Leta 1934 je Birger Ruud v Planici postavil svetovni rekord z 92 metri, danes je najboljša znamka premaknjena že na 239 metrov. Foto: EPA
Leta 1934 je Birger Ruud v Planici postavil svetovni rekord z 92 metri, danes je najboljša znamka premaknjena že na 239 metrov. Foto: EPA
Najdaljša poleta v zgodovini Planice

Predstavljajmo si neskončno dolgo skakalnico, povsem idealne razmere in pri tem ob stran potisnimo vse varnostne predpise in omejitve, ki so v pravilniku Mednarodne smučarske zveze. Koliko lahko najdlje poleti človek na smučeh?

N skakalnica = N metrov
"Odgovor na vaše vprašanje je preprost. Na n veliki letalnici lahko človek skoči n metrov. Skoki so prišli v tisto točko, ko skakalec ne izgublja več hitrosti v zraku. Torej je teoretično mogoče leteti neskončno," je na našo radovednost odgovoril vodja planiškega tekmovanja in strokovni komentator na Televiziji Slovenija Jelko Gros.

Pristanek enak pri 240 ali 500 metrih
Sila pri pristanku ne bi imela prav nobenega pomena. "Pristanek bi bil povsem enak, če bi tekmovalec skočil 240 ali, denimo, 500 metrov." Seveda se, če bi hoteli zgraditi superletalnico, takoj znajdemo pri omejitvah v pravilih FIS-a. "Naklon sicer ni predpisan in se spreminja z razvojem skakalcev, predpisana pa je višinska razlika med odskočno mizo in doskočiščem," pravi Gros.

Širše smuči bi polete podaljšale
Bi lahko širše smuči pomagale k daljšim poletom? "Seveda. Ožje smuči polete skrajšajo, širše bi jih podaljšale. Zdajšnja širina smuči po predpisih velja za varno. Če bi skakalne smuči razširili, bi bile veliko težje obvladljive," pove Gros.

Nekateri dihajo, nekateri ne
Ste se že kdaj vprašali, ali letalec med poletom diha ali ne. "Nekateri da, nekateri ne," odgovarja Gros. "Idealno je, če tekmovalec med poletom vdihne. Po pravilih biomehanike se takrat mišice pravilno raztezajo, telo se podaljša in je bolj plovno."

R. K.

Najdaljša poleta v zgodovini Planice