Timi Zajc je bil z 20. mestom najboljši Slovenec na novoletni turneji. Uvrstitev je pokvaril v Bischofshofnu, kjer se ni uvrstil v finale. Foto: Reuters
Timi Zajc je bil z 20. mestom najboljši Slovenec na novoletni turneji. Uvrstitev je pokvaril v Bischofshofnu, kjer se ni uvrstil v finale. Foto: Reuters

Leta, ko smo se navduševali nad dosežki tujih skakalcev in junakov turneje, so izginila v času Gorana Janusa. Skakalci so skrbeli za evforijo in v zadnjih osmih letih smo vselej merili uspešnost turneje skozi uspehe slovenskih skakalcev. Vse od sezone 2012/2013 je bil vsaj en slovenski skakalec med deseterico, lani smo se tolažili s tremi z vsemi osmimi skoki, Jernej Damjan pa je deseterico ujel za rep.

Gros: Zadrga je le del trenutne raztresenosti

Letošnja turneja je tako z naskokom najslabša v zadnjih sedmih sezonah. Gorazd Bertoncelj se je v svoji krstni sezoni na mestu glavnega trenerja znašel v zares nezavidljivem položaju. V omenjenem obdobju se je primerilo, da je bilo pri točkah vseh sedem skakalcev, letos sedem uvrstitev med 30 na vseh štirih tekmah skupaj. Težko se jezimo nad zadrgo, ki se je v nedeljo nesrečno strgala Timiju Zajcu, ki se brez tovrstnih izkušenj ni zmogel zbrati in pri 18 letih razočaran zapustil iztek skakalnice.

Zajcu v Bischofshofnu zagodla okvara zadrge

Najstniki so lahko dodana vrednost reprezentance, ne morejo pa biti njeni nosilci. Potrebno je zaupanje med vsemi v reprezentanci. Gradnja je zahteven proces, ob menjavi Matjaža Zupana in Gorana Janusa se je posrečila praktično čez noč, a se je takrat Goran oprl na jedro reprezentance in je ni takoj v celoti prevetril, kot se to tudi zaradi spleta okoliščin in številnih poškodb dogaja v letošnji sezoni.

Portret "zlatega orla" Kobajašija

Čevlji nekdanjega slovenskega selektorja so zares veliki in težko je potešiti apetite slovenske javnosti z izidi, ki smo jih videli na letošnji turneji. Vsak naslednji korak bo verjetno še zahtevnejši, saj so bile želje in cilji glavnega trenerja slovenske reprezentance zelo podobni Janusovim, ki si je želel na sam vrh.

Če je bila na letošnji turneji slovenska reprezentanca povsem razglašena, pa so blesteli Japonci ne le zaradi Rjojuja Kobajašija, ki mu je uspel poker zmag kot pred tem le še Kamilu Stochu in Svenu Hannawaldu, ampak tudi zaradi drugih novih obrazov. Jukija Sato in Naoki Nakamura sta vrstnika Rjojuja, brat Džunširo srednja generacija, Daiki Ito in Noriaki Kasai pa prava veterana. Čvrsto zgrajena reprezentanca se je sestavljala nekaj sezon.

Slovenski skakalci pogoreli na novoletni turneji

Najstniki v svetovnem vrhu so v zadnjih letih velika redkost in se pojavljajo med najboljšimi le v slovenski reprezentanci. Domen Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek in Tilen Bartol so se najboljšim približali že kot najstniki, z izjemo Timija pa so se že vsi znašli tudi v težavah. Tudi v skokih so vse pomembnejša zrela športna leta in priprava na vse, kar pride z uspehi. In v tem pogledu se ne smemo zanašati samo na mladost in tisto, kar prihaja, ampak iskati vsebino in povezanost tudi med tistimi, ki so v zrelih športnih letih in stroko.

Hannawald: Trenutno se nihče ne more približati Kobajašiju

Skok v novo leto tako slovenska reprezentanca zaključuje z željo, da je bil ponesrečen zgolj začetek in da leto 2019 še prinaša veselje tudi za slovenske smučarske skoke.