Nejc Dežman je zablestel v Turčiji. Foto: Tomi Trbovc
Nejc Dežman je zablestel v Turčiji. Foto: Tomi Trbovc
Nejc Dežman
Dežman je za šest točk ugnal Hvalo in Zniszczola. Foto: Tomi Trbovc

Po štirih posamičnih srebrnih medaljah (Primož Peterka, Rok Benkovič, Jurij Tepeš in Peter Prevc) je Slovenija vendarle prišla tudi do zlata. Primorec Hvala si je skupaj s Poljakom Aleksandrom Zniszczolom razdelil drugo mesto.

Dežman je skočil 109,5 in 108 metrov ter zbral 286,5 točke. Drugouvrščena skakalca sta jih imela šest manj, Hvala je skočil 110,5 in 105,5 metra. Uspeh Slovenije sta dopolnila še Anže Lanišek, sicer zmagovalec na prvih olimpijskih igrah mladih v Innsbrucku, ki je bil deveti (103,5/103 m; 259 0), četrti Slovenec Rok Justin pa je bil enajsti (99,5/104 m; 256,5).
Dežman uresničil svoje sanje
"Z današnjimi skoki sem zelo zadovoljen, čeprav niso bili na tisti najvišji ravni, kar sem v tem trenutku sposoben narediti. Vem pa, da je to na tako velikem tekmovanju zelo težko doseči. Tekma je bila zelo pravična za vse skakalce, ena redkih letos. Večkrat sem sanjal o tem, da bi postal svetovni prvak. Sedaj mi je to uspelo. Večjo tremo in pritisk sem čutil v prvi seriji kot v finalu. V drugi seriji je bilo lažje," je vtise strnil Dežman.
"Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Glede na trening nisem pričakoval medalje. Realno sem meril med najboljšo deseterico. Naredil sem zelo dober skok v prvi seriji ter povprečnega v finalu, tako da sem zadovoljen," pa je po tekmi dejal Hvala, ki je prav tako kot njegov moštveni sotekmovalec ubranil mesto iz prve serije.

Rogljeva na petem mestu
Že popoldne so posamično tekmo opravila dekleta. Zmagala je Japonka Sara Takanaši pred Američanko Sarah Hendrickson in Nemko Carino Vogt. Najboljša Slovenka Špela Rogelj je v finalu pridobila dve mesti in je na koncu zasedla peto mesto, šele 14-letna Ema Klinec je končala na 14. mestu, Katja Požun je tekmovanje končala na 19. mestu, Urša Bogataj pa je bila 31.