Jakov Fak z zlato in srebrno medaljo, ki ju je osvojil v Ruhpoldingu. Foto: MMC RTV SLO
Jakov Fak z zlato in srebrno medaljo, ki ju je osvojil v Ruhpoldingu. Foto: MMC RTV SLO
Zgodovinski uspeh Jakova Faka

24-letni Mrkopoljčan je po največjem uspehu v karieri stopil pred kamere TV Slovenija. Intervju, ki ga je z njim v Ruhpoldingu opravila Meta Zoran, si preberite v nadaljevanju.


Jakov Fak, nasmejani ste do ušes. Pred tekmo ste rekli, branil bom bron iz Pjeongčanga, ki ga nisem mogel lani, zdaj pa ste prišli do zlata?
Ne vem, kaj bi povedal. Še enkrat hvala vsem, ki ste mi pomagali, od zveze, navadnih ljudi pa do zdravnikov, ki so mi pomagali "zrihtati" prst. Hvala vsem. Zelo sem vesel in zdravo vsem navijačem tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem, v mojem rodnem mestu. Ne vem, kaj bi drugega povedal kot to, da sem izjemno vesel. Komaj čakam večer, da stopim na tisti oder pred veliko množico in da uživam v vsakem trenutku.

Podoživite še enkrat za nas tole tekmo. Šlo je fantastično do zadnjega streljanja, potem pa en zgrešen strel ... Mislili smo, morda bo usoden, pa ni bil.
Ni bil, sem bil pa zelo jezen, ker je bil spet prvi - tako kot na zasledovanju. Ampak sem se zbral. Na progi je bilo zelo težko nadoknaditi teh 14 sekund s strelišča in dodati še nekaj zraven.

Ste vedeli, kako vam gre, ste vedeli, koliko morate nadoknaditi?
Po mojem mnenju bi trenerji lažje povedali, kako sem spremljal. Jaz sebe ne vidim, zato težko rečem. Vem le, da sem zelo trpel od strelišča do zadnjega metra, ampak izplačalo se je.

Ko ste prečkali ciljno črto, ste vedeli, da ste svetovni prvak, ali ste se veselili prvega mesta?
Pogledal sem na semafor, vedel sem, da bom prvi, kar je bilo neverjetno.

Kako boste zdaj praznovali?
Ne vem, ampak vem, da imata Janez (Marič, op. a.) in Vasja (Rupnik, op. a.) gotovo kakšno idejo.

Še nekaj. Podelitev vas čaka v Parku prvakov? Poznate slovensko himno, danes jo boste slišali?
Težka bo. Mi bodo pomagali, nekaj bomo že 'zrihtali'.

Zgodovinski uspeh Jakova Faka