Franci Petek (tretji z leve) skupaj s slovensko delegacijo na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu februarja letos. Foto: www.alesfevzer.com
Franci Petek (tretji z leve) skupaj s slovensko delegacijo na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu februarja letos. Foto: www.alesfevzer.com

Predsednik nacionalne smučarske organizacije Enzo Smrekar je za prihodnji torek sklical sejo izvršilnega odbora SZS-ja, na kateri bodo člani IO-ja odločali o njegovem predlogu za imenovanje Francija Petka za direktorja zveze za polni mandat za naslednje štiriletno olimpijsko obdobje.

47-letni Petek je bil za direktorja SZS-ja imenovan 15. marca lani s skrajšanim mandatom, ko je prevzel položaj po odstopu Jožka Križana.

Petek je bil v tem času, posle je prevzel 15. aprila lani, dejavno udeležen v za zvezo prelomnih dogodkih. Nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih je vodil reprezentanco na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, na katerih sta za slovenski odličji poskrbela biatlonec Jakov Fak s srebrno medaljo in deskar Žan Košir, ki je bil bronast.

SZS-ju uspelo pridobiti organizacijo nordijskega SP-ja
Slovenski smučarski zvezi je po treh neuspešnih kandidaturah na majskem kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Grčiji uspelo pridobiti organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva, ki bo v Planici leta 2023. Poleg tega je SZS pridobil tudi organizacijo svetovnega prvenstva v biatlonu, ki bo leta 2021 na Pokljuki. Še prej, januarja 2020, pa bo Planica gostiteljica svetovnega prvenstva v smučarskih poletih. Nadaljuje se tudi finančna sanacija zveze, ki bi lahko že v novem Petkovem mandatu prišla na pozitivno ničlo, so prepričani vodilni pri SZS-ju.

Tekmovalna zima se bo za slovenske gostitelje začela s tekmami pod okriljem Mednarodne biatlonske zveze, ko bo Slovenija od 2. do 9. decembra na uvodu v sezono gostila najboljše biatlonce in biatlonke na tekmah svetovnega pokala na Pokljuki.

Devetnajstega januarja se bo dogajanje preselilo na Roglo, kjer bosta na sporedu paralelna veleslaloma deskarjev in deskark v alpskih disciplinah, 1. in 2. februarja bo v Mariboru vse v znamenju Zlate lisice in lisičk, ki se bodo merile na veleslalomu in slalomu za svetovni pokal alpskih smučark, teden dni pozneje bo na Ljubnem skakalni praznik, ko se bodo na tamkajšnji skakalnici merile najboljše smučarske skakalke. Februarja, od 14. do 18., bo Krvavec gostil karavano svetovnega pokala v neolimpijski disciplini telemarku.

Po svetovnih prvenstvih bosta tekme dočakala tudi oba tradicionalna gostitelja na Gorenjskem, smučarski pokal Vitranc in skakalno tekmovanje pod Poncami. Veleslalom in slalom za svetovni pokal alpskih smučarjev bo v Kranjski Gori 9. in 10. marca, sklepno dejanje svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih pa bo v Planici od 21. do 24. marca.