Jakov Fak na tekmah, ki so štele samo za svetovni pokal še ni bil na stopničkah za zmagovalce, zato pa ima dve bronasti tretji mesti. Leta 2009 je bil tretji na SP-ju, lani pa tretji na zimskih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Jakov Fak na tekmah, ki so štele samo za svetovni pokal še ni bil na stopničkah za zmagovalce, zato pa ima dve bronasti tretji mesti. Leta 2009 je bil tretji na SP-ju, lani pa tretji na zimskih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Klemen Bauer
Klemen Bauer bo nedeljsko zasledovalno tekmo začel z minuto in 21 sekundami zaostanka, medtem ko bo Jakov Fak štartal le 18 sekund za Svendsenom. Foto: EPA
Emil Hegle Svendsen
Emil Hegle Svendsen je sezono 2010/11 začel z dvema zmagama v Östersundu. Foto: Reuters
Ole Einar Björndalen
Že dolgo ni bilo mogoče videti tako besnega Ole-Einarja Björndalna. V četrtek je zapravil zmago z dvema zadnjima streloma, zdaj pa je padel na zadnjem spustu. Foto: Reuters

.

Za na koncu tretjim Francozom Martinom Fourcadom je 23-letnik iz Mrkopalja zaostal le za pičle 3,6 sekunde, s čimer je zgrešil svoje prve stopničke na tekmah za svetovni pokal. No, vsaj na tistih običajnih, saj v biatlonu tekme za svetovna prvenstva (3. v Pjongčangu) in olimpijske igre (3. v Vancouvru) štejejo v skupni seštevek. Novopečeni Slovenec je tako v prvih dveh nastopih pod novo zastavo izboljšal dvakratno 11. mesto iz Osla.

Vabljeni k branju:
- MMC-jev intervju z Jakovom Fakom

Fak: "Pravilno sem se odločil."
"Bil sem res blizu stopničk. Toda ne moreš vedeti, kako hiter je tekmovalec, ki starta za tabo. Ne dobiš pravih informacij. Tako so me od stopničk ločile tri sekunde, ampak sem kljub temu res zelo zadovoljen. Pohvalil bi serviserje in celotno ekipo, brez njih je nemogoče delati tako dobre rezultate. To je prava ekipa. Glede na moj položaj pred sezono in kako sem prišel v ekipo je to res še en dokaz več, da sem se pravilno odločil. S tako kakovostno ekipo lahko pokažem ves svoj potencial," je po tekmi povedal Fak, ki je presenečen nad tako uspešnim začetkom sezone: "Res nisem pričakoval takšnega začetka sezone. Upam, da bom, če se bo le dalo, nadaljeval v takšnem ritmu."

Novo priložnost za dokazovanje bo imel že v nedeljo, ko bosta na sporedu še zasledovalni tekmi v ženski in moški konkurenci. "Boril se bom za še boljšo uvrstitev. Če ne bom streljal dobro, ne bo priložnosti za stopničke. Če pa mi bo šlo na strelišču tako kot danes, potem se bom boril vse do konca, da se čim bolje uvrstim."

Björndalen podaril Svendsenu 18. zmago kariere
Norvežan Emil Hegle Svendsen je po četrtku slavil tudi v soboto. Kljub izredno hitremu teku, s katerim je nadoknadil en zgrešen strel leže, je do 1. mesta prišel na zelo srečen način, saj bi ga legendarni rojak Ole Einar Björnadalen prehitel za kakšno sekundo, če ne bi padel na zadnjem spustu. Björndalen je v cilju za Svendsenom zaostal za 3,9 sekunde. Norveško prevlado na prvi biatlonski postaji nove sezone sta s 5. in 6. mestom potrdila Tarjei Boe in Alexander Os.

"Počutil sem se zelo močnega. Sneg je počasen, kar mi ustreza. Kar pa zadeva smolo Bjoerndalna. Žal mi je za pripetljaj, a to je prišlo prav meni. Po tekmi je bil zelo jezen, zato nisem govoril z njim," je po tekmi dejal 25-letni Svendsen.

Bauer med najboljšo petnajsterico
Poleg Faka je dobro nastopil tudi Klemen Bauer, ki pa je na drugem streljanju stoje dvakrat zgrešil, kar je ob 7. tekaškem času na koncu zadostovalo za 14. mesto. Fak je bil v teku od Bauerja hitrejši za 2,6 sekunde in je imel 6. čas. Slovenska dvojica se je povzpela tudi v skupnem seštevku: Fak je peti, Bauer pa šesti.

Na nedeljski zasledovalni tekmi bo Slovenija nastopila z vsemi štirimi "lovci na smučeh", saj sta bila Janez Marič 47., Vasja Rupnik pa 59., oba pa sta morala odteči dva kazenska kroga.

Šprint, 10 km (M):                 * 
1. E. H. SVENDSEN NOR 22:12,6 (1)
2. O. E. BJÖRNDALEN NOR +3,9 (0)
3. M. FOURCADE FRA 14,3 (0)
4. J. FAK SLO 17,9 (0)
5. T. BOE NOR 22,6 (1)
6. A. OS NOR 28,0 (0)
7. A. BIRNBACHER NEM 46,8 (0)
8. A. ŠIPULIN RUS 58,7 (0)
9. M. GREIS NEM 1:10,4 (1)
10. A. DERIŽEMLJA UKR 1:11,0 (0)
...
14. K. BAUER SLO 1:21,6 (2)
47. J. MARIČ SLO 2:22,9 (2)
59. V. RUPNIK SLO 2:41,9 (2)
* - zgrešeni streli/kazenske krogi
           

Skupni vrstni red                     

Moški (2/26):
1. E.-H. SVENDSEN NOR 120 točk
2. O.-E. BJÖRNDALEN NOR 108
3. M. FOURCADE FRA 96
4. T. BOE NOR 83
5. J. FAK SLO 77
6. K. BAUER SLO 65
7. A. BIRNBACHER NEM 40
23. J. MARIČ SLO 32