Ilka Štuhec na treningih smuka ni izstopala: v četrtek je bila 18., v petek pa šele 41. Foto: EPA
Ilka Štuhec na treningih smuka ni izstopala: v četrtek je bila 18., v petek pa šele 41. Foto: EPA

Zaradi močnega sneženja so štart superveleslaloma v Garmisch-Partnekirchnu prestavili trikrat za pol ure, iz 10.00 na 11.30, ko se je vendarle začelo zares na progi Kandar, kjer so morali odstraniti dobrih 10 cm novozapadlega snega.

Neporavnani računi se kopičijo
V nasprotju s pričakovanji in napovedmi same Ilke Štuhec se najboljša slovenska smučarka ni uvrstila med najboljše, temveč je nasprotno prišla do daleč najslabšega izida sezone - predtem je bilo to dvakrat 14. mesto. V zgornjem drsalnem delu je Štuhčeva še postavljala najhitrejše čase, a v tehnično zahtevnem srednjem in spodnjem delu je izgubila dve sekundi in osvojila le 9 točk za 22. mesto.

Preveč zadržano in s preveč spoštovanja
"Ne bi rekel, da se Ilka ni ujela s progo. Danes pristop na tekmi enostavno ni bil pravilen. Pa začetnem drsalnem delu je nadaljevala preveč zadržano, s preveč spoštovanja do proge in ni napadala. Za jutri se bova z Ilko še enkrat pogovorila in na podlagi dveh treningov se bomo pripravili, kje ima še rezerve v svojem smučanju. Predvsem pa je pomembno, da se glava zbistri in da bo jutri v štartni hišici ponovno koncentracija prava in da bo vožnja bolj napadalna," je nastop Štuhčeve ocenil njen trener Grega Koštomaj.

Mariborčanka ima z zahtevno olimpijsko progo Kandahar že od prej nekaj neporavnanih računov. Najboljši smukaški dosežek Štuhčeve na jugovzhodu Bavarske je peto mesto iz sezone 2014/15, najboljši superveleslalomski pa 13. mesto iz sezone 2015/16.

Vožnja Ilke Štuhec v Garmischu
29-letnica iz Brež na Koroškem je 12 let čakala na prvo zmago za svetovni pokal. V Garmischu je prvič stopila na oder za zmagovalke, predtem pa je bila na Kandaharju petkrat uvrščena med deseterico. Foto: EPA
29-letnica iz Brež na Koroškem je 12 let čakala na prvo zmago za svetovni pokal. V Garmischu je prvič stopila na oder za zmagovalke, predtem pa je bila na Kandaharju petkrat uvrščena med deseterico. Foto: EPA

Tretja zmaga zime in kariere
Peti superveleslalom sezone, ki se je zaradi sneženja začel z zamikom ene ure in pol, je prinesel novo superveleslalomsko zmagovalko zime. Vodilna v smukaškem seštevku Nicole Schmidhofer je prvič slavila tudi v super-G-ju, skupaj pa je zdaj pri treh zmagah kariere v svetovnem pokalu, prav vse tri je dosegla v tej sezoni.

Zgodba dneva je vrnitev Sofie Goggie v svetovni pokal. Po zahtevni poškodbi gležnja in dolgi odsotnosti ter prelaganju vrnitve se je 26-letnica iz Bergama vrnila naravnost na stopničke. Goggia oz. kot jo poznajo italijanska nindža je bila hitra zgoraj in predvsem spodaj ter napovedala, da bo v Aareju med favoritinjami za odličja v hitrih disciplinah.

Italijanka Sofia Goggia je tekmovala prvič v tej zimi in se takoj uvrstila na stopničke, kjer je končala zaporedoma zadnje štiri superveleslalome za svetovni pokal, na katerih je nastopila. Foto: EPA
Italijanka Sofia Goggia je tekmovala prvič v tej zimi in se takoj uvrstila na stopničke, kjer je končala zaporedoma zadnje štiri superveleslalome za svetovni pokal, na katerih je nastopila. Foto: EPA

Ko je prvič manjkala Shiffrinova, je slavila Štuhčeva
Hitri konec tedna v Garmischu sta izpustili ameriški zvezdnici Mikaela Shiffrin, vodilna v svetovnem pokalu, in Lindsey Vonn, ki še vedno čuti bolečine v kolenu.

Shiffrinova je dobila kar tri superveleslalomske preizkušnje v tej zimi: v Lake Louisu, St. Moritzu in Cortini d'Ampezzo. Štuhčeva je ob odsotnosti Američanke zmagala na superveleslalomu v Val Gardeni, na prejšnji tekmi v Cortini je odstopila, kar je bil njen prvi odstop v sezoni.

V nedeljo sledi v Garmischu še smuk, nato pa bodo specialistke za hitre discipline že razmišljale o februarskem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju na Švedskem.


ALPSKO SMUČANJE, SVETOVNI POKAL (Ž)

Štuhčeva optimistična pred koncem tedna v Ga-Pa-ju

GARMISCH-PARTENKIRCHEN, super G

Končni vrstni red:                    
 1. N. SCHMIDHOFER     AVT    1:19,98 
 2. S. GOGGIA          ITA      +0,23 
 3. L. GUT BEHRAMI     ŠVI       0,45 
 4. F. BRIGNONE        ITA       0,55 
 5. R. MIRADOLI        FRA       0,75 
 6. C. SUTER           ŠVI       0,86 
 7. R. MOWINCKEL       NOR       0,89 
 8. T. WEIRATHER       LIE       1,09 
 9. M. BASSINO         ITA       1,20 
10. F. MARSAGLIA       ITA       1,21 
11. N. FANCHINI        ITA       1,26 
...                                   
22. I. ŠTUHEC          SLO       1,68 
                                      
Odstop: Gisin, Ledecka, Rebensburg    

SKUPNI VRSTNI RED

Skupno (23/39):

  1. M. SHIFFRIN        ZDA      1.494
  2. P. VLHOVA          SLK        898
  3. W. HOLDENER        ŠVI        637
  4. N. SCHMIDHOFFER    AVT        581
  5. R. MOWINCKEL       NOR        513
  6. V. REBENSBURG      NEM        509
  7. F. BRIGNONE        ITA        500
  8. I. ŠTUHEC          SLO        451
  9. M. GISIN           ŠVI        442
 10. R. SIEBENHOFER     AVT        410
 ...                                  
 51. M. HROVAT          SLO         92
 62. M. FERK            SLO         54
 91. A. BUCIK           SLO         20
 96. A. DREV            SLO         17

Superveleslalom (5/8):

  1. M. SHIFFRIN         ZDA      300
  2. T. WEIRATHER        LIE      268
  3. N. SCHMIDHOFER      AVT      253
  4. R. MOWINCKEL        NOR      247
  5. L. GUT BEHRAMI      ŠVI      178
  6. V. REBENSBURG       NEM      157
  7. I. ŠTUHEC           SLO      153
  8. S. VENIER           AVT      136
  9. J. FLURY            ŠVI      114
 10. F. BRIGNONE         ITA      105