Najboljše tri na prvi tekmi - Federica Brignone, Mikaela Shiffrin in Tina Weirather. Foto: EPA
Najboljše tri na prvi tekmi - Federica Brignone, Mikaela Shiffrin in Tina Weirather. Foto: EPA
Federica Brignone
Sezona se je začela z zmago Federice Brignone, ki je prišla do največjega uspeha v karieri. Foto: EPA
Za uvod 4 slovenske veleslalomske točke
Nastopa Drevove in Lavtarjeve v prvi vožnji

Brignonejeva je na ledeniku Rettenbach, ki je tradicionalno prva postaja sezone, izvrstno smučala v prvi vožnji, ko je manj kot sekundo za njo zaostala le Mikaela Shiffrin. Na drugo progo se je podala s 95 stotinkami naskoka pred Američanko, ki je v finalu smučala odlično. 25-letna Milančanka je v zgornjem delu sicer izgubila skoraj polovico prednosti, a v srednjem ujela ritem in kmalu povišala naskok ter z visoko prednostjo tudi prišla v cilj.

"Govorili so mi, da sem prekleta, ker še nisem zmagala. Vedno sem odvrnila, da enostavno še nisem na tisti ravni, da bi lahko zmagovala," je povedala Brignonejeva, ki je osmič stopila na oder za zmagovalke (vedno na veleslalomih), po štirih drugih mestih in treh tretjih mestih pa je na njeni 99. tekmi svetovnega pokala končno prišel trenutek za najvišjo stopničko.

Drugo mesto je zasedla lanska zmagovalka Söldna (zmago si je razdelila z Anno Fenninger) Shiffrinova, tretja pa je bila Tina Weirather iz Liechtensteina. Četrto mesto po prvi vožnji je ubranila Švicarka Lara Gut, ki je v Söldnu že zmagala. To je uspelo tudi Nemki Viktorii Rebensburg, tokrat šesti, ki je postavila najhitrejši čas druge vožnje. Med njiju pa se je uvrstila še Francozinja Tessa Worley.

Do točk le Lavtarjeva
Nastopile so štiri Slovenke. V finalu je smučala le Katarina Lavtar, ki je v prvi vožnji nastopila s številko 25. Tedaj je v cilj prišla na zadnje mesto, a si je s štirimi sekundami in pol vseeno priborila 29. mesto. V finalu je zaostala za vsemi smučarkami in končala na 27. mestu ter s tem osvojila štiri točke za svetovni pokal. Največ se je pričakovalo od Ane Drev. Že na vmesnih časih prve vožnje ni bila hitra, nato pa je v spodnjem delu naredila še veliko napako ter odstopila. Tina Robnik prav tako ni dokončala prve proge, Maruša Ferk pa je zaostala kar sedem sekund in bila 47. Prehitela je šest smučark.

Odsotnost najboljših zadnjih let
Po 16. sezonah je pred letošnjo kariero prekinila najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze. Tako so pričakovanja v slovenskem taboru pred novo zimo bistveno skromnejša kot v zadnjih letih.

Nobena izmed tekmovalk, ki nastopajo v Söldnu, še ni osvojila velika kristalnega globusa, saj se je tik pred sezono huje poškodovala zmagovalka zadnjih dveh sezon svetovnega pokala Anna Fenninger, Lindsey Vonn, ki je bila najboljša v zimi 2011/2012, pa se je tik pred tekmo odločila, da na prvi postaji svetovnega pokala letos ne bo nastopila. Fenningerjeva, Mazejeva in Vonnova so bile lani najboljše tri v svetovnem pokalu. Obenem sta se upokojili tudi Avstrijki Kathrin Zettel in Nicole Hosp.

V nedeljo bo v Söldnu na sporedu še moški veleslalom. Sezona se bo nadaljevala 14. in 15. novembra v Leviju. Na Finskem bosta oba slaloma.

Končni vrstni red:                    
 1. F. BRIGNONE        ITA     2:24,27
 2. M. SHIFFRIN        ZDA       +0,85
 3. T. WEIRATHER       LIE        1,25
 4. L. GUT             ŠVI        1,39
 5. T. WORLEY          FRA        1,72
 6. V. REBENSBURG      NEM        2,28
 7. S. HECTOR          ŠVE        2,41
 8. E. M. BREM         AVT        2,88
 9. I. CURTONI         ITA        2,90
10. F. HANSDOTTER      ŠVE        3,02
11. N. FANCHINI        ITA        3,10
12. M. MÖLGG           ITA        3,23
...                                   
27. K. LAVTAR          SLO        4,97
                                      

Vrstni red po 1. vožnji: 1. F. BRIGNONE ITA 1:10,11 2. M. SHIFFRIN ZDA +0,95 3. T. WEIRATHER LIE 1,42 4. L. GUT ŠVI 1,51 5. S. HECTOR ŠVE 1,53 6. I. CURTONI ITA 1,92 7. T. WORLEY FRA 2,08 8. R. MOWINCKEL NOR 2,27 9. E. M. BREM AVT 2,30 10. M. P. PREFONTAINE KAN 2,63 11. N. FANCHINI ITA 2,75 ... 29. K. LAVTAR SLO 4,30 47. M. FERK SLO 7,03 Odstop: Drev, Robnik, Bassino ...

 
Za uvod 4 slovenske veleslalomske točke
Nastopa Drevove in Lavtarjeve v prvi vožnji