Mitja Valenčič je bil po odstopu na svoji zadnji tekmi pričakovano nekoliko razočaran. Foto: Aleš Fevžer
Mitja Valenčič je bil po odstopu na svoji zadnji tekmi pričakovano nekoliko razočaran. Foto: Aleš Fevžer
Pogovor z Mitjo Valenčičem
"S tem načinom dela ne bomo ujeli konkurence v smučanju"
Pred 10 leti so bili boljši klubi, večja baza tekmovalcev

Slovenskemu veteranu so se po 17-letni karieri v svetovnem pokalu tako v ciljni areni podkorenske strmine poklonili številni navijači, sotekmovalci, trenerji in drugi ljubitelji alpskega smučanja. Na tribunah so med drugim viseli plakati z napisi "Mitja, hvala ti za vse lepe trenutke".

Valenčič po odstopu: Žal, takšen je šport
"Joj, ne, ne ravno danes in na tej tekmi. Žal, takšen je šport. To se mi je zgodilo," je za TV Slovenija svoje prve občutke po današnjem odstopu strnil Valenčič, ki se je še enkrat spomnil svojega prvega nastopa v svetovnem pokalu, leta 1997 v veleslalomu ravno na podkorenski strmini.

Na začetku kariere tekma sama bolj v drugem planu
"Moram reči, da se prve tekme v svetovnem pokalu še zelo dobro spominjam. Že na samem ogledu se spomnim Alberta Tombe in vseh teh velikih imen. V bistvu sem si progo bolj slabo pogledal. Vse me je tako navdušilo tukaj, da je bila sama tekma v drugem planu. Seveda se je to z leti spremenilo," je poudaril Valenčič, ki za največji vrhunec kariere šteje nastop v prvi vožnji olimpijskega slaloma v Vancouvru.

Najbližje stopničkam v Zagrebu leta 2010
Zasedel je drugo mesto, na koncu pa bil šesti. Tudi v svetovnem pokalu ni nikoli končal na zmagovalnih stopničkah, bil pa je četrti na slalomu v Zagrebu leta 2010. 36-letni Valenčič, ki je v svetovnem pokalu nastopal kot slalomski specialist, bo v prihodnosti ostal v alpskem smučanju in se ukvarjal s treniranjem najmlajših. Že takoj v ciljni areni je zbranim novinarjem dejal, da ob izkazani podpori ni mogel ostati hladen, ter priznal, da gre za pretehtano odločitev. Čeprav je v letošnji sezoni sam zbral več točk kot preostala moška reprezentanca skupaj, odločitve o slovesu ne bo spremenil.

Tudi po slalomu vtis ni nič boljši
Slovenski alpski smučarji tudi v nedeljo niso izboljšali vtisa na 53. Pokalu Vitranc, saj so tako kot na sobotnem veleslalomu ostali brez finalista. Valenčič in Žan Kranjec sta odstopila, preostala četverica pa je bila prepočasna za finale. Matic Skube je bil 42. (+ 3,40), Žan Grošelj 53. (+ 4,87), Aljaž Dvornik 54. (+ 5,54) in Miha Kürner 55. (+ 5,70).

Pozabili smo na mlado generacijo, zdaj plačujemo davek
Seveda tudi Valenčič nad trenutnim stanjem v moški reprezentanci ni navdušen: "Žal. Želel bi si, da bi bili zlati časi slovenskega smučanja še naprej, a so tudi v smučanju časi spremenili. Fantom in strokovnem štabu želim čim več sreče in čim več znanja ter samozavesti. Ko je zlata generacija postavila smučke v kot, je zazevala medgeneracijska luknja. Zadaj smo bili še Vajdič, Dragšič in Gorza, ki smo ta voz peljali še nekaj časa v želeno smer. Vendar se mi zdi, da se je nekoliko pozabilo na mlado generacijo, na mlade smučarje, takrat, ko nam je šlo super dobro, zdaj pa plačujemo davek tega. Da bi rekel, da se sedaj dela slabše ali manj, pa seveda ne drži."

"Tudi sam sem se učil skozi napake"
Kljub temu ga za prihodnost slovenskega smučanja ga ni strah: "Mislim, da bo šlo vse skupaj naprej, želim si, da se ne bi ustavilo. Vendar pa so razmere zelo težke, če ni rezultatov, tudi pokroviteljev ni, že zdaj smo na minimumu, tako glede ekipe kot tudi trenerskega in drugega kadra, tako da me je vseeno malo strah. Če se s pogledom obrnem nazaj, bi kakšno stvar spremenil ali naredil drugače. Tudi sam sem se učil skozi napake, obžalujem pa ničesar. Sem tak človek, ki iščem najprej pri sebi vzroke in šele nato pri drugih, tako da sem mogoče s tega vidika malo predolgo vztrajal z opremo, ki mi ni ustrezala. Če bi prej vzel tele domače (in pokaže na smuči znamke Elan; op. STA), bi šla mogoče moja kariera že prej navzgor."

Pogovor z Mitjo Valenčičem
"S tem načinom dela ne bomo ujeli konkurence v smučanju"
Pred 10 leti so bili boljši klubi, večja baza tekmovalcev