Jernej Damjan bo po presenetljivi zmagi v Ruki
Jernej Damjan bo po presenetljivi zmagi v Ruki "bolj mirno oddelal naslednje tekme". Foto: BoBo
Jernej Damjan
Damjan je zarezal v torto, s katero so se nato skakalci posladkali. Foto: MMC RTV SLO/Twitter Tilen Jamnik
Goran Janus, glavni trener slovenske reprezentance, je na novinarski konferenci odgovoril na nekaj vprašanj, ki jih je postavil trener RK Celje Pivovarna Laško Branko Tamše. Foto: www.alesfevzer.com
Jernej Damjan strnil vtise po veliki zmagi v Ruki

"Zmaga, iskreno, ni bila cilj. Če pogledamo vso mojo kariero in smo realni, je bilo ciljati na zmago na prvi tekmi nerealno. Želel sem odnesti čim več. Res pa je, da sem si zdaj naredil že veliko za naprej, grem sproščeno oddelat preostanek sezone," je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Damjan, ki je v Ruko prišel kot rezerva.

S 34 leti in 182 dnevi je Jernej Damjan postal četrti najstarejši zmagovalec tekme svetovnega pokala za Noriakijem Kasaijem (42 let in 176 dni), Takanobujem Okabejem (38 let in 135) in Robijem Kranjcem (34 let in 246 dni).

Janus: Zanimalo me je le, ali bo točen
"Pri Jerneju me je zanimalo le to, ali bo točen - vse drugo je v redu,"
pa je dejal glavni trener skakalcev Goran Janus in priznal, da odločitev, da Damjan nastopi v Ruki, ni bila težka: "Vemo, kakšne izkušnje ima, vemo, zakaj je bila takšna odločitev. Jernej je to izkoristil. To je tisto, kar slovenska reprezentanca potrebuje. Uspeha Jerneja sem neizmerno vesel."

Treba je ostati miren in potrpežljiv
Janusa je sicer presenetilo, da je konkurenca že v tako dobri formi: "Vsi skačejo brez napak. To me je malo presenetilo. Smo le šele konec novembra, sezona pred nami pa bo še zelo dolga. Vsi si želimo čim boljšo zimo. Poleti smo dobro delali in kar poleti narediš, pozimi žanješ. Prepričan sem, da se bomo še lahko veselili. Treba je ostati miren in potrpežljiv."

Prevc: Forma je v počasnem vzponu
Peter Prevc
je na uvodnih dveh tekmah osvojil 20. in 23. mesto. "Sem dobro, včeraj sem se spočil. Forma je v bolj počasnem vzponu. V Kuusamu sem v posameznih skokih nabral lepe občutke, dosegel že kar nekaj metrov. A ni tako, da bi se v celem dnevu dva najboljša štela v skupni rezultat, kar bi bilo mogoče kdaj kar v redu. Pričakovanja za naprej so, da se čim boljši skoki čim večkrat pojavijo na tekmi in potem bom bližje najboljšim," je dejal Prevc.

Jasnič: Odzvati se moramo na vsak odklon
Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke pri SZS-ju, je najprej čestital Jerneju Damjanu za zmago v Ruki, nato se je dotaknil še predstav drugih reprezentantov. "Moram reči, da sem zadovoljen. V vodstvu smo opravili vse tisto, kar smo morali, da so imeli fantje miren trening in da ni bilo nobenih turbulenc," je povedal in dodal: "Veliko je bilo žaljivih komentarjev na mojo izjavo, da se je treba pogovarjati. Mi se pogovarjamo in se tudi bomo. Treba jo je razumeti, da gre za odgovornost vodstva te ekipe in celotnih mladinskih reprezentanc do ljudi. Do Slovencev, ki nas spremljajo, in pokroviteljev, ki nam omogočajo pogoje. Odzvati se moramo na vsak odklon, vsako malenkost. Zato smo tukaj. Upam, da bomo imeli še kakšen Jernejev uspeh v prihodnosti tudi od drugih fantov in deklet."

V soboto in nedeljo tekmi v Nižnem Tagilu
Moška skakalna karavana se seli v ruski Nižni Tagil, kjer bosta tekmi konec tedna. Janus bo poleg Damjana v Rusijo odpeljal še Petra Prevca, Anžeta Semeniča, Tilna Bartola, Anžeta Laniška, Roberta Kranjca in Timija Zajca.

V Lillehammerju začetek sezone za dekleta
Medtem pa bodo v Lillehammerju novo sezono začela tudi dekleta. Od petka do nedelje bodo na Norveškem tri tekme svetovnega pokala. Glavni trener slovenske ženske vrste Stane Baloh bo v sredo na Norveško odpeljal šest reprezentantk. Ob Emi Klinec se bodo na uvodnih tekmah sezone od petka do nedelje preizkusile še Maja Vtič, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Katja Požun in Nika Križnar. "Česar do zdaj nismo natrenirali, smo popravili danes v Planici. S treningi čez poletje sem zadovoljen. Upam, da bodo dekleta to, kar smo naredili, znala prenesti tudi na tekme svetovnega pokala. Moramo verjeti vase, zaupati temu, kar smo delali, in upam, da bo steklo," je povedal Baloh in dodal: "Že prve tekme pa bodo pokazale, ali smo dobro delali."

Celotno novinarsko konferenco slovenske skakalne reprezentance si oglejte spodaj.

Jernej Damjan strnil vtise po veliki zmagi v Ruki