Lindsey Vonn je v zadnjih šestih letih Lake Louise še vsakič zapustila z zmago. Foto: Reuters
Lindsey Vonn je v zadnjih šestih letih Lake Louise še vsakič zapustila z zmago. Foto: Reuters
Maruša Ferk
Maruša Ferk je druga slovenska smučarka zadnjih let. Foto: Reuters
Tina Maze
Tina Maze tokrat z mešanimi občutki zapušča Lake Louise. Foto: EPA
Ferkovo odpeljali s helikopterjem

Vonnova se je tako "maščevala" glavni konkurentki in dobri prijateljici Marii Riesch za smukaški zmagi v zadnjih dveh dneh, saj sta le zamenjali mesti. Obe sta se po uspešni ameriški turneji v skupnem seštevku že močno odlepili od tekmic v boju za veliki kristalni globus. Tretja je bila še ena Američanka Julia Mancuso, ki je potrdila dvig forme.

Seizingerjeva ostaja nedosegljiva
Vonnova je Rieschevi preprečila zgodovinski dosežek, saj je bila na odlični poti, da s tremi zmagami v treh dneh v kanadskem zimsko-športnem letovišču ponovi uspeh rojakinje Katje Seizinger iz leta 1997. Tako pa je 26-letna Američanka prišla do prve zmage sezone in 11. v super-g-ju.

Ferkova ima očitno le nategnjeno stransko kolensko vez
Slovenski tabor tokrat ne more biti zadovoljen. Poleg prvega odstopa v sezoni za Mazejevo, je grdo padla tudi Maruša Ferk. Po 20-minutni oskrbi ob zaščitni ograji na poledeneli progi so jo s helikopterjem nemudoma odpeljali v bolnišnico, vendar naj ne bi bilo nič hujšega. "Zdravnik, ki jo je pregledal takoj po prihodu helikopterja v dolino, je dejal, da je križna vez cela, nategnjeno ima stransko vez, s prvo analizo pa ni mogel povedati več. Maruša je stopila na nogo in drugih udarcev nima. Boli jo le stranska notranja vez. Vsi upamo, da bo Maruša dobro prestala vse skupaj. Zdravnik sicer ne more potrditi, da je njeno koleno v resnici celo," je pojasnil Andrea Massi, trener Tine Maze, ki je pomagal slovenskemu trenerju za hitre discipline Gregorju Šparovcu po padcu Ferkove.

V času tekme na progi -16 stopinj Celzija
Po zdrsu na ledeni plošči že v zgornjem delu se je zapletla v zaščitno mrežo, ki je bila na tistem mestu zelo blizu proge. Sama se ni mogla rešiti in ji je najprej pomagal Šparovec. Ko so prišli na pomoč še organizatorji, pa je slekel svojo bundo in z njo ogrnil Ferkovo v kombinezonu, ki nudi zelo slabo zaščito za temperature. Te so se na prizorišču v času tekme spustile na -16 stopinj Celzija.

Tina se preveč obremenjuje s stvarmi, ki ne sodijo v šport
Mazejeva je napravila napako in zgrešila vratca po drugem vmesnem času, na katerem je imela dobre pol sekunde zaostanka za takrat vodilno Rieschevo. "Odstopi in poškodbe so v tem športu zelo resna stvar, vendar brez vožnje "na polno" ni uspeha. Danes je skušala Mazejeva smuči 'spustiti' v spodnjem delu, vendar pa ni smučala v takem položaju. Težave je imela v prehodu iz strmine v ravnino, ki je bil v senci. Take malenkosti jo preveč motijo in se bo morala bolj sprostiti. Včeraj je nastopila dobro, predvčerajšnjim ne. Preveč ima nihanj, zapravili pa smo tudi priložnosti v slalomu in veleslalomu v Aspnu. Sam mislim, da se Mazejeva preveč obremenjuje s stvarmi, ki ne sodijo v šport. Za to ni kriva sama. Po olimpijskih kolajnah je imela preveč dogovorov s sponzorji, vendar od vsega potem ni bilo nič. Nobenega novega sponzorja nismo pridobili," je glede svoje varovanke pojasnil Massi.

Ana Kobal, ki je imela štartno številko 55, se nato na progo ni podala. Brez uvrstitve je sicer ostalo kar 16 tekmovalk.

Lake Louise, superveleslalom (Ž)
Končni vrstni red:                    
1. L. VONN ZDA 1:20,72
2. M. RIESCH NEM +0,83
3. J. MANCUSO ZDA 0,89
4. A. FENNINGER AVT 1,11
5. A. FISCHBACHER AVT 1,62
6. F. SUTER ŠVI 1,71
7. J. SCHNARF ITA 1,94
8. J. LINDELL-VIKARBY ŠVE 1,97
9. D. GISIN ŠVI 2,30
10. A. DETTLING ŠVI 2,33

Odstop: Jacquemod, Gut, Fanchini, Maze,
Ferk ...
 
Skupni vrstni red (7/37):    
1. M. RIESCH NEM 514
2. L. VONN ZDA 345
3. V. REBENSBURG NEM 224
4. E. GÖRGL AVT 212
5. J. MANCUSO ZDA 204
6. T. POUTIAINEN FIN 196
7. K. HÖLZL NEM 166
8. T. MAZE SLO 159
9. M. PIETILÄ-HOLMNER ŠVE 149
10. T. WORLEY FRA 132
11. N. HOSP AVT 126

...
56. M. FERK SLO 21
 
Superveleslalom (1/7):
1. L. VONN ZDA 100
2. M. RIESCH NEM 80
3. J. MANCUSO ZDA 60
4. A. FENNINGER AVT 50
5. A. FISCHBACHER AVT 45
6. F. SUTER ŠVI 40
7. J. SCHNARF ITA 36
8. J. LINDELL-VIKARBY ŠVE 32
9. D. GISIN ŠVI 29
10. A. DETTLING ŠVI 26
Ferkovo odpeljali s helikopterjem