Predsednik SZS-ja hiter potek skupščine pripisuje tudi koncu burnega obdobja, ki je zaznamovalo preteklo desetletje. Foto: BoBo
Predsednik SZS-ja hiter potek skupščine pripisuje tudi koncu burnega obdobja, ki je zaznamovalo preteklo desetletje. Foto: BoBo

Smučarska zveza Slovenije je na redni letni skupščini, ki je minila brez zapletov, potrdila poročila odborov in panog za preteklo in programske smernice za novo sezono. Sanacija poslovanja zveze se nadaljuje, dolga do bank je še za poldrugi milijon evrov.

Sklepčnost je bila presenetljivo visoka, kar je po koncu seje opazil tudi prvi mož zveze Enzo Smrekar, ki sklepčnost in hiter potek skupščine pripisuje tudi koncu burnega obdobja, ki je zaznamovalo minulo desetletje.

Smučarska barka zaplula v mirnejše vode
"To je dober znak, ljudi zanima, kako delujemo in kaj delamo. Da pa ni velikih razprav, je tudi dober znak, kar kaže na to, da javne seje dajo neki vpogled in transparentnost ter se morebitna vprašanja razrešijo že prej. In samo veselimo se, da imamo zdaj po nekaj burnih letih bolj umirjeno obdobje in se lahko posvetimo izzivom, ki so pred nami," je navedel Smrekar.

Ukvarjanja s preteklostjo je le še toliko, koliko je to potrebno zaradi plačevanja dolgov. Trenutno je smučarska zveza v celoti obrnjena v prihodnost, saj jo v prihodnji petletki čakajo kar trije veliki projekti, tri svetovna prvenstva na domačih tleh.

Pred kratkim dobili še organizacijo biatlonskega SP-ja
"V letu 2017 smo pripravili vse potrebne postopke in aktivnosti v zvezi s kandidaturo Planice za nordijsko svetovno prvenstvo v Planici leta 2023. Vesel sem, da nam je letos uspelo. Za izjemen uspeh pa si lahko štejemo tudi pridobitev svetovnega prvenstva v biatlonu, ki bo leta 2021 na Pokljuki," je spomnil Smrekar. Še prej, januarja 2020, bo Planica gostitelj svetovnega prvenstva v smučarskih poletih.

Predsednik zveze je zbranim predstavnikom panog in društev predstavil tudi poslovno poročilo. "Izvajamo finančno sanacijo, ne da bi trpeli programi. Prav vse ekipe posameznih panog so svoje programe izvedle v celoti, na najvišji mogoči ravni," opozarja Smrekar.

"Imamo nekaj zaostankov s plačili na ravni panog, je pa pozitivno to, da nam je uspelo dolg do bank dodatno znižati z 2,1 milijona na 1,5 milijona evrov letos. Upamo, da bomo s takšnim ritmom nadaljevali in v naslednjih treh, štirih letih prišli na ničlo," napoveduje prvi mož SZS-ja.

V koledarskem letu 2017 je bilo za 227.000 evrov minusa, kar je manj kot leto pred tem. Poslovni prihodki so znašali 15,8 milijona evrov. Odhodki so bili nekaj večji. Slabitve z dokapitalizacijo Pokljuke znašajo 160.000 evrov. Bilo pa je tudi nekaj stroškov enkratne narave, ki so bili na srečo povezani z uspešnima kandidaturama za nordijski SP v Planici leta 2023 in SP v biatlonu na Pokljuki leta 2021, je pripomnil Smrekar.