Filip Flisar se je spet povzpel na najvišjo stopničko. Foto: EPA
Filip Flisar se je spet povzpel na najvišjo stopničko. Foto: EPA

ce.

To je njegova šesta zmaga v svetovnem pokalu. Nazadnje je slavil februarja letos na Švedskem, pred tem pa decembra 2012.
Flisar je vozil bolje iz vožnje v vožnjo, najbolje pa je prihranil za finale. Tam je povedel kmalu po štartu in hitro večal prednost, tako da njegova zmaga ni bila ogrožena niti za trenutek. Drugi je bil Nemec Tim Hronek, tretji Švicar Alex Fiva, četrti pa vodilni v svetovnem pokalu, Francoz Jean Frederic Chapuis. Flisar je z zmago v skupnem seštevku napredoval na četrto mesto.
Sprva je kazalo, da bo Flisar, sicer drugi v kvalifikacijah, svojo pot končal že v osmini finala, vendar se je z izjemnim manevrom tik pred ciljem izstrelil na drugo mesto. V četrtfinalu je zasedel drugo mesto za Kanadčanom Kevinom Druryjem, nato pa je bil v polfinalu najhitrejši.

V četrtek ob 13.30 bo v Innichnu še ena tekma.
Flisar je konec tedna potrdil dobro formo v Montafonu, kjer se je prvič v sezoni uvrstil v polfinale in zasedel končno peto mesto. Lani je bil na Južnem Tirolskem 5. in 17. S četrtkovo tekmo bo padel zastor nad prvo novoletno turnejo smučarjev krosistov, nizu šestih tekem na štiri različnih prizoriščih.

Ves čas je moral biti na robovih
"Bilo je težko. Težka proga, ledena, moraš biti ves čas na robovih. Je konec turneje, telo se pripravlja na počitek. Varčeval sem energijo skozi vožnje, v finalu sem pokazal najboljšo vožnjo in tu sem. Vesel sem, da kažem dobro smučanje na vseh progah," je bila prva izjava Flisarja.
"Ves čas sem vedel, da sem hiter. A vsi vemo, kakšna disciplina je kros, da na progi nisi sam, da se lahko marsikaj zgodi. Priznam pa, da sem se zaradi slabših dosežkov na prvih tekmah pošteno žrl. Ni bilo lahko, a sem bil potrpežljiv, vedel sem, da bo slej kot prej vse, kot mora biti. Na tej progi v Innichenu do zdaj še nisem bil na stopničkah, a ledena površina in zahtevna proga sta mi ustrezali, kar sem tudi zaradi svoje odlične telesne pripravljenosti izkoristil," je pozneje dodal Flisar.
"Iz gozda je prišla pohorska moč"
"Na vseh tekmah mi največ stresa povzroča vožnja v osmini finala. Prvi nastop je zame najtežji, tako je bilo tudi tokrat. Dogajale so se čudne reči. Jonas Lenherr me je najprej zrinil s proge, nato pri enem skoku s palico napičil v usta, kar naenkrat sem se znašel na zadnjem mestu. A sem si rekel: zdaj pa dosti, to tako ne gre, na roko sta mi šla postavitev proge in ledena podlaga, v zadnjem zavoju sem se prebil naprej. Potem pa je bilo vse laže. Bil sem sproščen, to sem pokazal tudi z gesto na cilju četrtfinala, v katerem sem še imel nekaj težav z Lenherrjem, nato pa je šlo vse gladko," je dodal mariborski junak.
"To je bila peta tekma v 12 dneh, utrujeni smo kot psi, enim se to vidi bolj, drugim manj. Sam sem mislil, da ni bolj utrujenega človeka od mene, a ko sem pogledal okoli sebe, sem videl, da nekateri komaj stojijo na nogah. Tudi moč je odločila današnjo tekmo, dobro, da je iz gozda prišla pohorska moč. A še ni konec, še bom potreboval moč, jutri jo bom črpal z vrha Pohorja," je v svojem slogu sklenil Flisar.

Flisar: Bilo je napeto, a je šlo skozi
Zdravljica v čast Flisarju v Innichenu
Zmagovalna vožnja Filipa Flisarja
Flisar najhitrejši v polfinalu
Četrtfinalni nastop Filipa Flisarja
Flisar z izjemno potezo prišel v četrtfinale
Flisar: Bilo je napeto, a je šlo skozi
Zdravljica v čast Flisarju v Innichenu
Zmagovalna vožnja Filipa Flisarja
Flisar najhitrejši v polfinalu
Četrtfinalni nastop Filipa Flisarja
Flisar z izjemno potezo prišel v četrtfinale