kar je bilo v njihovi moči. Pred kratkim smo opravili nekaj testiranj različnih kombinacij vode, soli in kemikalij. Težko smo našli pravo, pravzaprav nobena ni dala zadovoljujočega odgovora. Polivanje vode na progo je vse, kar lahko ta trenutek storimo."

Parkirišče se je spremenilo v njivo
Poleg organizatorjev so se na vreme jezili tudi številni obiskovalci tekme. Na parkiriščih, ki so jih pripravili na travnikih, so se namreč pojavile prave blatne njive in številni avtomobili so obtičali v blatu.

Na Snežnem stadionu bi tekmo spremljalo nekaj tisoč gledalcev. Številni ob vznožje proge sploh niso prišli, saj so že prej izvedeli za odpoved tekme. Tisti, ki so bili že zgodaj v ciljnem izteku, so za tolažbo lahko videli nastop popularne pevke Natalije Verboten.