Najboljši skakalec sveta Domen Prevc se ne obremenjuje z vlogo favorita na novoletni turneji. Foto: EPA
Najboljši skakalec sveta Domen Prevc se ne obremenjuje z vlogo favorita na novoletni turneji. Foto: EPA
Domen Prevc se veseli počitka, za Petra ga ne bo
Domen bo za novoletno turnejo dobil nove čevlje
V Engelbergu že četrta letošnja zmaga Domna Prevca
D. Prevc postavil rekord skakalnice v Engelbergu

17-letnik se je s prvim in drugim mestom v Engelbergu utrdil na vrhu, kjer ima 158 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem. Z vlogo favorita se ne obremenjuje, tako je zatrdil v intervjuju za Val 202. "Se mi zdi, da je bil Peter lani v vlogi večjega favorita. Ne vem, kaj mediji mislijo o meni. Ne berem nobenih novic, sploh slovenskih ne. Nikoli jih nisem. Mislim, da je prav, da se s tem ne obremenjujem. Glavo imam raje osredotočeno na druge stvari," je povedal Domen Prevc.

Najmlajši izmed bratov Prevc v prostem času rad bere stripe in se zabava z računalniškimi igricami, čeprav mu zanje zmanjkuje časa. Našel pa si je zanimiv hobi. "Trenutno, ne boste verjeli, se učim norveščino. Jezik je zelo zanimiv in za zdaj še zelo lahek. Nimam nobenih težav. Je nekakšna mešanica med nemščino in angleščino. Učim se ga hitro, sploh zdaj s pomočjo elektronskih programov," je povedal Domen.

Kako pa je s težo in prehrano? "Trenutno sem kar na zgornji meji, tako da jutri ne bo prav veliko zame. Treba je paziti na težo, ni pa ravno omejeno, kaj moraš pojesti. Najpomembneje je, da se dobro počutiš. Če bi normalen človek pojedel toliko sladkorja kot ga en skakalec, bi bili vsi debeli. Čeprav morda ni videti, pa skakalec kljub temu porabi veliko energije - na ogrevanju, z nenehnimi poskoki, živci, potenjem ..." je za Val 202 še povedal Domen.

Najdaljši premor brez počitka
Skakalce zdaj čaka najdaljši premor med tekmami na najvišji ravni v letošnji sezoni. Naslednja preizkušnja bo prva postaja novoletne turneje Oberstdorf, ki bo na sporedu 30. decembra. Za Domna pa počitka ne bo. "Šola bo v ospredju ter seveda treningi. Premora, kar se tiče skokov, ne bo," je povedal prvi skakalec sveta.

Janusa Peter Prevc ne skrbi
Premor in treningi bodo še kako prav prišli Petru Prevcu, ki je v Engelbergu ostal brez točk prvič po marcu 2014. Glavnega trenerja Gorana Janusa njegova forma ne skrbi. "Ni bil pravi dan. Enostavno se bo treba spočiti in nato gremo naprej. Jaz sem miren, težav ne vidim," pravi Janus.

Preskok s celinskega v svetovni pokal je uspel Cenetu Prevcu. "Pred Vikersundom na tekmah celinskega pokala sem verjel, da ne skačem slabo. Pokazat sem šel najboljše skoke in na srečo se je vse dobro izkazalo. V Vikersundu smo kot ekipa zelo dobro skakali, sam sem imel malo več sreče z razmerami, v pravem trenutku pa sem naredil še dober skok. Tukaj so bili skoki podobni, a tega ne morem trditi 100-odstotno. Kakšen skok je bil morda še boljši kot na Norveškem, skratka, Engelberg je bila čisto realna slika. Na novoletno turnejo se bom pripravljal enako kot na ostale tekme," je povedal Cene Prevc.

Z uvodom v sezono je zadovoljen tudi Jurij Tepeš. "Sem konstanten, kar v prejšnjih sezonah nisem bil. Na novoletno turnejo se ne bom pripravljal nič drugače kot pa na dosedanje tekme. Novoletna turneja zame, glede na to, da ne skačem med prve tri, ni poseben izziv. Šlo bo za čisto normalne tekme, zato se bom nanje tudi pripravljal tako. Motivacijo črpam iz tega, da skačem bolje, bolj sem konstanten, sem zraven. Vrhunskih rezultatov še nimam, a mislim, da pride tudi to," je optimist Tepeš.

Pred novoletno turnejo še državno prvenstvo
V četrtek čakata skakalce v Planici tekmi državnega prvenstva. Ob 16. uri bo ekipna tekma, ob 18. uri pa še posamična.

Domen Prevc se veseli počitka, za Petra ga ne bo
Domen bo za novoletno turnejo dobil nove čevlje
V Engelbergu že četrta letošnja zmaga Domna Prevca
D. Prevc postavil rekord skakalnice v Engelbergu