Tina Weirather in Ilka Štuhec sta uprizorili trd boj za mali kristalni globus, za 35 stotink oziroma pet točk pa je bila boljša smučarka iz Liechtensteina. Foto: EPA
Tina Weirather in Ilka Štuhec sta uprizorili trd boj za mali kristalni globus, za 35 stotink oziroma pet točk pa je bila boljša smučarka iz Liechtensteina. Foto: EPA
Najboljšima superveleslalomistkama v sezoni Tini Weirather in Ilki Štuhec je družbo na stopničkah delala Federica Brignone. Foto: EPA
Tina Weirather
Tina Weirather nadaljuje bogato družinsko tradicijo zbiranja kristalnih globusov. Foto: EPA
Ilka Štuhec
13. v tej sezoni svetovnega pokala se je Ilka Štuhec zavihtela na oder za zmagovalke. Foto: EPA
Weiratherjeva izkoristila manj drsalnih delov
Štuhčeva privoščila globus Weiratherjevi
Ilka: Ne morem si ničesar očitati, 2. mesto je super
Nastop Tine Weirather na superveleslalomu
Nastop Ilke Štuhec na superveleslalomu

Izvrstna Mariborčanka je bila po malih kristalnih globusih v kombinaciji in smuku, ki ga je osvojila v sredo, v igri še za superveleslalomskega. Njena edina tekmica je bila Weiratherjeva, ki pa je na zadnji tekmi smučala izvrstno. Tekmovalka iz Liechtensteina je zmagala, Ilko, ki je prav tako nastopila odlično in zasedla drugo mesto, pa prehitela za 35 stotink. V seštevku discipline je bila končna razlika vsega pet točk. Tretje mesto je na zadnji tekmi zasedla Federica Brignone.

Weiratherjeva odlična v tehnično zahtevnem delu
Pred nastopom Ilke, ki je imela številko sedem, so kar tri smučarke odstopile. Weiratherjeva je šla na progo s številko pet. Pred njo je bila v vodstvu svetovna prvakinja v superveleslalomu Nicole Schmidhofer. V zgornjem delu je bila smučarka iz Liechtensteina štiri stotinke hitrejša od Avstrijke in je še stopnjevala ritem. V srednjem tehnično zahtevnem delu je veliko pridobila in v cilju s 74 stotinkami prednosti prevzela vodstvo.

Letvica je bila visoko postavljena. V zgornjem delu, ki ji je bil pisan na kožo, je bila Štuhčeva kljub manjši nepozornosti hitrejša za 14 stotink, toda že pri drugem vmesnem času se je njen čas obarval rdeče. Zaostala je devet stotink. Razliko do Weiratherjeve je ohranila do zadnjega vmesnega časa, v spodnjem delu pa je še malce izgubila in zaostala 35 stotink. Možnosti za globus so še ostajale, a le, če bi ju prehiteli dve smučarki, vendar se vrstni red na vrhu ni več spremenil.

Tina dopolnila družinsko zbirko
27-letna Weiratherjeva je bila letos na superveleslalomih dvakrat druga in enkrat tretja. Vse do konca je čakala na zmago in ko je bilo najpomembneje, ji je uspela predstava sezone. Smučarka iz Vaduza je sedmič v karieri zmagala, petič v superveleslalomu, prvič pa je osvojila mali kristalni globus. Tina prihaja iz slovite smučarske družine in je zdaj dopolnila domačo zbirko. Postala je prva, ki je ponovila dosežek staršev in osvojila kristalni globus.

Njena mama Hanni Wenzel je dobila dva velika, ob tem pa še po dva veleslalomska in kombinacijska ter enega slalomskega, oče Harti Weirather pa ima en smukaški globus. Tina je Liechtensteinu prismučala prvi superveleslalomski globus, po mami, ki ima torej kar sedem globusov, in stricu Andreasu Wenzlu, ki ima tri, pa je tretja smučarka iz žepne državice z osvojenim kristalom. Oče je nastopal za Avstrijo.

Ilka že druga v svetovnem pokalu
Štuhčeva, ki je v tej sezoni zmagala na superveleslalomih v Cortini d'Ampezzo in Crans Montani, se je 13. v karieri zavihtela na oder za zmagovalke. Drugič je zasedla drugo mesto. Lani je bila na primer v superveleslalomskem seštevku 12., zbrala pa je skoraj pol točk manj.

