Walter Hofer je v Planici zadnji dan deloval zelo sproščeno. Privoščil si je tudi prigrizek. Foto: MMC RTV SLO
Walter Hofer je v Planici zadnji dan deloval zelo sproščeno. Privoščil si je tudi prigrizek. Foto: MMC RTV SLO
Walter Hofer in Miran Tepeš
Walter Hofer in njegov pomočnik Miran Tepeš sta znova uspešno pripeljala sezono do konca. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Walterjem Hoferjem

V svetovnem pokalu je 54-letni Salzburžan najpomembnejša oseba pri smučarskih skokih že vse od leta 1992. Pri Mednarodni smučarski zvezi je zelo cenjen, zato je lani sodeloval tudi pri načrtovanju sprememb v nordijski kombinaciji. Smučarski skoki so postali izjemno zanimiv televizijski šport, konkurenca med prireditelji pa je izjemna. V Libercu so za svetovne naslove prvič skakale tudi ženske.

S tekmovanji v Planici je bil Hofer zadovoljen, a do svetovnega prvenstva, ki bo od 18. do 21. marca prihodnje leto, pričakuje izboljšave. S pomočnikom Miranom Tepešem sta bila po zadnji tekmi v sončnem vremenu zelo zadovoljna, saj je bila zima organizatorjem tekem zelo naklonjena. Finale svetovnega pokala v dolini pod Poncami je v že načrtu vse do leta 2013.

V nedeljo ste v Planici prvič v treh dneh izpeljali obe seriji. Ste zadovoljni s potekom tekmovanj v Planici?
Imamo dva zmagovalca. Najprej so to skakalci, potem pa še organizatorji. Uspelo jim je odlično pripraviti letalnico ob tem letnem času, kar je velik dosežek. To nam je omogočilo, da smo tudi v teh težkih razmerah vsak dan lahko leteli.

V preteklosti ste bili nekajkrat tudi kritični do infrastrukture v Planici. Je zdaj že večina stvari pripravljenih na svetovno prvenstvo, ki bo marca 2010?
Če imam kaj pripomniti, bom to najprej povedal organizatorjem, potem pa medijem. Do svetovnega prvenstva bo treba še izboljšati nekaj zadev pri infrastrukturi.

Letos ste izvedli večino tekmovanj. Vreme vam je bilo zelo naklonjeno.
Imeli smo zapolnjen koledar, veliko tekmovanj. Zelo smo ponosni, da nam ni uspelo izvesti le ene tekme (v Saporu). Za skakalce in spremljevalce je bila to zelo naporna sezona. Vsi skupaj smo imeli ob koncu zime že precej manj energije, zato je najbolje, da je sezona končana.

V veliko športih se zelo pozna svetovna gospodarska kriza. Ste to občutili tudi pri smučarskih skokih, so kakšne težave s pokrovitelji?
Naš šport je zelo poseben. Za nami ne stojita industrija in turizem, to ni množičen šport. Vedno imamo težave, da naredimo naš šport dovolj zanimiv. Z leti smo se naučili, da je pomembno gledalcem na pravilen način prikazati našo panogo, potem tudi ni nobenih težav s financiranjem. Mednarodna smučarska zveza nima težav, o posameznih organizatorjih pa ne vem, saj mi nismo lastniki njihovih pravic.

Naredili ste že načrt tekmovanj do leta 2013. Koledarji so si zelo podobni. Ste načrtovali dolgoročni načrt z istimi organizatorji?
Res je. Pred desetimi leti smo imeli ravno nasproten načrt. Prireditelji so se vseskozi menjali. Tradicionalni prireditelji potrebujejo dolgoročne načrte, ki jih je lažje tržiti. Pri naložbah se s tem dobi zanesljivost. Vsako leto imamo odprte tri termine, ker so na sporedu svetovna prvenstva oz. olimpijske igre. Računamo tudi z organizacijo tekem v Rusiji, kar bi še povečalo pritisk na druge prireditelje. Lahko pa rečem, da je 80 odstotkov koledarja že znanega.

Aleš Golob

Pogovor z Walterjem Hoferjem