Smučišče Zermatt/Cervinia pod Matterhornom, ki je s 4478 m eden najvišjih in predvsem ikoničnih vrhov v Alpah. Foto: EPA
Smučišče Zermatt/Cervinia pod Matterhornom, ki je s 4478 m eden najvišjih in predvsem ikoničnih vrhov v Alpah. Foto: EPA

FIS je bil prisiljen odpovedati moška smuka zaradi pomanjkanja snega na ledeniku, so z Mednarodne smučarske zveze sporočili po snežni kontroli.

Šlo naj bi za prva smuka na območju Zermatta/Cervinia pod Matterhornom na meji med Švico in Italijo, s čimer so želeli izpeljati uradni začetek sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v hitrih disciplinah v Evropi namesto v Severni Ameriki.

Ženska smuka še na sporedu

V spodnjem delu proge ni dovolj snega, kar bi, če bi tekmovanje skušali izpeljati, predstavljalo preveliko tveganje za varnost tekmovalcev. FIS je hkrati z odpovedjo tudi potrdil, da teh dveh tekem ne bodo skušali nadomestiti.

Švicarsko-italijanski prireditelji sicer niso še obupali nad izvedbo obeh smukov za smučarke, ki sta v koledarju teden dni pozneje: 5. in 6. novembra. A snežna kontrola za omenjena smuka žensk bo že 25. oktobra.

Sorodna novica Švicarji snujejo najdaljši smuk, dolg skoraj pet kilometrov

Start v Švici, cilj v Italiji

Gre za smuk, ki ga je FIS napovedoval kot nov spektakularni dodatek tekmovalnemu sporedu, ki pa je med tekmovalci in ekipami naletel na kar nekaj kritičnih odzivov. Začetek proge je na lokaciji Gobba di Rollin nad Zermattom v Švici, cilj pa v Laghi Cime Bianchu nad Cervinio v Italiji. Proga je dolga štiri kilometre, smučarji pa bi morali premagati kar 935 višinskih metrov.

Start smuka je na 3800 metrih nadmorske višine, cilj pa na 2865 metrih nad morjem. Progo je zasnoval švicarski olimpijski prvak v smuku leta 2010 Didier Defago. Tekmovalci naj bi na njej dosegali hitrosti tudi 135 km/h.

Odpovedane tri od prvih štirih tekem zime

Svetovni pokal v alpskem smučanju v svoji 57. izvedbi se ni najbolje začel. Avstrijski organizatorji so v soboto že odpovedali tudi uvodni veleslalom za točkovanje svetovnega pokala alpskih smučark zaradi slabih vremenskih razmer na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Nedeljski moški veleslalom v Söldnu za zdaj ostaja na sporedu.

Sorodna novica Dež in sneg sta odnesla uvodni veleslalom v Söldnu