Jakov Fak ni bil optimistično razpoložen pred potjo na Švedsko. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak ni bil optimistično razpoložen pred potjo na Švedsko. Foto: www.alesfevzer.com

"Na svetovnem prvenstvu si želimo vsaj eno uvrstitev do petega mesta, dve do 15., dve do 30. in uvrstitev štafete do petega mesta. Vem, da so tekmovalci sposobni uresničiti te cilje," je na predstavitvi ekipe v Ljubljani povedal vodja reprezentanc Matej Oblak.

Slovenske barve bodo branili Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan, Mitja Drinovec, Urška Poje, Polona Klemenčič, Lea Einfalt in Nina Zadravec. Zadravčeva, ki še nastopa na tekmah nižjega ranga, in Pojetova, ki ima zdravstvene težave, se bosta ekipi pridružili pozneje. Veliko težav je bilo tudi v moški vrsti. Fak je zaradi bolezni tako rekoč izpustil vso sezono po novem letu, Tršan je imel poškodbo hrbta, ločeno pa se je pripravljal tudi Bauer, ki je izpustil obe postaji severnoameriške turneje.

Velepec verjame, da je Fak v pravi formi

"V sezoni smo se pripravljali na dva vrhunca, uvodno tekmo doma na Pokljuki in na svetovno prvenstvo. Na Pokljuki nam je šlo dobro, žal je bilo nekaj napak na strelišču, a v celoti gledano so bili dosežki dobri. Pozneje so sledile bolezni, a zastavljeni cilji so uresničljivi. Žal je bilo vmes nekaj bolezni in dejansko pripravljenost Faka in Bauerja težko ocenjujem, saj nista tekmovala mesec dni," je pred odhodom na sever dejal glavni trener reprezentanc Uroš Velepec, ki predvsem pri Faku računa, da bo iz tekme v tekmo napredoval.

Fak končno zdrav
"Po novem letu sem imel veliko težav z zdravjem in malo sreče. Upam, da se bo to zdaj obrnilo in da je telo dovolj spočito in natrenirano za svetovno prvenstvo. Končno sem zdrav, delal sem dobro, tekme pa bodo pokazale, kje sem," je dejal Fak, ki se ga je tik pred novim letom lotila viroza, po nastopu na prvi tekmi v koledarskem letu pa so se težave le še stopnjevale. Pred odhodom Fak, ki je v sezoni dosegel najboljšo uvrstitev s četrtim mestom na Pokljuki, ni preveč optimističen in vsaka vidna uvrstitev bo zanj velik uspeh.

Bauer vedno uživa na progah v Östersundu
Severnoameriško turnejo je izpustil tudi Bauer in se v miru pripravil na SP. Z dozdajšnjim delom sezone ni preveč zadovoljen: "So tudi svetle točke, iz katerih črpam optimizem, a želel sem si kakšen boljši izid. Sam zase menim, da je bilo pravilno, da sem izpustil tekme v ZDA in Kanadi, da bi se lahko v miru pripravil na SP. Na prvenstvo grem z visokimi osebnimi cilji, obenem pa popolnoma neobremenjen." Ob tem Bauer poudarja, da je proga v Östersundu med njegovimi najljubšimi prizorišči.

Prihodnji četrtek se prvenstvo začenja z mešano štafeto, trajalo pa bo do 17. marca, ko sta na sporedu oba skupinska štarta.

Fak: Vse se je podrlo po novem letu

Spored:

Četrtek, 7. marca, ob 16.15:
Mešana štafeta, 2 x 6+2 x 7,5 km
Petek, 8. marca, ob 16.15:
Šprint (Ž), 7,5 km
Sobota, 9. marca, ob 16.30:
Šprint (M), 10 km
Nedelja, 10. marca, ob 13.45:
Zasledovalna tekma (Ž), 12,5 km
Ob 16.30:
Zasledovalna tekma (M), 15 km
Torek, 12. marca, ob 15.30:
Posamična tekma (Ž), 15 km
Sreda, 13. marca, ob 16.10:
Posamična tekma (M), 20 km

Četrtek, 14. marca, ob 17.10:
Mešana štafeta dvojic
Sobota, 16. marca, ob 13.15:
Štafeta (Ž), 4 x 6 km
Ob 16.30:
Štafeta (M), 4 x 7,5 km
Nedelja, 17. marca, ob 13.15:
Skupinski štart (Ž), 12,5 km
Ob 16.00:
Skupinski štart (M), 15 km