Miller ima letos po lastnih besedah najuspešnješo sezono in je prvi po številu zmag. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Miller ima letos po lastnih besedah najuspešnješo sezono in je prvi po številu zmag. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bode Miller z Robijem Kristanom
Bode je letos preizkusil že prek 130 smuči - in to le v tehničnih disciplinah. Foto: Skiracing.com
Bode Miller
En globus si je letos Miller že zagotovil - kombinacijski. Po čudežu je v vseh petih kombinacijskih slalomih prismučal do cilja. Foto: Reuters
Bode Miller
Letos je šel na svoje in ustanovil 'Team Americo', ki ga poleg njega, dveh serviserjev in treh trenerjev sestavlja še njegov bratranec Chance in najboljši prijatelj/kuhar/voznik Jake. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bode Miller
Ekipa je s Headovimi smuči za hitre discipline zadovoljna, težave pa imajo s smučmi za slalom in veleslalom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bode Miller
Miller si je letos prismučal tri kombinacijske zmage in dve smukaški. Skupaj ima 30 zmag in je šesti na večni lestvici zmagovalcev. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Gorenjec s 30-letnim smučarskim posebnežem in številko ena (pa naj si bo po smučarskih rezultatih ali pa po priljubljenosti) belega cirkusa vztraja že od Millerjevih začetkov in je z njim ob vseh Američanovih rekordno pogostih zamenjavah smučarskih opremljevalcev - od prve zmage na Fischerjevih smučeh, prek olimpijskih medalj in naslovov svetovnega prvaka na rossignolkah, prvega kristalnega globusa na atomicu do petih letošnjih zmag in ameriškega rekorda letos na Headovih smučeh.



Sezona se počasi bliža koncu. Kako ste v ekipi na splošno zadovoljni z letošnjimi Headovimi smučmi?
Ja ... (pavza), delno. Za hitre discipline so super, tehnične pa še razvijamo. Delamo trdo na tem, da bodo izboljšave za drugo sezono, rezultati pa se že kažejo, gre na bolje. Tako da mislim, da bomo počasi prišli na zeleno vejo ali kakor koli se temu že reče (smeh).

Pri Fischerju so se letos predstavili s smučmi z luknjo spredaj. Pripravljajo za naslednjo sezono kakšno revolucionarno novost tudi pri Headu?
Jah, imamo zelo veliko različnih stvari, največji problem je samo to, da je za vse štiri discipline smuči težko testirati - ni časa pač za vse pa še sneg ni vedno optimalen za test, tako da počasi, počasi bomo že prišli nekam.

Vidimo, da ima ali pa je imelo v preteklosti veliko vrhunskih tekmovalcev slovenske serviserje (Miller, Anja Pärson, Tom Grandi, Janica Kostlič, Ted Ligety ...). Kaj je vaša skrivnost?
Skrivnost? Dobri delavci smo. Kaj pa vem, ena prednost je ta, da imamo tovarno Elan blizu, skoraj vsak se je tam naučil zelo veliko. Mnogo stvari sem moral narediti sam in se s tem naučil, medtem ko gledam druge, pač se naučijo, kar znajo narediti, in to je to.

Pri Millerju je opazen napredek v slalomih, pa čeprav zgolj predvsem v kombinacijskih. Se je pri 30 letih končno naučil taktiziranja - ampak selektivnega taktiziranja?
Ja, smuči so boljše, to moram priznati. Niso še optimalne, so pa veliko boljše, pa tudi on se je sprijaznil s tem, da pač v kombinacijah lahko zmaga, če ne gre na polno. Čeprav to ni njegov stil, ampak deluje pa (smeh).

Kako se je njegov odnos do smučanja, tekmovanja spremenil letos, ko prvič smuča solo (Miller se je v začetku letošnje sezone odcepil od ameriške reprezentance, op. a.)?
Veliko bolj motiviran je, poleg tega pa ni nobenih tistih obstranskih zadev - kakšnih pravil - zame brezveznih stvari. Nobenega "sranja" zraven, hehe.

Mislim, da ste nam lani ob koncu sezone povedali, da ste preizkusili okoli 90 parov slalomskih smuči ...
Res je (vzdih).

Koliko jih je bilo že do zdaj letos?
Ne vem točno, ampak samo slalomskih je bilo do zdaj pa že čez 70, ja. Smo že čez 70 ... S tem, da je letos tudi pri veleslalomskih smučeh ogromna številka, lansko sezono ni bila takšna - letos pa je tudi pri veleslalomskih smučeh prišel že čez 60. Sezone pa ... še ni konec, hehe.

Vi osebno stavite na to, da bo letos veliki kristalni globus ponovno Bodejev?
Ja, zagotovo, ja. Možnosti ima najboljše, ampak šport je tak - nikoli ne veš, kaj se zgodi. Danes (na slalomu na Sljemenu, op. a.) se je, recimo, dosti dobro peljal - moram reči, da se je celo zelo dobro peljal, kakor smo ga sicer navajeni v zadnjem času slalom voziti, ampak, na, ena napaka, pa se ni več kvalificiral v finale. Škoda. Tako da, to je težko napovedati. Realne možnosti ima, če se bo zgodilo, se bo, je pa tako, da to ni njegov glavni cilj. En veliki kristalni globus že ima ...

Sicer ga je razbil, tako da bi si mogoče želel še enega celega ...
Ja, dobro, če bo dobil še enega in mu bo tega uspelo ohraniti celega, bo to dobro, bomo zadovoljni vsi, ane? Če pa ne bo, pa ne bo.

In še zadnje vprašanje: je Bode res prenehal ponočevati in popivati?
Nič. Nula. Pač, se je odločil, in tega se drži. Ravno popival pa niti prej ni, da bi rekel, da je bil vedno pod vplivom, ker je nemogoče tekmovati na takem nivoju, kajne? Časopisi s to tematiko neverjetno pretiravajo. Ampak letos je pa čista nula. Avgusta se je na prvem treningu odločil in rekel: Letos bom pa eno sezono poskusil brez in se tega drži in - "laufa"!

Kaja Sajovic