Robert Hrgota bo z varovanci pred odhodom na Kulm opravil še trening v Planici, da, kot pravi, malce še preizkusijo določene stvari in ostanejo v ritmu. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Hrgota bo z varovanci pred odhodom na Kulm opravil še trening v Planici, da, kot pravi, malce še preizkusijo določene stvari in ostanejo v ritmu. Foto: www.alesfevzer.com

V četrtek se bo na avstrijski letalnici začel boj za žlahtne snežinke v letenju. Za slovenske orle bo pomemben že trening, saj bo kvalifikacijsko sito za preboj v ekipo gostejše, kot bo potem zadnja četrtkova serija za uvrstitev na tekmo. Namreč znova ima Hrgota močno ekipo, vsi njegovi varovanci so v preteklosti že dokazali, da radi in zelo dobro letijo, na tekmi pa lahko iz posamezne države nastopi le četverica. Na letalnico, ki leži med vasicama Tauplitz in Bad Mitterndorf, zagotovo potuje peterica, ki redno skače v svetovnem pokalu, torej Anže Lanišek, Peter Prevc, Lovro Kos, Timi Zajc in Domen Prevc, do srede pa bo selektor sprejel odločitev, ali se jim pridruži še šesti. Kandidat za to mesto je Žiga Jelar, ki sicer trenutno ni v vrhunski formi, je pa pred dvema letoma dobil mali kristalni globus v seštevku poletov.

"Mislim, da smo lahko kar mirni. Vseh pet fantov je pokazalo vrhunske skoke. Vsi vemo, koliko si želijo leteti. Že to je dodana vrednost in upam, da bodo šli res na prvenstvo sproščeni in zelo motivirani," je po vrnitvi iz Zakopan povedal Hrgota. Novonastalo poljsko turnejo, kjer v seštevku tekmujejo reprezentance, je Slovenija končala tik za Avstrijo na drugem mestu. Druga je bila tudi na prvi ekipni tekmi sezone v soboto, v nedeljo je bil tretji na Wielki Krokiew Lanišek, ki je predtem s Kosom na preizkušnji dvojic v Wisli prepričljivo zmagal: "Lepa turneja. Generalka je z ekipno tekmo uspešna, z veseljem se odpravljamo na prvenstvo. Mogoče časovno ta turneja ni bila čisto primerna, je pa prijetna izkušnja in upam, da bo čim več takih turnej. Všeč mi je format, dobra popestritev. Mogoče tudi, ker smo bili v igri za zmago in potem drugače doživljaš kot druge ekipe. Če potegnem črto, je bila uspešna."

Timi Zajc motiviran potuje na polete na Kulmu

Čez take skrbi se ne pritožuje

Hrgota je mesto glavnega trenerja zasedel po svetovnem prvenstvu v poletih v Planici leta 2020, ki je v spominu ostalo po aferi z Zajcem. Pod njegovo taktirko so orli na vseh velikih tekmovanjih skakali odlično. Kolajne so osvajali na nordijskem svetovnem prvenstvu – izvrstni so bili predvsem lani pod Poncami – in na olimpijskih igrah, prav tako pa so blesteli pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v letenju na smučeh, ki ga je gostil Vikersund. Na Norveškem so premočno zmagali na ekipni tekmi, Zajc pa je bil na posamični srebrn. Preostala trojica je individualno preizkušnjo končala tik pod odrom. Peter Prevc je bil četrti, Lanišek peti, Domen Prevc pa šesti. Tako kot v Vikersundu, kjer sta za mesti na tekmah kandidirala še Kos in Cene Prevc, ki sta prav tako pokazala vrhunske polete, bo imel 35-letni Velenjčan znova zahtevno nalogo, ko bo izbiral ekipo. Toda tega je zdaj že vajen.

Spored svetovnega prvenstva v poletih

Četrtek ob 14.00:
KVALIFIKACIJE (prenos na MMC TV)

Petek ob 14.00:
1. IN 2. SERIJA POSAMIČNE TEKME

Sobota ob 14.00:
3. IN 4. SERIJA POSAMIČNE TEKME

Nedelja ob 14.00:
EKIPNA TEKMA

Vse serije bodo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju. Kvalifikacije bodo v prenosu na MMC TV.

Težke odločitve je moral s tega vidika sprejeti tudi lani v Planici in pred dvema letoma pod petimi krogi v Pekingu: "Upam, da me bo res bolela glava, ko se bom odločal. V Vikersundu smo imeli šest fantov med prvimi osmimi na treningu in je bilo težko dva izločiti. Toda boljše so take skrbi, ko izbiraš med sedmim in osmim mestom na rezultatski lestvici, kot če bi med 40. in 41. Lahko le upamo, da se ponovijo taki rezultati, vemo pa, da je to res nekaj posebnega in se ne zgodi velikokrat, tako kot je bilo na primer takrat v Planici, ko smo bili na prvih štirih mestih. Vseh pet je sposobnih priti na zmagovalni oder, in če je tako, lahko samo uživaš. Upam, da bodo na treningu vsi v ospredju in bo tako odločitev čim težja."

Slovenija sodi v najožji krog favoritov

Ko so se zadnjič na Kulmu delile žlahtne snežinke, je blestel Peter Prevc, ki je tu tudi prvič v karieri zmagal v svetovnem pokalu. Na najvišjo stopničko sta na avstrijski napravi poletela tudi Primož Peterka in Robert Kranjec. Skakalci o konkretnih rezultatskih ciljih niso želeli govoriti in so poudarjali, da želijo na Kulmu predvsem uživati, Hrgota pa je povedal: "Ne bežimo od tega, da smo svetovni prvaki in branimo zlato. Da je bil Timi drugi in tako branimo srebro s posamične tekme. Zavedamo se, da sodimo v ožji krog favoritov, hvala bogu je tako. Če greš na prvenstvo brez pričakovanj, je res dolgočasno. Ne bomo se slepili, da bomo zadovoljni z desetim mestom. Želja in cilj sta, da smo v igri za medaljo na obeh tekmah. Je pa konkurenca močna in bo zelo zanimivo. Predvsem si želim čim večkrat videti fante, ko poletijo res v dolino."

Glavni favorit je brez dvoma domači as Stefan Kraft, tudi kot ekipa pa so Avstrijci zelo močni. "Nedvomno je vsak premagljiv. Čeprav je Kulm domač teren za Avstrijce, je v teh letih postal že tudi malce slovenski. Verjamem, da bo veliko slovenskih navijačev, kar bo naredilo tekmo še boljšo. Upam, da bo boj res dober, verjamem pa, da ne bomo v igri samo mi in Avstrijci," je glede nedeljske ekipne preizkušnje dodal Hrgota, ki na prvenstvo torej pelje močno ekipo. Nekaj težav ima le aktualni svetovni podprvak Zajc, kar pa glavnemu trenerju ne povzroča skrbi: "Mogoče mu manjka samo malo samozavesti ali pa želje po rezultatski potrditvi. Na treningih skače dobro. V Zakopanah smo naredili prosti trening pred tekmo in je skakal zelo lepo. Samo vprašanje je, kdaj se bo na tekmi izšlo. Vemo, da rad leti in bo to nova zgodba. Če bo kje rezultatska potrditev, verjamem, da bo na Kulmu."

Hrgota bo imel sladke skrbi na Kulmu, ko bo moral izbrati štiri najboljše letalce