Andrej Jerman, zmagovalec dveh smukov za svetovni pokal, se po operaciji lahko že normalno pripravlja na novo zimo, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v Schladmingu. Foto: BoBo
Andrej Jerman, zmagovalec dveh smukov za svetovni pokal, se po operaciji lahko že normalno pripravlja na novo zimo, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v Schladmingu. Foto: BoBo
V kolenu Andreja Jermana železja, kot ga hočeš

Edini Slovenec z zmago (pravzaprav z dvema) v svetovnem pokalu alpskih smučarjev Andrej Jerman si je na začetku decembra v Beever Creeku poškodoval koleno, v katerem ima, kot se je slikovito izrazil, železja, kolikor ga hočeš. Po operaciji dobro okreva in pri nabiranju kondicije nima težav. Z njim se je pogovarjala Ana Kobal (TV Slovenija).


Kako je bilo po operaciji?
Po operaciji sem šel prvič na sneg že med rehabilitacijo, ko sem bil v Zrečah. To je bilo sredi januarja. Bil sem kar presenečen, ker je zdravnik rekel, da grem lahko malo poskusiti. Prvi občutki so bili dobri. Ko sem bil v Zrečah, to je bilo štiri tedne, sem lahko smučal in se uvajal, potem pa prišel domov in začel testirati novi material, saj ni bilo nobenih bolečin, nobenih težav.

Ste morda razmišljali, da bi se vrnili v svetovni pokal?
Ne. Enostavno nisem mogel dobiti nazaj moči do te mere, kot sem jo imel pred poškodbo. Enostavno moč pade in glede na to, da sem zraven še smučal, ni bilo kontinuirane vadbe moči, da bi lahko prišel na raven, kot sem jo imel. Mislim, da sem se prav odločil. Imel sem mir in sem lahko stestiral material za naslednjo sezono. To je bila prioriteta.

Izpustili ste skoraj vso sezono in si spočili glavo. Se boste zdaj še bolj motivirani lotili nove sezone?
Premor mi je zelo koristil. Ni bilo nobenega stresa, tekme sem gledal pred televizijo, sem se pa resda malce jezil, ker fantje (tekmovalci iz reprezentance) niso smučali tako, kot bi bilo treba. Napolnil sem si baterije, pridobival pa sem kondicijo in testiral.

Imate zaradi poškodbe zdaj kakšne težave pri kondicijski vadbi?
Ne, omejitev nimam, le dr. Sajovic mi je po operaciji rekel, da je priporočljivo, če se izogibam teku in poskokom. Koleno ni več nedolžno, narejeno je bilo že nekaj posegov, kar pusti posledice. Tudi 15 ali 20 let dvigovanja uteži pusti posledice. Ampak za zdaj je v redu. Glavne stvari, ki so nujno potrebno za trening, izvajam.

Kdaj greste na sneg?
Konec julija v Zermatt, potem pa klasično v Čile. Vrnem se oktobra, ko bo sezona že trkala na vrata.

Ste zadovoljni z novim trenerjem?
Mislim, da je to v redu. Tudi tekmovalci smo to želeli. Mislim, da je bila to pozitivna odločitev.

V kolenu Andreja Jermana železja, kot ga hočeš