V središču Zagrebu bo na revijalni tekmi nastopilo kar 18 zmagovalcev skupnega seštevka svetovnega pokala, med njimi tudi Tina Maze. Slovenska šampionka na slalomih svetovnega pokala na Sljemenu ni nikoli zmagala, bila pa je druga pred petimi leti. S prednostjo sekunde in 40 stotink je takrat zmagala Marlies Schild. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
V središču Zagrebu bo na revijalni tekmi nastopilo kar 18 zmagovalcev skupnega seštevka svetovnega pokala, med njimi tudi Tina Maze. Slovenska šampionka na slalomih svetovnega pokala na Sljemenu ni nikoli zmagala, bila pa je druga pred petimi leti. S prednostjo sekunde in 40 stotink je takrat zmagala Marlies Schild. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Središče Zagreba se bo za tekmo smučarskih legend spremenilo v 161 metrov dolgo smučišče. Nastopilo bo 18 nekdanjih zmagovalcev skupnega seštevka svetovnega pokala, od Jeana Clauda Killyja (osvojil je prva kristalna globusa v sezonah 1966/67 in 1967/68) do Tine Maze, ki se medtem pripravlja na mariborsko Zlato lisico.

Pridejo tudi Schranz, Girardelli in Tomba
Seveda ne bosta manjkala Janica in Ivica Kostelić, ki sta hrvaško smučanja iz anonimnosti popeljala v svetovni vrh, prišli pa bodo tudi Karl Schranz, Annemarie Moser-Pröll, Pernilla Wiberg, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Andreas Wenzel, Michele Jacot Herry, Lise-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl, Nicole Hosp in Marcel Hirscher, ki je osvojil zadnjih pet velikih kristalnih globusov in je na dobri poti, da mu to uspe tudi letos.

Vse se je začelo 5. januarja 1967
Med povabljenimi gosti, ki se po progi sicer ne bodo spustili, so tudi nekdanji odlični slovenski smučarji Bojan Križaj, Jure Košir, Matjaž Vrhovnik, Špela Pretnar, Urška Hrovat in Alenka Dovžan. Mednarodna smučarska zveza bo s spektaklom, ki se bo začel ob 19.45 (uro in pol prej bo žreb številk za četrtkov moški slalom svetovnega pokala), proslavila 50-letnico svetovnega pokala. 5. januarja bo namreč minilo 50 let od prve tekme, ki je bila v Berchtesgadnu. Na Sljemenu bo ta dan na sporedu moški slalom, na katerem bo kariero končal Ivica Kostelić.

V 84. letu starosti je umrl Francoz Jean Vuarnet, olimpijski prvak v smuku na igrah leta 1960.


Zagrebški otroci iz šole na sneg

Na Trg Bana Jelačiča so pripeljali 900 kubičnih metrov snega. Proga je dolga 161 metrov in široka med 8 in 10 metrov. Od 5. do 15. januarja bo smučišče na voljo še zagrebškim otrokom. Ti se bodo v okviru fundacije Bring Children to the Snow, ki želi čim več otrokom omogočiti smučanje, v smučarskih šolah naučili prvih zavojev.

Z darovanjem krvi do vstopnice za Sljeme
Dogajanje v okviru Snežne kraljice, kot se imenujeta slalomski tekmi na Sljemenu nad Zagrebom, se je začelo že danes z žrebom štartnih številk za torkov ženski slalom. Prva vožnja bo ob 13. uri, finalna ob 16.15. Nastopile bodo tri Slovenke: Ana Bucik (številka 24), Maruša Ferk (27) in Meta Hrovat (60). Prenos bo na TV SLO 2 in na MMC-ju. Ker je hrvaški zavod za transfuzijsko medicino sporočil, da so zaloge krvi nizke, bodo vsi, ki bodo darovali kri, dobili vstopnico za žensko in moško tekmo na Sljemenu.


Štartna lista za torkov ženski slalom
 1  V. VELEZ ZUZULOVA  SLK           
 2  F. HANSDOTTER      ŠVE           
 3  S. STRACHOVA       ČEŠ           
 4  W. HOLDENER        ŠVI           
 5  M. SHIFFRIN        ZDA           
 6  P. VLHOVA          SLK           
 7  N. LOESETH         NOR           
 8  M. GISIN           ŠVI           
 9  M. KIRCHGASSER     AVT           
10  I. CURTONI         ITA           
11  R. STIEGLER        ZDA           
12  B. SCHILD          AVT           
13  A. S. BARTHET      FRA           
14  M. M. GAGNON       KAN           
15  E. MIELZINSKY      KAN           
...                                  
24  A. BUCIK           SLO           
27  M. FERK            SLO           
60  M. HROVAT          SLO