Ilka Štuhec bo sezono začela najverjetneje konec novembra v Kanadi. Foto: EPA
Ilka Štuhec bo sezono začela najverjetneje konec novembra v Kanadi. Foto: EPA

Nam je bilo pomembno iti na štart, ne pa zmagati ali pa biti ne vem kateri. Gotovo je vedno fino, ko zmagaš, če pa zmagaš s takšno razliko, kot se je zgodilo, je še dodaten motiv, tako da smo se po njenem nastopu vsi veseli srečali v cilju.

Eden izmed glavnih ciljev sezone bo februarsko svetovno prvenstvo v St. Moritzu, kjer bo Ilka Štuhec branila zlato v smuku. Foto: Reuters

"Poškodba je preteklost, o poškodbi se ne pogovarjamo več," je o stanju operiranega kolena, zaradi katerega je izpustila celotno prejšnjo sezono, povedal Koštomaj, ki ni želel delati primerjav s formo iz preteklosti. "Ne gledamo stvari nazaj, zdaj je zdaj, Ilka je dve leti starejša, tudi verjamem, da je konkurenca v dveh letih naredila korak naprej, mi se ukvarjamo s sedanjostjo, kar je bilo, je bilo. Bilo je luštno, zdaj pa upam, da bo še kdaj. Smo kar zadovoljni z Ilkino osnovno postavitvijo na smučeh, trenutno pa se ukvarjamo s tem, kako vse skupaj prenesti v tekmovalno napadalno smučanje. To je glavni cilj za prihajajoče dni na snegu do tekem," je povedal Koštomaj.

Že pred odhodom v Čile so načrtovali, da se bo Štuhčeva preizkusila na tekmi. Načrt se je uresničil in Mariborčanka je nastopila na superveleslalomu za južnoameriški pokal, na katerem je pometla s preostalimi udeleženkami. "Šlo je za tekmo, pomembno za Ilko s psihološkega vidika, da se zares postavi na štart, s štartno številko, uradnim merjenjem časa, da ne bo potem prvi preizkus že kar tekma svetovnega pokala. In je kar uspel ta test. Mislim, da smo ga mi vsi potrebovali," je dejal.

Konkurenca je bila razumljivo slabša kot v svetovnem pokalu, vsekakor pa navdušuje, da je Štuhčeva v El Coloradu za kar 2,91 sekunde prehitela prvo izzivalko. "V bistvu se s tekmicami nismo ukvarjali, ampak bolj s samim pristopom, cela ekipa, vključno z Ilko, je delovala tako, kot da gre za tekmo svetovnega pokala, torej na najvišjih možnih obratih, test se je dobro izšel, na koncu tudi rezultat. Nam je bilo pomembno iti na start, ne pa zmagati ali pa biti ne vem kateri. Gotovo je vedno fino, ko zmagaš, če pa zmagaš s takšno razliko, kot se je zgodilo, je še dodaten motiv, tako da smo se po njenem nastopu vsi veseli srečali v cilju," je bil s prvo zmago Štuhčeve po poškodbi zadovoljen Koštomaj.

V tem trenutku kaže, da bo Štuhčeva izpustila veleslalomsko uverturo v novo sezono svetovnega pokala konec oktobra v Söldnu, tudi na slalomu v Leviju je ne bo, kar pomeni, da se bo letošnja zanjo začela konec novembra v Kanadi, kjer se tradicionalno začenjajo preizkušnje v hitrih disciplinah. "Verjetno bo tako. Gre pa za nepredvidljiv šport in lahko si kaj premislimo. Mogoče ugotovimo kaj drugače, na malo bi pustil vrata odprta, ampak v glavnem je naš načrt Lake Louise," je načrte razkril Koštomaj.

V Čilu je tudi mama Ilke Štuhec Darja Črnko, ki pa ne skrbi več za smuči. To delo je v celoti prevzel Aleš Sopotnik, ki ga Koštomaj kar ne more prehvaliti. "Z Ilko sta hitro našla skupni jezik in zadeve funkcionirajo enako ali še bolje, kot so prej z mamo, tako da res pomeni dodatno pridobitev. S sabo je prinesel ogromno znanja in nadejam se, da se bo to odrazilo tudi v rezultatih," je dejal.

"Preko Aleša iz Stöcklija dobimo več informacij. Več je testiranj opreme, bomo pa videli, kaj bo zima prinesla. Iščemo pač najhitrejši material," je dodal Koštomaj, ki v Čilu skrbi tudi za varnost tekmovalke. "Ker snega ni v izobilju, se bolj ukvarjam s tem, kako postaviti mreže, če slučajno pride do kakega padca. Trener drugače nikoli ne more reči, da je zadovoljen, vedno bi si želel kaj več, ampak za zdaj je Ilkino smučanje tehnično zadovoljivo, izpolnjujemo pa tekmovalni pristop," je na koncu dodal Koštomaj.

Nam je bilo pomembno iti na štart, ne pa zmagati ali pa biti ne vem kateri. Gotovo je vedno fino, ko zmagaš, če pa zmagaš s takšno razliko, kot se je zgodilo, je še dodaten motiv, tako da smo se po njenem nastopu vsi veseli srečali v cilju.