Jasnič je bil na novinarski konferenci v Ljubljani zelo jasen in je strokovno vodstvo skakalcev, z glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem na čelu, postavil pred dejstvo.

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih in tekih je po vrnitvi z novoletne turneje strnila vtise na novinarski konferenci v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih in tekih je po vrnitvi z novoletne turneje strnila vtise na novinarski konferenci v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com

Počakali bomo še Predazzo in Zakopane ...
"Počakali bomo še Predazzo in Zakopane, če ti dve postojanki ne bosta prinesli izboljšanja rezultatov, bomo povlekli radikalne poteze,"
je napovedal predsednik zbora in odbora ter dodal, da se bodo v iskanju morebitnih kadrovskih rešitev obrnili le na domačo stroko: "Imamo dovolj kakovostnega kadra, a počakajmo. Predvsem menim, da se bo moral z nasveti in izkušnjami bolj vključiti tudi Goran Janus, ne nazadnje je športni direktor reprezentance. Mora pomagati. Od njega pričakujemo, da bo nekak nadzornik reprezentance."

Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je napovedal ukrepanje, če na prihajajočih tekmah ne bo rezultatskega preboja. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je napovedal ukrepanje, če na prihajajočih tekmah ne bo rezultatskega preboja. Foto: www.alesfevzer.com

Skakalec mora imeti v glavi le skok
"Cilji niso bili doseženi. Pustimo, koliko je imel pri tem prste vmes tudi Murphy, vse od lanskega maja, če malo analiziramo. Najprej je prišla poškodba Petra, ki je bil le nekako hrbtenica vsega, do nedavne poškodbe Eme. En del je tudi posledica te smole. Ampak ne glede na to, vodstvo je zato, da poskrbi, da se napake ne dogajajo, da poskrbi za opremo, da zadrge delujejo, da so smuči pravilno namazane ... Vse mora biti urejeno. Skakalec mora imeti v glavi le svoj skok. Brez tega ne bo šlo. To je profesionalizem in to moramo doseči," je še dejal Jasnič in dodal, da si fantje zaslužijo več.

V skakalni reprezentanci zazvonili alarmi

Slovenci, najboljša uvrstitev ekipe na 67. turneji je bila po težavah z opremo na zadnji postojanki v Bischofshofnu in polomu slovenske vrste končno 20. mesto sicer edinega konstantnega skakalca to zimo Timija Zajca, preostala dva Bertoncljeva aduta Domen in Peter Prevc sta se morala posloviti že po polovici tekmovanja, so že "pozabili" turnejo in so usmerjeni naprej. Kljub neuspehu selektor Bertoncelj vztraja pri visokih ciljih, ki jih je začrtal za sezono.

Bertoncelj prepričan, da bodo rezultati kmalu boljši
"Novoletna turneja se ni izšla po željah, imeli smo visoke cilje in Timi je bil po treh prizoriščih v odličnem položaju, z njim smo lahko na prvih treh tekmah zadovoljni. Tudi z Laniškom v Innsbrucku ter Semeničem v Bischofshofnu,"
je dejal Bertoncelj in nadaljeval: "Bilo je slabo, a malo smo prespali, premislili, in takoj misli usmerili naprej. Danes so fantje že opravili trening ‒ ali v Planici ali v telovadnici. Prepričan sem, da se bodo rezultati že na naslednjih tekmah izboljšali."

Bertoncelj ocenil nastope na novoletni turneji

Od novinarjev izvedel, da mu je Jasnič postavil ultimat
Bertoncelj je še dodal, da sam pri sebi zaradi slabšega uvoda v sezono ne čuti dodatnega pritiska, da verjame v delo, ki so ga zastavili z ekipo. Prav tako je šele od novinarjev izvedel, da ga je Jasnič postavil pred ultimat in mu dal na voljo za izboljšave le še dve postojanki svetovnega pokala. Poleg tega je zavrnil tudi idejo o Janusu kot nekakšnem nadzorniku: "Z Jasničem se nisva nič pogovarjala. Mi imamo svojo strokovno ekipo in nas je dovolj v strokovnem štabu. Enostavno ... napake se nam ne smejo več dogajati, da nimamo potem trapastih izgovorov."

Trener Gorazd Bertoncelj je zavrnil idejo o Goranu Janusu kot nekakšnem nadzorniku. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Gorazd Bertoncelj je zavrnil idejo o Goranu Janusu kot nekakšnem nadzorniku. Foto: www.alesfevzer.com

V Predazzu znova tudi Peter Prevc
Svetovni pokal se bo nadaljeval konec tedna v italijanskem Predazzu, kamor bo Bertoncelj odpeljal dva povratnika po poškodbah Petra Prevca in nedavnega zmagovalca tekme celinskega pokala Tilna Bartola, Timija Zajca, Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča in Jerneja Damjana. Bertoncelj računa, da napak ne bo več in bodo fantje pokazali takšne skoke kot na treningih.

Skakalci napovedujejo boljše skoke že v Predazzu

Tekači bolj zadovoljni
Bolj zadovoljna kot skakalna reprezentanca je tekaška. Alenka Čebašek je turnejo končala na 21. mestu, Anamarija Lampič pa mesto za njo.
Predsednik odbora za smučarske teke Simon Jan je pohvalil delo novega strokovnega vodstva na čelu z vodjem ekipe Nejcem Brodarjem. "Tri tekmovalke smo imeli v točkah pokala, v samem vrhu, kar se že dolgo ni zgodilo. Dve tekmovalki sta bili na vrhu Alpe Cermisa za lep zaključek novoletne turneje. Miha Šimenc se je uvrstil med najboljšo dvajseterico, ne le med dobitnike točk, kot v prejšnjih sezonah. Izidi so se izboljšali, a lahko še naredimo kakšen korak naprej," je napovedal Jan.