Si je pa po odstopu Sofie Goggie tudi že teoretično dve tekmi pred koncem zime zagotovila drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer je najboljša Mikaela Shiffrin. Prve tri superveleslalome (Lake Louise, Val d'Isere, Garmisch-Partenkirchen) je sicer dobila Lara Gut, ki pa se je februarja na svetovnem prvenstvu poškodovala in končala sezono, a vseeno v seštevku discipline končala na tretjem mestu.

"Pet točk ni bilo izgubljenih danes"
"Definitivno bi se dalo kakšen del odsmučati še malo boljše, ampak nimam si sploh kaj za očitati. Drugo mesto je super in mislim, da teh pet točk ni bilo izgubljenih danes, ker je bila sezona dolga, naporna in se čisto vedno ni tako dobro izteklo," je bila prva izjava Štuhčeve. Na sedmih superveleslalomih v tej sezoni je dvakrat zmagala, dvakrat je bila na stopničkah z drugim in tretjim mestom, ob tem je bila še po enkrat peta in sedma. Najslabša, 22., je bila na superveleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu.

"Nekega velikega slavja ni bilo, ker smo imeli danes za oddelati še eno resno tekmo. Obveznosti, kolikor jih je bilo tukaj okoli v cilju, smo opravili in se potem normalno pripravljali na današnji dan, tako kot že vse leto. Tako kot vedno sem pogledala prvo tekmovalko, da sem malo videla, kako gre proga, potem pa se koncentrirala na svoj nastop, da se vržem dol, pokažem najboljše, in to je to," je dodala še glede sredine smukaške tekme in na vprašanje, kateri dosežek ima večjo težo, naslov svetovne prvakinje v smuku ali smukaški globus, odgovorila: "Globus. Definitivno vedno, ker gre za celotno sezono. Svetovno prvenstvo je sicer velika tekma, ki je na vsaki dve leti, ampak na koncu je en sam dan. Globus je definitivno več."

V Aspnu so do konca še trije tekmovalni dnevi. V petek je na sporedu ekipna tekma, nato pa še zadnja veleslaloma in slaloma.


Končni vrstni red:          
 1. T. WEIRATHER    LIE   1:11,66
 2. I. ŠTUHEC     SLO    +0,35
 3. F. BRIGNONE    ITA    0,36
 4. N. SCHMIDHOFER   AVT    0,74
 5. E. GÖRGL      AVT    1,34
 6. R. HAASER     AVT    1,38
 7. C. SCHEYER     AVT    1,46
 8. V. REBENSBURG   NEM    1,65
 9. T. WORLEY     FRA    1,70
10. I. CURTONI     ITA    1,83
11. C. SUTER      ŠVI    2,34
12. S. VENIER     AVT    2,44
13. R. MOWINCKEL    NOR    2,67
14. F. MARSAGLIA    ITA    3,10
15. J. HÄHLEN     ŠVI    3.35
Odstop: Vonn, Goggia, Schnarf, Ross, 
Gauthier, Flury.

SUPERVELESLALOM (7/7)                         
 1. T. WEIRATHER    LIE    435
 2. I. ŠTUHEC      SLO    430
 3. L. GUT       ŠVI    300
 4. E. CURTONI     ITA    271
 5. S. VENIER      AVT    255
 6. S. GOGGIA      ITA    240
 . N. SCHMIDHOFER   AVT    240
 8. F. BRIGNONE     ITA    222
 9. T. WORLEY      FRA    167
10. K. KLING      ŠVE    156

SKUPNI VRSTNI RED (35/37)                        
 1. M. SHIFFRIN     ZDA   1.523
 2. I. ŠTUHEC      SLO   1.325
 3. S. GOGGIA      ITA   1.117
 4. L. GUT       ŠVI   1.023
 5. T. WEIRATHER    LIE    831
 6. T. WORLEY      FRA    825
 7. F. BRIGNONE     ITA    795
 8. W. HOLDENER     ŠVI    652
 9. V. REBENSBURG    NEM    601
 10. V. VELEZ ZUZULOVA  SLK    515
 ...                 
 36. A. DREV       SLO    223
 50. A. BUCIK      SLO    147
 61. M. FERK       SLO    115
 79. T. ROBNIK      SLO    51
102. M. HROVAT      SLO    19
133. K. LAVTAR      SLO     2

Weiratherjeva izkoristila manj drsalnih delov
Štuhčeva privoščila globus Weiratherjevi
Ilka: Ne morem si ničesar očitati, 2. mesto je super
Nastop Tine Weirather na superveleslalomu
Nastop Ilke Štuhec na superveleslalomu