Organizatorji 51. Zlate lisice so se izkazali z odlično pripravljeno progo. Foto: www.alesfevzer.com
Organizatorji 51. Zlate lisice so se izkazali z odlično pripravljeno progo. Foto: www.alesfevzer.com
Nastop A. Fenninger in V. Rebensburg v finalu
Nastopa Ane Drev in Katarine Lavtar v prvi vožnji
Odstop Tine Maze v prvi vožnji veleslaloma

Avstrijka je 12 tekem pred koncem sezone zaostanek za Tino Maze zmanjšala na 84 točk, tako da se obeta še ogorčen boj za veliki kristalni globus.



Tina Maze, odstop v 1. vožnji:
"Sem le človek, ki dela napake. Seveda ni lepo in 'fajn', da se ti to zgodi doma. Poskusila sem narediti najboljše, kar je bilo mogoče. Začetek slaloma je bil malo počasen. Mislim pa, da sem vedno bolj dodajala in spodaj sem bila res presenečena, ko sem odstopila. Temu delu in zadnjim zavojem očitno nisem posvečala dovolj pozornosti, videla sem se že v cilju. Malo me je poneslo vse skupaj, tako številčno občinstvo doma in se je vse skupaj prehitro odvilo. Spodaj sem želela izpeljati čim bolj ozko linijo med vratci, ki sem si jo ogledovala že pred tekmo, pa sem imela tam preveliko hitrost in me je odneslo. Nisem sicer mislila na nič drugega, kot nase in na vožnjo. Malo sem sicer čutila ploskanje in navijanje. Mi je zelo žal, da se je to zgodilo, tudi zaradi gledalcev. Ljudje v Mariboru me res napolnilo z energijo. Že včeraj na žrebu je bilo to čutiti. Po SP-ju sem imela velika pričakovanja, želja je bila zelo velika na startu. Na cilju sicer nisem slišala navijanja, razen bučanja. Hvala vsem. Ne glede na vse je Maribor zame najlepša tekma svetovnega pokala."

Anna Fenninger (Avstrija, prvo mesto): "Na začetku in sredi proge sem že zaostajala, zato sem se še bolj potrudila v zaključku, vendar nisem vedela, ali bo to dovolj za zmago. Zelo sem bila vesela, ker mi je to uspelo. V Avstriji je veliko gledalcev, tu pa jih je bilo prav tako zelo veliko. Vesela sem bila, da so me spodbujali, četudi je Mazejeva odstopila. To je bil zelo dober občutek. Za mano je zelo dober dan, zelo sem zmanjšala zaostanek v svetovnem pokalu, toda tudi Tina Maze je zelo dobra. Že jutri jo čaka slalom, kjer je lahko zelo uspešna in mi znova precej pobegne. Upam, da se bom do konca sezone borila za skupno zmago. Škoda sicer, da je Tina Maze odstopila, saj vem, kako pomembna je tukajšnja tekma zanjo. Ko je bila pred dvema letoma prejšnja tekma za Zlato lisico v Mariboru, je bila druga za Lindsey Vonn, sama pa sem bila tretja. Mazejeva je bila kljub drugemu mestu zelo jezna, ker ni zmagala."

Viktoria Rebensburg (Nemčija, drugo mesto): "Zelo sem vesela po današnjem nastopu, s katerim sem nadaljevala dobre predstave z nedavnega SP-ja, kjer sem bila v veleslalomu druga. V Mariboru zelo rada nastopam, proga je bila izjemno dobro pripravljena. Gledalci so nas prav tako zelo glasno spodbujali tudi v drugi vožnji, čeprav so bili verjetno razočarani zaradi odstopa Mazejeve."

Tina Weirather (Liechtenstein, tretje mesto): "Zelo dobro mi je šlo na zadnjih treningih, zato sem vedela, da bom lahko konkurenčna za boj za vrh v Mariboru. Vesela sem, da nadaljujem niz uspehov mame (Hanni Wenzel, op. STA), ki je bila tu zelo uspešna."

Ana Drev, odstop v 2. vožnji: "V bistvu sem slabo prišla čez prelomnico, tam so bila malo slepa vrata in nisem dobro videla, tako da sem se zaletela vanje in me je obrnilo. Potem nisem mogla naprej. Proga je sicer res dobra, proga je dobro zdržala tudi v drugi vožnji in je bilo moč uživati v smučanju. V drugi vožnji mi danes ni preostalo drugega, kot da napadem, saj nisem prišla po 27. mesto, a mi žal ni uspelo. Čutila sem, sploh v srednjem delu, da sem imela ritem, ta spodnji del pa mi je sploh pisan na kožo, a žal se ni izšlo. Za naprej se moram pogovoriti s trenerjem, kakšen bo načrt in se kar najboljše pripraviti za zaključek sezone."

Tina Robnik, 33. v 1. vožnji: "Moram še premleti, kaj se je dogajalo. Ne vem, zdi se mi, da nisem naredila neke hude napake, začutila pa sem, da sem v ravnini preveč grobo smučala, ko bi morala z občutkom spustiti. Proga je sicer super pripravljena, res je dobro zdržala vse tekmovalke. Sem kar razočarana nad svojo uvrstitvijo, a jo bomo, upam, hitro pozabili. Nekaterih delov nisem dobro odpeljala in žal je bilo to premalo za finale. Publika name vpliva dvojno. Najprej naredi nekaj več pritiska, a potem ko pelješ in slišiš navijanje, ti to da moč in je lažje smučati."

Katarina Lavtar, 36. v 1. vožnji: "Nisem zadovoljna z zgornjim delom po ravnini, dva zavoja mi nista uspela najboljše, nisem imela dobre hitrosti čez trikotno jaso. Spodaj sem se trudila odsmučati čim hitreje, ne morem reči, da je bilo slabo. Spodaj sem se dobro smučala, zgoraj pa res ni bilo v redu. Škoda, žal sem zgoraj vse pustila. Nič, glede slaloma, kaj naj rečem, skušala bom čim bolj napasti, pa bomo videli jutri, kako bo."

Ilka Štuhec, 47. v 1. vožnji: "Zadovoljna ravno nisem, ne morem biti. Nisem takoj začela napadati, potem se mi je zdelo, da sem ujela ritem, čeprav sem še vedno izgubljala. Povedati je treba, da je bila proga res odlična, pohvaliti moram vse, ki so se trudili v zadnjih dneh in tednih, proga je res vrhunska. Dalo se je danes narediti rezultat, ampak nisem tega izkoristila, imam mešane občutke."

Nastop A. Fenninger in V. Rebensburg v finalu
Nastopa Ane Drev in Katarine Lavtar v prvi vožnji
Odstop Tine Maze v prvi vožnji veleslaloma